Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zaorałem dziś 0,5 ha jęczmienia jarego bo musiałem oddać dzierżawę , pojawił się nabywca i zabronił mi wstępu na jego nowo nabytą własność ale mniejsza z tym chciałem wam powiedzieć że jest bardzo sucho  , wyorywał mi się popiołek i tu również bym upatrywał przyczynę słabego jęczmienia jarego , ostatnie deszcz tylko nawilżył górną warstwę gleby a w spodzie wszystko się sypie , pługi czyste , także jare w odwrocie nie będzie na bank plonu .

Opublikowano

I sprzedający I nabywca kawał uja. Zostało 1,5miesiąca do żniw. Tak się nie robi

Opublikowano (edytowane)

Kiedy pryskacie jęczmień jary na grzyba? 

Moj nie jest jakoś bardzo tęgi ale popadywalo ostatnio i myśle zrobić zabieg. Jest rożny, jeden ma dobry liść flagowy, inny dopiero flagowy wychodzi. 

Chce dać 1l Kiera. 

W tej fazie można jeszcze dać do oprysku siarczan magnezu, 2-3% i ewentualnie ze 2l basfoliaru? Nie było robione nic. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

I sprzedający I nabywca kawał uja. Zostało 1,5miesiąca do żniw. Tak się nie robi

Wiadomo że kawał uja ale znam przypadek że gosc z miasta kupił działkę 2.5ha na ktor było pszenżyto dzierżawcy dogadanie że dzierżawca zbierze i potalerzuje pole po żniwach po zakupie 2tygodnie przed żniwami przychodzi gość i mówi że ma mu dać 3tys zł bo inaczej nie damy zebrać zboża skończyło się na policji i tym że musiał zapłacić albo nic nie zebrać z pola

35 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Zaorałem dziś 0,5 ha jęczmienia jarego bo musiałem oddać dzierżawę , pojawił się nabywca i zabronił mi wstępu na jego nowo nabytą własność ale mniejsza z tym chciałem wam powiedzieć że jest bardzo sucho  , wyorywał mi się popiołek i tu również bym upatrywał przyczynę słabego jęczmienia jarego , ostatnie deszcz tylko nawilżył górną warstwę gleby a w spodzie wszystko się sypie , pługi czyste , także jare w odwrocie nie będzie na bank plonu .

Współczuję jakby nie patrzeć koszty poniesione 

Opublikowano

Ja dziś jadę pierwszy i ostatni raz w jarym

Prochloraz 400g
tebukonazol 125
, fenpropidyna 300g

do tego 0.3 moddusa , parę kilo mocznika i parę siarczanu magnezu 

Opublikowano

Ja się wlasnie zastanawiam czy dać Kiera czy Artemis (mieszanka jak wyżej). Kier słabo działa na mączniaka. Z drugiej strony ma strobiluryne która zabezpieczy na dłużej. 🤔

Opublikowano
22 minuty temu, mj23 napisał:

Ja dziś jadę pierwszy i ostatni raz w jarym

Prochloraz 400g
tebukonazol 125
, fenpropidyna 300g

do tego 0.3 moddusa , parę kilo mocznika i parę siarczanu magnezu 

Dorzuć coś na skrzypiknkę bo na pewno będzie

Opublikowano

No , trzeba bedzie dodać , tydzień temu przy odchwaszczaniu poszło,  ale chyba nie ma co łazić po polu tylko w ciemno dołożyć 

Opublikowano

U mnie tak samo dlatego nie myśle o żadnych regulatorach. 

Chwasty trochę puścił mi Sekator ale chyba oleje poprawki. Najwyżej przed żniwami glifo. 

Z grzyba Kier czy Artemis? 

