Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! mam 2ha jęczmienia ozimego który w 40% się odmłodził nie chcę namłócić gnoju czy można dosuszyć zboże randapem i ile trzeba zachować karencji od zabiegu aby nadawałosię do skarmienia bydłu?

Witam! Mam jęczmień ozimy który mi się w połowie odmłodził myśle go dosuszyć Agrosarem 360 sl stosował ktoś z was ten środek!

Witam! Mam jęczmień ozimy który mi się w połowie odmłodził można zastosować Agrosar360 sl w dawce 4l żeby go dosuszyć?

• Like 1
Opublikowano

Jak tam wasze jęczmienie jare ? Kiedy pod kosę ? U mnie są miejsca zielone i są takie gdzie już kłos opuszczony i ziarno twarde, zastanawiam się czy nie randapowac go ? Czy jeszcze za wcześnie ?

Opublikowano
7 godzin temu, kamil2963 napisał:

Panowie bije się z myślą siewu jęczmienia ozimego hybrydowego (chyba że są odmiany ozimej o dosyć dużym potencjale nie hybrydowe). Uprawiam warzywa, pszenicę, fasolę, rzepak. Jeśli chodzi o agrotechnike to celuje raczej w uprawę intensywna, stąd też moje pytanie odnośnie plonowania. Ile jest w stanie dac jęczmień przy optymalnych warunkach pogodowych  ? 

Ile trzeba zakładać N na ha i jakie nawozenie przedsiewne PK na klasie ziemi 2 - 3 ? 

Jeśli macie jakieś fajne kompendium wiedzy to proszę o link, nie będę musiał zadawać denerwujacych pytań które dla was są banalne. 

Pszenice spokojnie udaje mi się wycisnąć na moich ziemiach 8-9 ton, czasami na lepszych stanowiskach potrafi wpaść 10. 

Jęczmień chciałbym spróbować bo utarla się opinia że ponosi się mniejsze koszta, ciekawe czy rowniez wtedy kiedy mierzymy w ponad przeciętne plony. 

Proszę o radę i wyrozumiałość. 

Na youtube Perqins ma fajne filmiki z jęczmieniem hybrydowym, chociaż wg mnie najlepsze populacje plonują na równi z hybrydą. Jeżeli chodzi o koszta to nie wiem czy mniejsze w jęczmieniu w porównaniu do pszenicy - nawożenie podobne, jedynie w jęczmieniu odpada raczej t3

Opublikowano
zdzichu124 napisał:

Jak tam wasze jęczmienie jare ? Kiedy pod kosę ? U mnie są miejsca zielone i są takie gdzie już kłos opuszczony i ziarno twarde, zastanawiam się czy nie randapowac go ? Czy jeszcze za wcześnie ?

Ja bym nie pryskal.Za dwa tygodnie ten zielony sam dojdzie.Nie ma sensu robic sobie dodatkowych kosztow.

• Like 1
Opublikowano
robi57362 napisał:

skoszona sandra z 33 arów cala przyczepa z górką gdzie wchodzi 3.5 t pszenicy na plasko ja liczę tylko 2.5 t niech tam będzie to plon 7.5t rewelacja ojciec twierdzi ze 3 t jak byk tam jest wieczorem może pare wiader 10 l zważe i mniej wiecej rozstrzygnie spór z seniorem

gestosc 650 wychodzi 2 5 t

Opublikowano

Witam powiecie coś o jęczmieniu hybrydowym?Chodzi mi głównie o to czy warto np zasiać hybrydowy jęczmień zamiast przenicy.Bo mam taką sytuacje że chcę pszenicę po pszenicy ale chodzi mi po głowie właśnie hybryda,tylko jak to ma się wedle opłacalności między pszenicą a jęczmieniem?Jęczmień cena niższa od pszenicy ale znowu jak z planem w obydwu przypadkach.Podzielcie sie info jeżeli takie siejecie.

