Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, michal_19 napisał:

Przy ostatnich ciepłych jesieniach termin 15-20 września wydaje się być optymalny. Mniejsza presja mszyc, nie wybuja nadmiernie.

Ja sieję zawsze ok 20. Doradca z Syngenty mówił mi, bym opozniał siew by nie zrobić łąki na zimę. 

Opublikowano

Panowie jaka odmiane polecacie jeczmienia ozimego na mozaike od 4 do 5 klasy z pH okolo 5.3-5.6 warto czy nie warto siac jeczmien ? Nigdy nie mialem ozimego a cos z ozimego musze zasiac na działce bo od cholery owsa gluchego

Opublikowano

Dochodzi mi działka 8 ha był tam jęczmień jary 2x chciałbym jęczmień zimowy siać bo tak mi wychodzi według moich planów warto siać i grzybówkę zwiększyć ?jak doradzicie  miał być rzepak ale za dużo mi wyjdzie kosztów jak na ten rok 

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

dzis to nie ma po co pytać, pytać można jak będzie na przyczepie. Jak mi ktos powie 550 to wale na strych :P

U nas tak przyjmują że w żniwa to tak 50 - 80 tańsze niż przed 😜

Opublikowano
26 minut temu, Mich9 napisał:

Powschodzi?

ano, spadnie na czysta glebe. a jak kombajn ci slome potnie i pozniej rzucisz to ile trzeba bedzie to mieszac zeby skielkowala. zrob jedno pole pol na pol i zobaczysz co lepsze

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

Ciekawe jak to wypali

20210626_171303_res.jpg

20210626_171308_res.jpg

A czemu ma nie wypalić 😉pisałem Ci w galerii od paru lat wolę dwurzedówki jak wielorzędowe i u mnie się to sprawdza, w sezonie 2020/21 tylko zrobiłem małe odstępstwo i jest veronica ale do dwurzedówek w tym sezonie dołączy najprawdopodobniej właśnie ta odmiana i mozliwe że jeszcze jakaś inna, oczywiście czekam u Ciebie na zniwa i zobaczysz jak to wyjdzie,pozdrówka 

Opublikowano
25 minut temu, Mari82 napisał:

A czemu ma nie wypalić 😉pisałem Ci w galerii od paru lat wolę dwurzedówki jak wielorzędowe i u mnie się to sprawdza, w sezonie 2020/21 tylko zrobiłem małe odstępstwo i jest veronica ale do dwurzedówek w tym sezonie dołączy najprawdopodobniej właśnie ta odmiana i mozliwe że jeszcze jakaś inna, oczywiście czekam u Ciebie na zniwa i zobaczysz jak to wyjdzie,pozdrówka 

Jakie argumenty za dwurzędowym przemawiają?

Opublikowano

@Proktorchoćby taki, że przy opóźnionym zbiorze nie wyłamuje się w takiej skali jak wielorzędowy ;)

Opublikowano

@sadownik12 w zeszłym roku miałem na jednym polu dwie odmiany - niską 2 rzędowa i wysoką wielorzędowa. Spostrzeżenia moje były takie że ta wysoka zawsze miała o 2% mniejsza wilgotność ziarnka niż ten obok mniejszy dwurzędowy (czy to po deszczu i po rosach rańszych). No i ten niski mniej chwastów zagłuszył . Mimo to przemówił do mnie ten wielorzędowy ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Proktor napisał:

Jakie argumenty za dwurzędowym przemawiają?

I tak jak widzisz napisali tu koledzy u każdego będzie inaczej i każdy będzie mial inne zdanie dla mnie przemawia to, że jak wspomniał sadowik12 miałem taki czas chyba to nawet 3 lata pod rząd i dobrze, że siałem dwu i wielorzedowe, poprostu łamały się i gubiły kłosy bo żniwa przeciągały się, druga fakt raz na parę lat tylko osiągnolem wyższy plon z wielorzędowego a tak raczej porównywalnie lub niższe przez gubienie kłosa ale może to inne stanowiska, i 3ci wolę grubsze ziarno i niższe oodmiany a takie są w większości dwurzedówki na słomie mi nie zależy, no ale jak powtarzam to jest u mnie, znam okolice co wola wielorzędowe i mają świetne plony i ich znowu nie przekonasz do dwurzedówek, więc każdy ma swoje jakieś spostrzeżenia i tyle ja będę siał w większości dwu ale i będę próbował wielo 😁😉

Edytowane przez Mari82