Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

11 maja 3,5mm, 14 maja 5,5mm. 

Ale pole w innej gminie i raczej tam spadło mniej. Gleba 4,5,6 lekka.

Opublikowano
Agrest napisał:

Mój jęczmień  zaczął pobierać  azot. Wyraźnie złapał kolor i ma piękny szeroki liść, ponad 2cm.

Źdźbło dość grube, ale obsada raczej za niska. Siałem 350szt Sporo nasion zawiodło i trochę podmarzł. Niby jest od 4 do 6 rozkrzewień, ale wydaje się rzadki.

Na pędach głównych wydaje mi się że zaczyna wychodzić flaga. Naliczyłem 4 kolanka, kłos około 3cm, 14 pięterek 

Bardzo sucho ponownie. Na 5cm brak wilgoci.

A co to za odmiana? W zeszłym roku miałem Ramzes i Stratus, nie pamiętam dokładnej liczby, ale przyjąłem najniższa obsadę dla optymalnego siewu a i tak za bardzo się rozkrzewiły. W tym roku mam flavour z Agrii, przyjąłem najniższą obsadę dla siewu wczesnego pomimo że siałem w optymalnym czyli jakieś 220sz/m a i tak już widzę że za bardzo się rozkrzewił i zrobi się łąka. Może to wina całości n (120) w postaci rsm przedsiewnie, może poplonów, sam nie wiem. Za bogato z wilgocią u mnie też nie jest, od połowy marca do dnia dzisiejszego spadło oszałamiające 25l.

Opublikowano

KWS Vermont 

Właśnie u mnie popełniłem błąd że nie dałem azotu przedsiewnie.

Wówczas byłby las.  Jest jeden ze pomiędzy budynkami super gleby bo to podwórko było, dołek i tam zawsze dziadek obornika składował.  Może jest po 20 rozkrzewień i już ze 40cm wysokości. Gleby nawet rozchylając łan nie ujrzy.

Opublikowano

Miałem dwa lata temu vermont i jeszcze jedna odmianę z kws ale jakoś nie przypadły mi do gustu, w porównaniu ze stratusem szybko je choroby polubiły i susza dobiła. Mam taki dziki pomysł na eksperyment na t1/2 dać elatus era i na tym zakończyć (no chyba że karta się odwróci, deszcz zacznie padać a razem z nim choroby i potencjał pojawia się). Zrobię to w trzech dawkach 0,8 0,9 i 1l. Zobaczę co z tego wyjdzie. A na przyszły rok na pewno spróbuję kinto z systiva. Chce się przekonać czy rzeczywiście to taką dobrą robote robi w jęczmieniu.  A tymczasem rynchosporioza u mnie. 

Opublikowano

Mój powyżej jest po kinto plus i systivie. Na razie czysto. Ale chyba i rok jest nie najgorszy.

Opublikowano

Ella siana 16 marca wygląda na dziś tak. 8.05- 1l/ha Puma i 2l/ha Chwastox Turbo, 18.05- T1, Bi58 i Moddus. Chyba się już opryskiwaczem w ten jęczmień nie będzie wjeżdżać

20200520_103652[1].jpg

Opublikowano

U mnie siany 1y marca i jest troszke mniejszy a tez mnie odchwaszczanie czeka bo pogoda nie dala wiatr przymrozki 

Czy nie uszkodze jeczmienia pryskajac w takiej fazie chwastoxem turbo ?

Opublikowano
Torus napisał:

Obie dawki jak najbardziej poprawne, z transportem substancji nie będzie problemu, bo suszy nie ma. Dlaczego tak mała dawka?

Podzieliłem dawkę , ponieważ w zeszłym roku załatwiłem jary dawką 0.4 i kłos nie wyszedł mi z pochwy liściowej i zebrałem 1.7t/ha a nawozilem na 7t więc spore straty i mam strach w tym roku. Daje dawkę 0.2 a jak będzie sprzyjająca pogoda poprawie cerone i tyle

Jeszcze jedno pytanie , ile powinienem odczekać po zabiegu T1 + mikro do zabiegu moddusem jeśli nie połączyłem środków ?

Opublikowano

Po mojemu to pogoda i pora na odchwaszczanie było wówczas jak było tak gorąco. U mnie po 2 dniach chwasty plackiem leżały teraz już łanem zakryte. Większość środków jest na fazę krzewienia lub do 2 kolanka. 

Ja na pędach głównych mam już liść podflagowy, a może i flagowy.

Tylko boczne pędy jeszcze widzę że się krzewią. Jakoś dziwnie to w tym roku.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, zdzichu124 napisał:

Podzieliłem dawkę , ponieważ w zeszłym roku załatwiłem jary dawką 0.4 i kłos nie wyszedł mi z pochwy liściowej i zebrałem 1.7t/ha a nawozilem na 7t więc spore straty i mam strach w tym roku. Daje dawkę 0.2 a jak będzie sprzyjająca pogoda poprawie cerone i tyle

Jeszcze jedno pytanie , ile powinienem odczekać po zabiegu T1 + mikro do zabiegu moddusem jeśli nie połączyłem środków ?

To musiałeś zastosować za późno tego moddusa. 4 setki to jest standardowa ilość, zastosowane na pierwsze, drugie kolanko nie ma prawa zablokować kłosa. Na logikę, jeżeli jest możliwość łączenia środków w 1 zabiegu to dlaczego miałby być jakiś odstęp czasowy w oddzielnym oprysku?

Edytowane przez Torus
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

A czy jest jeszcze sens sypnac trochę saletry na jęczmień? Jakoś tak słabawo wygląda. Wczoraj troszkę popadalo i na sobotę coś tam zapowiadają i myślałem jeszcze dac przed deszczem. Tylko czy to już nie za późno? Odmiana Ella. W poprzednia sobotę dostał dolistnie 15kg mocznika, 15 siarczanu magnezu, cyperkill i priaxor 0,8. 

Edytowane przez michaszko
Opublikowano

Mój jęczmień dość się zebrał po opadach i właśnie już wychodzi 3 kolanko.Miałem go skracać przy pierwszym kolanku moddusem ale był mizerny i poza tym kompletny brak opadów.Teraz na skracanie to już jedynie etafon ?

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

Ella siana 16 marca wygląda na dziś tak. 8.05- 1l/ha Puma i 2l/ha Chwastox Turbo, 18.05- T1, Bi58 i Moddus. Chyba się już opryskiwaczem w ten jęczmień nie będzie wjeżdżać

20200520_103652[1].jpg

Kurcze to u mnie połowa  tego  co  twój, siany z tydzien później🤔 co wy tam im sypiecie.