Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, damianos95 napisał:

Jakie pH minimum dla jeczmienia ozimego ? Nigdy nie sialem a mam pola o pH 5.3-5.6 poradzi sobie ? Jaka najlepsza odmiana ?

z palcem w d... u mnie pH nie grzeszy - jest od 5.2 do 6.3. Na 3-4 klasie jęczmień potrafi sypac 80, 90dt, a mój rekord to 105

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, Andpol napisał:

Pszenice ozime wszystkie stoją jęczmień ma słabą twardość słomy.

żadna ameryka, do tego zimny kwiecień kiedy była stosowana regulacja.

W jęczmieniu poszło 1.25kg regulatora, w pszenicy 0.8kg

Opublikowano

Co prawda to prawda, jeczmienia u mnie w okolicy sporo leży.  A pszenicę czy pszenżyto raczej stoją. Oj może tam jakieś małe placki, ale stoi. Ja drugi rok z rzędu w jeczmieniu wielorzędowym dałem 0.6 l zamiennika moddusa i ustał. W dawce dzielonej najpierw 0.4 potem kolejne 0.2. Nie wiem czy dobry pomysł,  ale na wypadek suszy nie chcę  dawać odrazu pełnej dawki. W tamtym roku sypnął  prawie 7t i ustał. I oby tak zostało w tym roku. Ale do żniw jeszcze z dwa tygodnie napewno. Wiec narazie nie ma co chwalić.

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

z palcem w d... u mnie pH nie grzeszy - jest od 5.2 do 6.3. Na 3-4 klasie jęczmień potrafi sypac 80, 90dt, a mój rekord to 105

Polecasz jakas odmianę tylko nie hybryde na 4 i czasciowo 5 klase ziemi przy takim ph jak pisałem 

I czym pryskac od tych mszyc na jesien i czy trzeba i jaki koszt takiego zabiegu 

Opublikowano
4 godziny temu, Przemo188 napisał:

Jak sprawdza wam się quadriga? Planuje ją  zamawiać u Ławrenowicz na sestivie. Myślałem nad hybrydą ale działki mozaiki i pH miejscami koło 5.0

Mam tą odmianę w tamtym roku sypał 7,5t ale z 5% kłosów spadło na ziemię w tym roku też zapowiada się dobrze ale już widać poobłamywane kłosy więc jakieś straty będą. Mam tez odmianę jakubus i tam tego problemu nie ma

Opublikowano
9 godzin temu, Adrenalinaa napisał:

Panowie a Macie jakies doswiadczenia z Hybryda Syngenty ? Posiałem Galileo i jest duzy mimo 0.8 modusa czy to normalne w kłosie 10-12 pieter 

Jęczmień hybrydowy zawsze jest wysoki, nawet skracany dwa razy będzie po pas albo wyższy. Jeżeli nie siejesz go gęsto to plon +8t ustoi nawet bez skracanie także nie ma co się przejmować.

Opublikowano
robi57362 napisał:

damianos95 napisał:

A na 4 jaka odmiana? Bo tej 5 to malo w zasadzie

śmiało mogę polecić sandre na 6 kl wyglada obiecująco

na 6kl to se można jęczmień odpuścić chyba że mieszka się w rejonie gdzie zawsze deszczu nie brakuje

• Root Admin
Opublikowano

mając dobre odmiany na tle 10 lat nie widzę jakichs turbo różnic. zawsze wchodzę na coboru i oglądam wyniki dla okolicznych stacji i wybieram odmiany które stabilnie plonują w okolicy. czasem się zdarzy odmiana z super wynikiem ale to są jednoroczne strzały, lepiej więc patrzyć na średnie kilkuletnie. z drugiej strony nigdy nie sieje jednej odmiany. zawsze 2 albo 3

• Like 1
Opublikowano
ZELKOW napisał:

robi57362 napisał:

damianos95 napisał:

A na 4 jaka odmiana? Bo tej 5 to malo w zasadzie

śmiało mogę polecić sandre na 6 kl wyglada obiecująco

na 6kl to se można jęczmień odpuścić chyba że mieszka się w rejonie gdzie zawsze deszczu nie brakuje

na 6 kl to można wszystko odpuścić lepiej zeraz 4 t jeczmienia niz 5 t owsa a na 6 kl tyle nie urośnie