Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Agrest tak patrzę na te foto to lipa, tyle kasy i super specyfiki na ochrone, a tu takie cyrki. Co za dużo  to nie zdrowo myślę, co raz więcej opryskow dajemy ale i problemów nowych przybywa, korzysta tylko producent chemicznych środków , tutaj zdjęcie uprawy owsa bezorkowo, glifosad przed siewem, a chu... z taką uprawą🙆‍♂️ 

20210427_193240.jpg

• Root Admin
Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

I jak myślisz, chyba zabieg z 10 kwietnia, bo to jest na 3 liściu od góry, czyli wówczas prawdopodobnie szczytowym.

Dla przypomnienia :

10 kwietnia, 10kg siarczan magnezu, 1,5kg micro FertiNa Zboża, 0,4 zamiennika moddusa, Duet na Start, 0,1l Cyflux.

Upałów nie było ale i bardzo zimno też nie. Jak pamiętam to około 3 dni około 12-15 , noce pewnie około 5 stopni.

20210430_093847.jpg

20210430_093954.jpg

wysłałem do kolegi na konsultacje te fotki. Mega dziwne. To jednak wygląda na choroby

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Agrest tak patrzę na te foto to lipa, tyle kasy i super specyfiki na ochrone, a tu takie cyrki. Co za dużo  to nie zdrowo myślę, co raz więcej opryskow dajemy ale i problemów nowych przybywa, korzysta tylko producent chemicznych środków , tutaj zdjęcie uprawy owsa bezorkowo, glifosad przed siewem, a chu... z taką uprawą🙆‍♂️ 

20210427_193240.jpg

Po co glifo przed siewem?

Opublikowano

A i u mnie takoo wykazało. 10 kwietnia t1 andros,mandatak plus tebu. On jest do skrócenia. Kurde i chyba przy czymś takim odpuścić skrócenie i lecieć na grzyba? Coś proponujecie jakiś środek? Np 1 l praixior.

IMG_20210429_162544.jpg

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

wysłałem do kolegi na konsultacje te fotki. Mega dziwne. To jednak wygląda na choroby

Też tak mam miejscami -pryskalem 18.04 Artemisem z modusem i po dwóch dniach takie coś się pojawiło 

Opublikowano
33 minuty temu, yacenty napisał:

Szukałem takich gorszych miejsc do zdjęcia. Z daleka w sumie nic się nie zobaczy jest zielono.

Może spóźnione T1 I efekt zwalczenia grzyba?

Choć i pszenicy to wychodzi.

Na jednym kawałku ta sama zupa, na innych samo r1 z siarczanem.

Stosowany Windsar 250 . 

20210430_093225.jpg

Opublikowano (edytowane)

Końcówki fioletowe brak pobierania fosforu za zimno. Żółte końcówki to nic innego jak wina moddusa, dałbyś medax max przed przymrozkami to nic by się nie stało moddusa tylko stosujemy jak wiemy że w przeciągu 10 dni nie będzie dużego przymrozku.  Mogę się z tobą założyć bo wiem że tak by było 😁

Edytowane przez Mich9
Opublikowano
Przed chwilą, Mich9 napisał:

Końcówki fioletowe brak pobierania fosforu za zimno. Żółte końcówki to nic innego jak wina moddusa, dałbyś medax max przed przymrozkami to nic by się nie stało moddusa tylko stosujemy jak wiemy że w przeciągu 10 dni nie będzie dużego przymrozku. 

10 dni ? 😂😂😂 w medaxie tak samo jest trineksapak ;))

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jest ale w mniejszej dawce i jest inny nośnik, co ja wiem to ja wiem 😉 wina końskiej dawki trineksapaku, 100 gram do 30 gram jest różnica nie przyznasz? Przy dawkach 0,4

Edytowane przez Mich9
Opublikowano
2 minuty temu, Mich9 napisał:

Jest ale w mniejszej dawce i jest inny nośnik, co ja wiem to ja wiem 😉 wina końskiej dawki trineksapaku, 100 gram do 30 gram jest różnica nie przyznasz? Przy dawkach 0,4

Owszem jest różnica, ale zadne 10 dni na pewno. 

Opublikowano

Dany 10 kwietnia. 3 dni ciepłe, potem kilka dni chłodnych ale powyżej zera. 1 do 4 stopni na plusie.

Przymrozki były w tym tygodniu.

Tragedii nie ma

20210430_112223.jpg

Opublikowano

Panowie mam taki problem, jeczmien zaczyna zółknąc, tydzień temu poszedł praxior  3 dni temu poszedł axial komplet pak (teraz były warunki na odchwaszczanie) był ładny zielony a teraz żółknie 

Na drugie zdjęcie jest najbardziej żółty ale tylko kawałek ale na całym polu widać że coś nie tak 

Co mu podać?

20210430_184606.jpg

20210430_185404.jpg

Opublikowano
Mich9 napisał:

Końcówki fioletowe brak pobierania fosforu za zimno. Żółte końcówki to nic innego jak wina moddusa, dałbyś medax max przed przymrozkami to nic by się nie stało moddusa tylko stosujemy jak wiemy że w przeciągu 10 dni nie będzie dużego przymrozku.  Mogę się z tobą założyć bo wiem że tak by było 😁

To teraz ja mam podobną sytuację tylko w pszenicy T1 pak Turbo w standardzie na ha+(Vangard 0,7kg cyprodynil)+Medax max 0,5+tytanit 0,4l i 2kg odżywki i efekt jest podobny że są końcówki takie żółte jak tu na zdjęciach i taki efekt jest tylko tam gdzie był wykonany zabieg tam gdzie nie było wykonany pszenica zielona.

Opublikowano

Nie koniecznie wina Modusa ja dawałem Modusa w jęczmieńiu i nigdy nie miałem takich efektów ale za to w pszenicy zawsze więc w tym roku postawiłem na Medax max i w jęczmieńiu ok a w pszenicy znowu to samo dalej żółte końcówki .Bardziej to warunki pogodowe albo za zimno albo za słonecznie ,jest jeszcze kwestia ilości dawek ale są i ci co po 10 składników dają i jest u nich wszystko ok więc sam nie wiem w czym problem.

Opublikowano

Trineksapak i przymrozek dają przypalenia. Po Medaxie mniejsze niż po Moddusie, ale też są.  Może macie poprzypalane, ale przynajmniej słońce mieliście po zabiegu, a teraz widzicie jaką pogodę na majówkę zapowiadają. Zero słońca więc i efekt skracania byłby dużo słabszy. Teraz zapowiadają dobrą pogodę do wzrostu zbóż to szybko końcówy znikną z pola widzenia, a zboże będzie sztywne. ;) 

• Like 1