Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 28.02.2022 o 07:09, ThePerkins napisał:

sypiecie na jęczmienie N jak będą te mrozki czy czekacie na deszcz ?. planuje sypnąć 100kg saletry I 100 saletrosanu

Po 10 marca. Na wschodzie jeszcze za wcześnie, mogą być straty azotu A nawozy drogie to trzeba się pilnować. 

Opublikowano
19 minut temu, dejmian90 napisał:

Po 10 marca. Na wschodzie jeszcze za wcześnie, mogą być straty azotu A nawozy drogie to trzeba się pilnować. 

Ja dałem wczoraj 50kgN i zobaczymy co będzie dalej 

Opublikowano

Co radzicie q moich warunkach robić? Nocą mróz do -5, dzień +3 , koniec przyszłego tygodnia całodobowo mróz. Ziemia pod jęczmieniu lekko przymarznięta i dniem rozmarza. 

Lać już rsm czy czekać te 10 dni? O wegetacji na kolejne dni raczej można zapomnieć.

Opublikowano (edytowane)

Chyba sobie odpowiedziałeś, skoro o wegetacji nie ma mowy.

Na zachodzie były wczoraj trochę cieplejsze prognozy to rozsiałem nawóz. Dziś przyszła aktualizacja prognozy i w sumie gdybym tydzień poczekał to pewnie nic by się nie stało.

Z drugiej strony w 2018 posiałem saletrosan na mrozie (chyba coś koło -15 było), następnie co najmniej przez 10 dni mroziło. Mimo to wraz z pełnym ruszeniem wegatacji po zbożu nie było widać niedoboru azotu. 

Nawet zdjęcie wrzucałem😁

Edytowane przez misio3p
  • Like 1
Opublikowano

Panowie mam pole gdzie do roku jest duża presja miotły zbożowej co polecacie do oprysku jęczmienia jarego ewentualnie mieszanki jęczmienia jarego i pszenicy jarej bo nie wiem jak mi zboża starczy do siewu 

Najlepiej aby zniszczyć też chabra przytulie 

Opublikowano
8 godzin temu, damianos95 napisał:

Panowie mam pole gdzie do roku jest duża presja miotły zbożowej co polecacie do oprysku jęczmienia jarego ewentualnie mieszanki jęczmienia jarego i pszenicy jarej bo nie wiem jak mi zboża starczy do siewu 

Najlepiej aby zniszczyć też chabra przytulie 

Ja mam jęczmień ozimy gdzie chyba będę miał presję miotły mimo, że pryskane od niej. No i mam sulfonylomocznik. Mam jeszcze tribenuron metylowy. Można łączyć te dwa składniki podczas jednego zabiegu?

Opublikowano
krilan06 napisał:

Żeby te jęczmienie jeszcze po d*pie nie dostały - u mnie zapowiadają nie przymrozki, a mróz!

nawet -15 jęczmieniowi nic nie zrobi a co dopiero takie -9 przy braku wiatru

Opublikowano

Tylko że rośliny się rozhartowały już bo w lutym wegetacja ruszyła. Nie twierdzę że jęczmień wypadnie ale jednak jak to się sprawdzi to u mnie prawie 3tyg przymrozków non stop

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Tylko że rośliny się rozhartowały już bo w lutym wegetacja ruszyła. Nie twierdzę że jęczmień wypadnie ale jednak jak to się sprawdzi to u mnie prawie 3tyg przymrozków non stop

Bez przesady mowia.. 2-3 dni -6,-8  i później ocieplenie w całej Polsce 

Opublikowano
krilan06 napisał:

Ja rozsiałem kizeryt i polifoskę i granulki leżą nierozpuszczone

Jestem w stanie w to uwierzyć kizeryt ponad tydzień leżał zanim się rozpuscił,pierwszy raz od dawna nie miałem problemu z rozsianiem nawozów jest tak sucho na polach.