Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

A dobra nie doczytałem że to o jęczmień chodzi 😂 u mnie tak jęczmień poszedł w gore że mozna T1 dawać spokojnie ale najpierw zrobić rzepak trzeba, @Agrest robiłeś już T1 tym duetem ? ja sie zastanawiam czy brać go na T1 bo jęczmień szybko rośnie czy nie za słaby będzie do czyszczenia z fungów

Tak, w sobotę tydzień temu zrobiłem T1 i R1. Było 3 piękne ciepłe dni. Jęczmień był i jest zdrowy.  Być może zasługa systivy 

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Mówili zimno, nie pryskaj, grzyba nie ma

7V8A0172_res.jpg

20210418_101351_res.jpg

20210418_101421_res.jpg

20210418_101936_res.jpg

po 1 nie manipuluj bo pokazywałeś zdjęcia na których grzyba nie było po 2 jak pryskałeś (koniec marca chyba) u mnie tez trochę mączniaka i septoriozy było i dziś byłem na polu to w zasadzie nic się nie zmieniło grzyba tyle samo roślinki też wielce nie urosły -kolanko nie uciekło jak NIEKTÓRZY straszyli ,wiec t1 i skracanie poniedziałek wtorek myślę będzie ok , a Jacek pewnie t2 szykujesz bo zaraz 3 tyg minie

Opublikowano

manipulujesz bo  pokazywałeś- koniec marca zdjęcia na ktorych grzyba nie było widać i nawet sam doradzałem że nie trzeba fungicydu bo masz czyste zboże a teraz pokazujesz zdjęcia  z grzybem, no chyba że grzyb ci teraz wyskoczył ale skoro stosowałeś t1   i grzyb ci wywalił no to coś tu nie halo

Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Melius siany tydzień temu. Wilgoci w tym roku nie brakuje. @Rolnik1973 patrzyleś jak u Ciebie rosnie?

20210418_182814.jpg

Nie ja nie patrzam

Nie mam serca pozbawiać roślinki życia.

Jak mnie to wkurła jak te jutubery wyrwą krzaka zboża potem porozrywa na sztuki i rzuci.

Co on wypatrzy a roślinka zmarnowana.

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie ja nie patrzam

Nie mam serca pozbawiać roślinki życia.

Jak mnie to wkurła jak te jutubery wyrwą krzaka zboża potem porozrywa na sztuki i rzuci.

Co on wypatrzy a roślinka zmarnowana.

Spowrotem w ziemie wróciła 🙂

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, MateuszKunik napisał:

Będzie coś z tego jęczmienia bo jakieś trochę żółte jest może z 20 % pola czym to jjeszcze pożna podratować

występuje placowo?

Opublikowano
15 minut temu, MateuszKunik napisał:

to nie veronica tylko jakubus ziemia 3,4,5 klasa mozajka ph okolo  6.

IMG_20210418_133813_0.jpg

Jeśli na tych żółtych roślinach masz jeden pęd mega gruby , a wydaje mi się że tak jest, to nie wirus a śmietka ozimówka. Mam takie rośliny. Nadmierne krzewienie, żółtaczka, zahamowany wzrost. Wewnątrz tego grubego pędu znajdziesz larwę 10-12mm długości.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, MateuszKunik napisał:

to nie veronica tylko jakubus ziemia 3,4,5 klasa mozajka ph okolo  6.

IMG_20210418_133813_0.jpg

Tak mam takie place właśnie tylko w veronice 

14 minut temu, yacenty napisał:

ale Mari82 pisał o Veronice

Tak ja pisałem bo mam veronice i Concordia i nie wiem do tej pory ideał do czasu tego ochłodzenia t1 robione Yacenty przed ochłodzenien i 3 dni pogoda idealna poszedł Artemis 

Edytowane przez Mari82
Opublikowano

u mnie t1 i r1 w ozimym dzisiaj poszedł input triple 1l , medax 0,7kg, plonvit zboze 1,25 l plus siarczan magnezu 7,5 kg zabieg wykonany od 17 do 18:30 temperatura w trakcie zabiegu 17 stopni i było pochmurno około 19:30 nadeszła mgła  temperatura w nocy ma spaść do 5 stopni przez kolejne 2 dni pogoda bardzo podobna  później ochłodzenie czy zabieg będzie skuteczny chciałem poczekać ale kolanko w jęczmieniu idealnie centymetr nad węzłem krzewienia czy nocna temperatura nie będzie zbyt niska a  mgła pomogła czy przeszkodziła zabiegowi?