Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Krzewienie jeczmienia wiosną nic Ci za bardzo nie da, bo jęczmień i tak wyda plon z rozkrzewien jesiennych, przespałeś jesień i mszyce. masz problem z żółtą karłowatością w jeczmieniu. 

Opublikowano

Rozsialem po 200kg saletrosanu 26 czyli jakieś 52 kg N,jesienią pryskalem od owadów karate plus dodałem jakie 2.5 litra na 1ha ekolista który mi został.Pytanie co dać na n2 saletrę czy coś innego?

• Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, pabloooo napisał:

Krzewienie jeczmienia wiosną nic Ci za bardzo nie da, bo jęczmień i tak wyda plon z rozkrzewien jesiennych, przespałeś jesień i mszyce. masz problem z żółtą karłowatością w jeczmieniu. 

Serio? Taka diagnoza po jednym zdjęciu z neta?
To powiedz mi, co dolega mojemu i co zrobić i co zepsułem jesienią?

7V8A0024.jpg

DJI_0355.jpg

20210313_124824.jpg

20210313_125012.jpg

Opublikowano (edytowane)

N1 saletra 200kg/ha pierwszego marca

N2 rsm 200l/ha 24marca

Rok temu popełniłem błąd bo za długo czekałem z druga dawką, teraz zobaczymy co wyjdzie z takiego szybszego podania. Jutro planuje zrobić poprawkę na dwuliścienne. Niby mało tego, ale gdzieś tam się pojawia. Czy może jeszcze poczekac? 

IMG_20210329_102915.jpg

IMG_20210329_102920.jpg

Edytowane przez Zetix
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, yacenty napisał:

Serio? Taka diagnoza po jednym zdjęciu z neta?
To powiedz mi, co dolega mojemu i co zrobić i co zepsułem jesienią?

7V8A0024.jpg

DJI_0355.jpg

20210313_124824.jpg

20210313_125012.jpg

Zniszczona struktura, tak jak kolega wyżej napisał, uprawa zbyt wilgotnej ziemi i to nie chodzi tylko o siew, zobacz ile masz jakichś dziwnych śladów na polu. A diagnoza nie jest tylko po zdjęciu bo zapytałem go wcześniej czy upilnowal mszyce na jesień a odpowiedz była że nie wykonał żadnego oprysku. Zapewne i pH ziemi leży tak jak ktoś wyżej napisał. Twoim zdaniem teraz CCC pomoże i warto go zastosować??  U ciebie przyczyną może też być poducha z nierozlozenej słomy lub źle doprawiona orka przed siewem ( orka  bez wałów). Oczywiście to tylko gdybanie bo ani nie wiem jaki masz sprzęt, co i jak robiłeś, bo to że siałeś jak było sucho o niczym nie swiadczy

Edytowane przez pabloooo
  • Root Admin
Opublikowano

ja zrobiłem tylko jeden insektycyd gdzie zwykle robiłem jesienią 3. taki rok i jednym zdjęciem nie odważyłbym się stawiać diagnozy. z tą żółta karłowatością to każdy mądry, a 80-90 procent problemów to wcale nie karłowatość

Opublikowano (edytowane)

Bo??  U mnie są tacy mistrzowie co do skracania jeczmienia stosują tylko ccc i twierdzą że nie ma nic lepszego 😉bo panie nie ma nic tańszego 

Edytowane przez pabloooo
Opublikowano

Bo w jeczmieniu CCC nie działa lub marnie , a to że ktoś nie poleca to jest dla mnie mało istotne 🙂. A na tym twoim polu co się zadziało według Ciebie?? 

• Root Admin
Opublikowano

dla mnie jest istotne czy ktoś mądry poleca czy nie, bo ja malutko wiem na temat działania takich środków. co się stało to wiemy, każdy kto przegląda galerie moich zdjęć. ale myślałem że ty powiesz skoro taka diagnozę postawiłeś koledze

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

ja zrobiłem tylko jeden insektycyd gdzie zwykle robiłem jesienią 3. taki rok i jednym zdjęciem nie odważyłbym się stawiać diagnozy. z tą żółta karłowatością to każdy mądry, a 80-90 procent problemów to wcale nie karłowatość

Ja sieję około 25 lat jęczmień ozimy, to tylko jeden raz wystąpiła żółta karłowatość ale wtedy nikt nie pryskał na mszycę, a to że on żółty to z reguły czegoś brakuje, ruszy ostro wegetacja i urośnie.

Opublikowano

Panowie proszę o szybką poradę, w środę planuje opryskać jęczmień ozimy od chwastow, czy axial komplett pak ktoś praktykował? Na etykiecie jest tylko jęczmień jary a sprzedający środki mówi że można ozimy również pryskać, nie chce popełnić błędu i popalić rośliny, z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurek321 napisał:

Ja sieję około 25 lat jęczmień ozimy, to tylko jeden raz wystąpiła żółta karłowatość ale wtedy nikt nie pryskał na mszycę, a to że on żółty to z reguły czegoś brakuje, ruszy ostro wegetacja i urośnie.

Pomoże coś teraz rzucenie wapna ok.500 kg.ha czy sobie odpuścić?Może jakaś siarka?