Opublikowano

Mniejszy wkład bo nie ma t3 pewnie a u siebie i tak nie robię bo z czym innym różnica w cenie u mnie około 100zł na tonie jak jęczmień ma dać podobny plon to chyba lepiej pszenicę no chyba że zimowe jeczmienie wiecej sypią

Opublikowano

Ja nigdy nie nakosilem pszenicy po pszenicy 8 ton a jeczmienia w tym roku tyle bylo. Zrobilem tylko t1 bez t2. Nie spodziewalem sie takiego plonu ale wyszlo ladnie. Mozesz sprobowac jak to i ciebie wyjdzie

Opublikowano
Dnia 14.07.2020 o 14:21, kamil2963 napisał:

Panowie bije się z myślą siewu jęczmienia ozimego hybrydowego (chyba że są odmiany ozimej o dosyć dużym potencjale nie hybrydowe). Uprawiam warzywa, pszenicę, fasolę, rzepak. Jeśli chodzi o agrotechnike to celuje raczej w uprawę intensywna, stąd też moje pytanie odnośnie plonowania. Ile jest w stanie dac jęczmień przy optymalnych warunkach pogodowych  ? 

Ile trzeba zakładać N na ha i jakie nawozenie przedsiewne PK na klasie ziemi 2 - 3 ? 

Jeśli macie jakieś fajne kompendium wiedzy to proszę o link, nie będę musiał zadawać denerwujacych pytań które dla was są banalne. 

Pszenice spokojnie udaje mi się wycisnąć na moich ziemiach 8-9 ton, czasami na lepszych stanowiskach potrafi wpaść 10. 

Jęczmień chciałbym spróbować bo utarla się opinia że ponosi się mniejsze koszta, ciekawe czy rowniez wtedy kiedy mierzymy w ponad przeciętne plony. 

Proszę o radę i wyrozumiałość. 

Gdy zaczynałem swoją przygodę z jęczmieniem ozimym, zacząłem od dwóch odmian hybrydowych i jednej populacyjnej. Jeden kawałek, to samo nawożenie, ochrona itp. Rezultat taki, hybryda wcześniej "doszła" populacja jakieś tydzień później, ale plon był taki sam jak w populacyjny.  Więc wyciągnąłem wnioski i sieje już jakiś czas zwykły zimowy, nie hybrydę, szkoda kasy na materiał siewny, bo jest dużo droższy od zwykłego, a plon uzyskałem taki sam.

Próbuj, może Ty będziesz miał inne doświadczenie.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, sybiuszek24 napisał:

Witam powiecie coś o jęczmieniu hybrydowym?Chodzi mi głównie o to czy warto np zasiać hybrydowy jęczmień zamiast przenicy.Bo mam taką sytuacje że chcę pszenicę po pszenicy ale chodzi mi po głowie właśnie hybryda,tylko jak to ma się wedle opłacalności między pszenicą a jęczmieniem?Jęczmień cena niższa od pszenicy ale znowu jak z planem w obydwu przypadkach.Podzielcie sie info jeżeli takie siejecie.

Odpuść sobie to dziadostwo a w szczególności tak bardzo reklamowany hyvido i inne, jak  syngenta ma dobrą chemię, niewiem rzepaki, lub kuku tak jęczmień niestety nie, jak i u mnie tak i u znajomego plon nawet niższy ale może dlatego że w hyvido mocno kłosy leciały,plon tonę niższy na tym samym polu drugi rok doświadczenia hybryda vs liniowy jęczmień i te niby ich rekordy na hybrydzie śmiech na sali, jak hybryda to tylko żyto ale nie jęczmień tak to u nas wychodzi i się sprawdza. 

Edytowane przez Mari82
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, sybiuszek24 napisał:

Czyli wychodzi na to żeby jęczmień zasiać zamiast pszenicy ale nie hybryde.Pytam się bo z jeczmieniem zimowym a szczególności hybryda nie miałem doświadczenia.

Poprostu u mnie na kujawach się nie sprawdza, nie mówię że jest jakiś zły może w innych rejonach Polski u kogoś być nr 1 a linia do d, ale nie na mojej glebie i w okolicy mam tą opinie nie tylko od siebie, taki przykład w galeria wstawiłem foto mojego Concordia jedni chwalili inni że najgorzej oddał, ja chwale mi oddał 7 t a hyvido 6 nie całe wrrr. W tym roku tylko linia i 3 odmiany, danko oczywiście zostaje ale chcę kws i satbau może o tych ostatnich z tej firmy ktoś coś może powiedzieć? 

Opublikowano
35 minut temu, drobny napisał:

Kws Kosmos na IVb 140N 2 ochrony grzybowe oddał 5.5t z 0,80ha.Jaką odmianę polecacie na słabsze ziemie z ph 5.2?

Przy takim pH zasiej lepiej pszenzyto lub żyto, bo będziesz się cały rok wk****** że coś jest nie tak i nie rośnie