Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Kurcze to u mnie połowa  tego  co  twój, siany z tydzien później🤔 co wy tam im sypiecie.

Czy ja wiem czy coś specjalnego dawałem🤔

Może to magia poplonów i regularnie dawanego obornika. Przedsiewnie jęczmień dostał 100kg/ha soli potasowej, 150kg/ha Polifoski 8 i 170kg/ha mocznika. Potem jak z ziemi wyszedł to dałem jeszcze 75kg/ha saletry. Ja jak swój opryskiwałem na grzyba z Moddusem to przejechałem nawet dwa razy na jednym kawałku bo mi zostało w zbiorniku (mieszanka dokładnie była taka- 0,8l/ha Tilt Turbo, 0,8l/ha Mirage, 2l/ha Plonvit, 0,2l/ha Tytanit, 0,5l/ha Bi58 i 0,3-0,4l/ha Moddus). Wczoraj byłem go oglądnąć to żadnych negatywnych skutków nie widziałem i oby tak dalej. W sumie nie dawałem wielkich dawek środków i poszło sporo wody bo ja leję około 300-330l/ha. Opryskiwacz po jakimś oprysku ziemniaków czy glifosacie oczywiście zawsze płukany.

Edytowane przez Gość
błąd
Opublikowano
2 godziny temu, szymek12345 napisał:

Załatwiłem sobie J.jary opryskiem Mirage 1l +Orius Extra 0.5l + Modus 0.15 to wszystko na ha. Czy ktoś może podpowiedzieć co z tym zrobić :(

20200520_191850.jpg

No brzydko to wyszło.

Trochę dziwne że tak się stało. Na pewno nie było jeszcze mixa  nawozów?

A teraz najlepiej asahi i aminokwasy. 

Np 0,5l asahi i 1- 2l agrosorb L-amino. Lub inne dostępne.

Ja 16 maja dałem zupę z 20kg mocznik , 12kg siarczan , 0,7 l mikromix i 0,3l tytanit. Bujnęło jęczmieniem ładnie. Nabrał mocno ciemnego koloru

20200521_104152.jpg

Opublikowano
36 minut temu, Agrest napisał:

No brzydko to wyszło.

Trochę dziwne że tak się stało. Na pewno nie było jeszcze mixa  nawozów?

A teraz najlepiej asahi i aminokwasy. 

Np 0,5l asahi i 1- 2l agrosorb L-amino. Lub inne dostępne.

Ja 16 maja dałem zupę z 20kg mocznik , 12kg siarczan , 0,7 l mikromix i 0,3l tytanit. Bujnęło jęczmieniem ładnie. Nabrał mocno ciemnego koloru

20200521_104152.jpg

Nie dawałem żadnego nawozu dokładnie 

U mnie w j.jary zaczyna liść flagowy wychodzić Twój jeszcze mały

Opublikowano

Jest niski ale siany 6 marca i na niektórych roślinach też flagę znajdę

Opublikowano

@szymek12345 A po ilu dniach od oprysku takie objawy zauważyłeś? Z ciekawości pytam czy się szykować na coś złego w swoim jęczmieniu opryskanym mieszanką wybuchową której skład podałem wyżej i po przejechaniu opryskiwaczem podwójnie. Pryskałem w poniedziałek koło 18, przed chwilą byłem na tym kawałku, nic niepokojącego nie widać.

Opublikowano

Dimetoat działa ukladowo ? Jadę dzisiaj ze skracaniem i chciałem dodać insektycyd. Mam trochę małej skrzypionki ale widzę sporo jajeczek i nie wiem czy prysnąć czy czekać aż się wyklują ?

Opublikowano

Na pewno działa skutecznie powyżej 15 stopni i dziś nie bardzo są warunki na stosowanie. 

Ja cały czas jadę na pyretroidzie i zadziałał w pszenicy, pszenżycie i jęczmieniu jarym. 

W jarym robiłem razem z herbicydem. Kolejnym razem dodam do grzybówki.

Opublikowano

Ja jutro lecę z moddusem i eksperymentalnie elatus. Ma być 18 stopni i słońce, idealnie dla trineksapaku, dziś słońce ciepło ale wiatr jak jasny gwint. Flavour w ciągu tygodnia uciekł z fazy krzewienia prawie do drugiego kolanka, a Ramzes nieśmiało w fazę strzalania w źdźbło wchodzi. Ten sam dzień siane, to samo pole ta sam agrotechnika.

Opublikowano (edytowane)

Panowie po wlaniu moddusa do opryskiwacza zrobiły mi się takie białe smarki w wodzie ? O co chodzi ? W zbiorniku jest tylko woda i moddus bo lecę solo. Opryskiwacz wymyty

IMG_20200521_172153.jpg

IMG_20200521_172232.jpg

Pierwsze zdjęcie po wlaniu moddusa do wody a drugie po zamieszaniu w wiaderku , na drugim zdjęciu niby wymieszane ale widać takie białe grudki. Pryskać czy nie ? 

Edytowane przez zdzichu124
Opublikowano

Jutro chciałem opryskać jęczmień na owies głuchy ale muszę też zrobić poprawkę na dwuliścienne i dodać coś na skrzypionkę. Kolejność wlewania będzie dobra: agritox + fenoxinn + decis mega?

Opublikowano

Bo co strona to inaczej podaje. Ja się trzymam takiego schematu wlewania do opryskiwacza:

1. Nawozy dolistne

2. CCC lub Moddus

3. Insektycyd

4. Fungicydy

W takiej kolejności leję, przypaleń nie zauważyłem. Tyle, że w swojej krótkiej karierze oprysków mieszankami lałem tylko kilka środków- Tilt, Mirage, Tarcza łan, Artea, Bi58, Moddus, CCC, Plonvit, Tytanit. W każdym razie po zabiegach robionymi tymi środkami (oczywiście nie wszystkimi na raz) nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków przy takiej kolejności wlewania jak wyżej.

Opublikowano

Ja w tym roku pojechałem mustang forte plus cyperkil.

A mieszanie to wedle formulacji. 

Optymalny sposób mieszania to trzymanie się kolejności wyznaczonej przez formulację nawozów.

• uzdatniacz wody,
  • mocznik,
  • siarczan magnezu,
  • nawozy makro i mikroelementowe krystaliczne,
  • nawozy makro i mikroelementowe w płynie,
  • pestycydy,
  • formulacja WP,WS,
  • formulacja WG,SG,
  • formulacje SL,
  • formulacje EC, EW,SE,
  • formulacje OD,
  • adiuwanty olejowe i inne,