Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Ma3ciej napisał:

Jeczmien Galileo siany 9 wrzesień 100kg/ha własne nasiona dzisiaj potraktowany 0.5 Ozzy 0.8 prochloraz 0.4 bukat 0.8ccc 0.3 modano 

IMG20220414120605.jpg

ccc na jeczmien praktykowałeś już wcześniej? 

Opublikowano
13 godzin temu, ZELKOW napisał:

Niby basf zalece kilka substancji, a Racerem flurochloridon, nie wpłynie źle na jęczmień? w zaleceniach basfu nie ma mustang forte

Zastanawiam się jeszcze nad bifenoksem

Mustang forte ma rejestracje w jęczmieniu jarym bynajmniej na etykiecie u mnie

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.04.2022 o 17:33, Gerard123 napisał:

W jakiej ilości stosować fenpropidynę,prochloraz i tebukonazol,żeby to skutecznie działało?Oczywiście chodzi o T1

Mi do tej pory zawsze wystarczało

225 fenpropidyny

180 prochlorazu

150 tebukonazolu

Do tylu można zejść w skutecznej ochronie u mnie

Edytowane przez magic88
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, ZELKOW napisał:

Próbował ktoś zwalczyć rzepak-cl w jęczmieniu wiosną ? jaki herbicyd będzie bezpieczny w jęczmieniu? nasiało się tego expert-dff nawet lekko tego nie ruszył

miałem ten sam problem wczoraj dałem medax max 0.3kg + chwastox extra 2l dzisiaj rzepak poskręcany 

20220408_172358.jpg

Edytowane przez suffeks
Opublikowano

R1 i T1 w ozimym zrobione

Medax max 0,6kg, Duet na Start  110% zalecanej dawki, Cyflux 0,1l, siarczan magnezu 7,5kg, florovit micro 6l.

20220414_161253.jpg

Opublikowano

U mnie 9mm zapowiadają, po świętach 6mm.

Oby, byłoby super.

Opublikowano
Agrest napisał:

R1 i T1 w ozimym zrobione

Medax max 0,6kg, Duet na Start  110% zalecanej dawki, Cyflux 0,1l, siarczan magnezu 7,5kg, florovit micro 6l.

20220414_161253.jpg

Tak wcześnie i poprawiałeś jeszcze zalecaną dawkę ? nie za grubo ?

suffeks napisał:

21 godzin temu, ZELKOW napisał:

Próbował ktoś zwalczyć rzepak-cl w jęczmieniu wiosną ? jaki herbicyd będzie bezpieczny w jęczmieniu? nasiało się tego expert-dff nawet lekko tego nie ruszył

miałem ten sam problem wczoraj dałem medax max 0.3kg + chwastox extra 2l dzisiaj rzepak poskręcany 

20220408_172358.jpg

medaxa dawałeś z chwastoxem w mieszaninie ?

Opublikowano

Ładna pogoda była, łan bardzo gęsty, bardzo dużo liści uschniętych po zimie, widoczne zarodniki jakichś grzybów na tych liściach. Teraz jeszcze łatwo dopryskać i podjąłem taką decyzję. Za tydzień mocno by kolanko uciekło a chciałem zrobić zabiegi w jednym przejeździe.

Tylko te przymrozki po -1 w niedzielę i poniedziałek mnie martwią.

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Spadł oszałamiający 1mm deszczu i to by było na tyle, idźta w piz_u z taką robotą 

Region Wielkopolska? Dobrze pamiętam. Na chwilę obecną pod Zamościem nie brakuję wilgoci. Narazie.

Opublikowano
1 godzinę temu, bartekac7 napisał:

Region Wielkopolska? Dobrze pamiętam. Na chwilę obecną pod Zamościem nie brakuję wilgoci. Narazie.

Kuj-pom

55 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jak tam jary ? ja dopiero wczoraj posiałem .

Jary idzie jak głupi 

Przed chwilą, Roska83 napisał:

Jaki powiat? 

Powiat świecki 

Opublikowano

siema koledzy jakim-jakimi herbicydami zwalczacie chwasty w jeczmieniu jarym? ja kilka lat temu stosowalem sekator+puma i pole bylo czyste moze macie jakies doswiadczenia co bedzie rownie dobre i tanie?

Opublikowano
14 minut temu, rolnik1986 napisał:

siema koledzy jakim-jakimi herbicydami zwalczacie chwasty w jeczmieniu jarym? ja kilka lat temu stosowalem sekator+puma i pole bylo czyste moze macie jakies doswiadczenia co bedzie rownie dobre i tanie?

Axial zakupiłem 320 zł na 2 ha , do tej pory szedł chwastoks plus 0,7 l puma , można mieszać lub osobno .

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Kuj-pom

Jary idzie jak głupi 

Powiat świecki 

Zaszkodził mu mróz czy nie ? Były jakieś uszkodzenia? 

Odchwaszczales może kiedyś jęczmień jary i mieszankę owsa i jęczmienia mustangiem forte ? Byly jakieś skutki uboczne ?