Opublikowano
52 minuty temu, damianos95 napisał:

Wiadomo że kawał uja ale znam przypadek że gosc z miasta kupił działkę 2.5ha na ktor było pszenżyto dzierżawcy dogadanie że dzierżawca zbierze i potalerzuje pole po żniwach po zakupie 2tygodnie przed żniwami przychodzi gość i mówi że ma mu dać 3tys zł bo inaczej nie damy zebrać zboża skończyło się na policji i tym że musiał zapłacić albo nic nie zebrać z pola

Współczuję jakby nie patrzeć koszty poniesione 

Dokładnie tak jak piszesz chciał pieniądze o de mnie albo on to sobie wykosi , w mojej okolicy raczej sprawa by była do dogadania z nowym właścicielem ale ten jest dwie gminy dalej , nikomu nie znany , była propozycja z mojej strony wyjaśnienia przez policję ale on ma tytuł prawny do pola i bym chyba przegrał 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Trzeba było jeszcze chlomazonu mu z 2l na to pole wpierdzielić

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Między nami rolnikami tak by może nie było , zawsze było że po poniesionych kosztach zasiewu się zbierało i schodziło . Ten młody nabywca tej działki jest 1997 roku , rodzice go dobrze wychowali ? a do tego pola ma 40 km .

Opublikowano

Nie przegrałbyś zgodnie z "prawem rzymskim kto siej ten zbiera" kolega tak miał w tamtym roku była policja spisała protokół skosił i gościu sobie pole wziął

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kubawww napisał:

Trzeba było jeszcze chlomazonu mu z 2l na to pole wpierdzielić

Staram się być ok. a chlomazon stosuje w tytoniu i wiem że po dużej dawce ze 2 lata zboże by żółkło , niech się dorabia ja przez tę parę stówek przeżyje .

31 minut temu, superfarmer02 napisał:

U sąsiada jęczmień jary aż do kostek i widać że zaraz będzie się klosił, ciężko to będzie kombajnem zebrać, nawet chwasty nie rosną 

Jest za sucho na jare , łodyga jest grubości zapałki a miałem jęczmiona po rozkrzewieniu grube jak długopis.

Opublikowano

Niby kto sieje ten zbiera, ale w umowie notarialnej pewnie był zapis że działka nie posiada żadnych dzierżawców i właścicielem z dniem podpisania staje ten co kupił. Wy pewnie mieliście umowę na gębę.

Opublikowano
8 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Niby kto sieje ten zbiera, ale w umowie notarialnej pewnie był zapis że działka nie posiada żadnych dzierżawców i właścicielem z dniem podpisania staje ten co kupił. Wy pewnie mieliście umowę na gębę.

Tak miał w akcie że pole bez dzierżawcy .

Opublikowano

Jęczmień jary soldo. Siał ktoś? Z zabiegów tylko herbicyd poszedł, siew pod koniec kwietnia w dość sporej ilości, bo po łące i późno. Rozkrzewienie jedno lub dwa. W maju może 20 l dostał, w pewnym momencie zaczął już kolor tracić, ale ostatnie 5l podratowało sytuację. Teraz w prognozie widzę nawet 40l wody. A papu dostał, bo ok 120N. Jechać z medaxem? Jak wysoka rośnie ta odmiana, miał ktoś? Od razu zrobiłbym praxiorem+cyperkill. I koniec wjazdow to. 

IMG_20220531_181344.jpg

IMG_20220531_181850.jpg

Opublikowano
58 minut temu, sadownik12 napisał:

Jęczmień jary soldo. Siał ktoś?

mam soldo obok feedway, pisalem wczesniej ze feedway do soldo nie ma polotu , wygląda jak trawa, jak bardzo gesty to mozna usztywnic,i dobrego grzyba zrobic, raczej nie jest niski, nie skracam

Opublikowano
5 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

A po co to orałeś?

Opublikowano
5 godzin temu, tobago napisał:

Kiedy pryskacie jęczmień jary na grzyba? 

Dziś największy gospodarz we wsi psikał browar siany na samym początku marca. Już ku wąsy wychodzą, pytałem to dawał priaxor