Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

Mój najlepszy jęczmień jary to ten posiany w lutym :P plon ponad 8 ton, ale patrząc przez okno i na prognozy pogody to w tym roku nie zdziwie się jak w pole da się wejść dopiero w 2. połowie marca.

Oj chyba masz rację. U mnie jak dobra zaspa to śniegu w pas. Wczoraj trochę dosypało. A dzisiaj jak ma wieczorem zacząć to podobno do jutro do wieczora ma sypać non stop. Wkońcu prawdziwa zima.

Opublikowano

Przedplon pszenżyto ozime, na wiosnę obornik i orka, pogłównie 2xsaletra amonowa (ok 300kg/ha) i coś tam dolistnie. Ogółem po siewie to pole było tak zmasakrowane przez dziki, że myślałem już o przesiewaniu ale jakoś łan się zagęścił. 

• Root Admin
Opublikowano
14 minut temu, krilan06 napisał:

Kosmos w zeszłym roku faktycznie plonował kosmicznie 😀

u mnie Higgins kapkę lepiej, trzeba przyznac ze KWS jęczmienie ma fajne, ale w tym roku próbuje LG (Veronika) i IGP (Padura)

10 minut temu, drobny napisał:

Ciekawe czy przeżyje ozimy jak na górkach bez śniegu wysmala :/

moze byc słabo, u nas wieje i np dziś pomimo -6.5 odczuwalna była -15

Opublikowano
yacenty napisał:

ka 14 minut temu, krilan06 napisał: Kosmos w zeszłym roku faktycznie plonował kosmicznie 😀 u mnie Higgins kapkę lepiej, trzeba przyznac ze KWS jęczmienie ma fajne, ale w tym roku próbuje LG (Veronika) i IGP (Padura) 10 minut temu, drobny napisał: Ciekawe czy przeżyje ozimy jak na górkach bez śniegu wysmala  moze byc słabo, u nas wieje i np dziś pomimo -6.5 odczuwalna była -15

veronika nie wygląda a sypie, kłos wielorzędowy i wydaje się krótki, ale ma zadatki na 14t patrząc ile w tym roku sypała a ile miała poredukowanych pięterek przez suszę, ale do końca obawiałem się że udupie na tej odmianie bo szybko odrzuciła liść i stały takie kikuty z krotkimi kłosami, prawie do końca kłos się nie opuszczał jak przy arkadii a dodam że wcale nie skracany był jęczmien, ale i nie zawiódł mnie w tym roku poczciwy titus, nie wiele gorzej od veroniki plonował bo raptem 0.5t na tej samej klasie

Opublikowano

Ło matko bosko...! To u nas (linia T.Góry - Gliwice) max. ok.12cm, a są i miejsca gdzie czubkki liści widać 😲

Opublikowano

To i U mnie, śnieg jest w porzeczkach, sadach i przy miedzach. Niby biało wszędzie ale czubki zbóż widoczne , na polach 2 do 5, miejscami jak wiatr zgonił to 10cm śniegu.

Przedwczoraj ładnie równo dołożyło ze 2cm, to wczoraj tak wiało że wydarło jeszcze i stary śnieg.

No ale jestem dobrej myśli. Liścia zredukuje ale żyć powinno.

Mam czujkę temperatury na zewnątrz na 0,7m kiju. Przewróciło go i zasypało śniegiem.

Na zewnątrz było -10, na gruncie pod 12cm śniegu czujka pokazała -1,2⁰C. Więc izolator ze śniegu jest dobry.

• Root Admin
Opublikowano

u nas rzepak zakryty, ja się boje innej rzeczy. u mnie jęczmień się nie rizkrzewil jesienią. a wszyscy mówią że powinien. posiane późno. później mokro i zimno i ciekawe co z niego będzie

Opublikowano

17 pięterek w dwurzędówce i 12 w wielorzędówce. MTN 62g😁👍

Opublikowano

Coś się pokrzewił. Te 400 -450 kłosów będziesz miał spokojnie.

Przy takim założeniu w wielorzędowym przyczep by brakło. 17t z ha😉

Opublikowano

To kiepsko. Ale najwyżej dłużej  i dasz radę. Byle sztanga nie poległa na grubej słomie 😀

A poważnie to wydaje mi się że te 3 rozkrzewienia już masz. Siałeś chyba 250szt?

Opublikowano

W nocy dosypało ze 3 cm śniegu, bez wiatru (nie ten temat, ale w tym właściwym nie ma miejsca na pierdoły dot. aury) 😋

Opublikowano

Nie przesadzaj, jakoś się zmieścisz,  najwyżej pozostaniesz niezauważony. Światła reflektorów na gregora są zwrócone.😁😁😁

U mnie paradoksalnie na jęczmieniu najwięcej śniegu, jak i u ludzi na rzepaku. 

Ale to związane jest z masą liści  - śnieg miał punkt zaczepienia.

Opublikowano

Według mnie mocno rozkrzewiony. Hektara w godzinę nie położysz😀