Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Nie badam gęstości, ale bardzo lekkie było, w metalowe wiadro sypane praktycznie pod nity do uchwytu wchodziło 6,5kg- objętościowo wyglądało na 1/3 więcej tego co po zważeniu wyszło. W przyszłym roku robię jęczmień jak dawniej, po najmniejszej linii oporu- przedsiewnie 200kg/ha Polifoski 8, oprysk na chwasty i tyle, poprzednie lata przy takiej agrotechnice wychodziło niewiele mniej ziarna niż w tym sezonie, przy azocie przedsiewnie i oprysku na grzyba.

jeczmien w tym roku jest bardzo lekki przyczepa 2900 kg przyczepa pszenzyta 3500 kg zadne nawozy i dokakarmianie nic w jeczmieniu nie dały jak siac to tylko pszenice ma wage i sypie ozimą oczywiscie jara jest do d*py

Opublikowano

Na samej pszenicy i kukurydzy królików i kurczaków nie uchowam, trochę jęczmienia trzeba domieszać. Po drugie płodozmian zawsze jakiś.

Opublikowano

Może i tak, ale króliki muszą dostawać, na samej pszenicy to nie chowanie. Jakbym nie siał jęczmienia to praktycznie co roku bym musiał siać w monokulturze pszenicę bo sieję tylko pszenicę, jęczmień i sadzę trochę ziemniaków, aczkolwiek w przyszłym roku sieję pierwszą w życiu kukurydzę więc się trochę urozmaici. 

Opublikowano

Ja zostaje na pewno przy concordi z danko ale tradycyjnie na test nowa jakąś wpadnie, myślę jeszcze jaka ale prawdopodobnie albo z LG albo igp lub satbau i prawdopodobnie obowiązkowo dwurzędowa

Opublikowano
4 godziny temu, Mari82 napisał:

Ja zostaje na pewno przy concordi z danko ale tradycyjnie na test nowa jakąś wpadnie, myślę jeszcze jaka ale prawdopodobnie albo z LG albo igp lub satbau i prawdopodobnie obowiązkowo dwurzędowa

U mnie Kws Kosmos o wiele lepiej wypadł od Concordii 

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

U mnie Kws Kosmos o wiele lepiej wypadł od Concordii 

No kws kosmos super odmiana, może i pomyślę o niej ale raz się zraziłem i jakoś dziwnie mi powrócić do niej, fakt było to na innej glebie ale jako jedyny dziwnie przemarzł i oddał najniższy plon a czemu nie wiem🤔😕, naprawdę na moje gleby na concordie nie mogę narzekać lubię ten jęczmień za wczesność, grube ziarno, niska roślinę i podoba mi się że nie spadują tak kłosy jak w wielorzędowych,ale to plus wszystkich dwurzedówek, a po testujemy w tym roku i zobaczymy, wogóle nie miałem z satbau nigdy odmian ciekawe jak wypadają bo niby na fb plonowały fajnie się reklamowali ostro🤔

Opublikowano

Siew jeczmienia ozimego na stanowisku po pszenicy ozimej jest dobrym pomysłem? 

Przedstawiciel z firmy nasiennej szczerze odradzal taki plan. 

Coś w tym jest czy poprostu chciał mi wcisnąć pszenżyto w to miejsce :) 

Opublikowano

Jak wcześnie pójdzie gruber lub talerzówka i sanosiewy powychodzą to nie bedzie problemu. Sami nie raz sialiśmy ozimy po pszenicy i było czysto. Z odmian moge polecić Sandre. Rok temu 9t przekroczone, w tym roku 8,5.

Opublikowano
wiwalator napisał:

Normalna sprawa po pszenicy jęczmień :) tak powinno być.

Opublikowano
6 godzin temu, wiwalator napisał:

Nie polecam, siałem po pszenżycie i wyszło masę samosiewów, skończyło się tym, że desykowałem jęczmień po to żeby szybciej dojrzało pszenżyto.

Opublikowano

Miałem po pszenicy. Pszenice miałem czysto wykoszona w zbiorniku nic plew i żadnego brudu i tu był błąd pod jęczmień trzeba troszkę brudniej kosić żeby było jak najmniej strat. Teraz będzie po pszenżycie które kosilismy żeby jak najmniej za kombajnem zostawało 

Opublikowano

Witam wszystkich zaczynam przygodę z jęczmieniem. Będę siał odmianę Sandra, klasa gleby 3a. W jakiej ilości wysiewac, co najlepiej na chwasty zastosować. Będzie siany po owsie, pole chce opryskać glifosatem i później siew. Był u mnie znajomy i odradzał glifosat, bo w poprzednim roku oprysków sciernisko, brakło mu na końcu pola kilkanaście metrów. Tam gdzie brakło oprysku rósł normalnie a tam gdzie opryskane to go spalilo. Spotkał się ktoś z czymś takim? 🤨😦

Opublikowano

Też byłem zdziwiony, opryskal sciernisko i za dobry miesiąc posial jęczmień i jakiś czas po siewie takie rzeczy. Tam gdzie mu zabrakło oprysku jęczmień był normalny także bardoz dziwna sprawa

Opublikowano

Mi też odradzali pryskanie glifosatem ścierniska, albo ziemi po zrobionej podorywce. Chciałem zlikwidować jak najwięcej samosiewów i posiać gorczyce. Ale rozmawiałem z paroma osobami to mówili, że  niby potem jest problem z siewem zboża ozimego, bo może je podpalić z uwagi na to, że oprysk siedzi np w resztkach pożniwnych. No i tego nie zarobiłem czego bardzo żałuję zresztą. Widzę, że sporo osób tak robi i nie problemu.