Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie jeczmien ozimy zaczyna sie klosic zabieg t2 azokstrobina i tebukonazol wykonac teraz czy poczekac az sie wyklosi? Presja chorob słaba

Edytowane przez jasiuhonda
Opublikowano

Wczoraj jęczmień opryskany na chwasty- 1l/ha Puma i do tego 2l/ha Chwastox Turbo.

Opublikowano

Owies głuchy Wam cały wzeszedł, że już Pumą pryskacie ?

Opublikowano

U mnie już wyłaził bo siałem 16 marca jęczmień, po kwietniowych skromnych opadach jak zrobiło się ciepło to się pokazał. Za tydzień to już tam nic nie doleci do chwastów bo jęczmień szczota mimo, że siany tylko 140kg/ha.

Opublikowano

zastanawiam się nad opryskaniem dziś jęczmienia jarego chwastoxem turbo. z poniedziałku na wtorek zapowiadają sporawy przymrozek. pryskać czy się wstrzymać do przyszłego tygodnia?

Opublikowano
40 minut temu, szwagier24 napisał:

Te czarne plamy to pozostałość po skrzypionce? 

Da się coś jeszcze z tym zrobić czy już nie bardzo? Zaatakowane najniższe partie liści. 

IMG_20200509_160342.jpg

wg mnie to plamistość siatkowa 

Opublikowano
1 godzinę temu, Daaniel766 napisał:

zastanawiam się nad opryskaniem dziś jęczmienia jarego chwastoxem turbo. z poniedziałku na wtorek zapowiadają sporawy przymrozek. pryskać czy się wstrzymać do przyszłego tygodnia?

Do wtorku daleko. Jeżeli masz jęczmień w odpowiedniej fazie i nie boisz się wtórnego zachwaszczenia to jedź. Ja na ten przykład czekam tydzień dopóki większość chwastów powschodzi a resztę jęczmień "udusi".

Opublikowano

Panowie mam do dyspozycji Tern , Intizam , Kendo i Tebu muszę z tego zrobić zabieg T1 i T2 w jęczmieniu jarym. Jak polecacie pomieszać te środki i który z nich dać na T1 a który na T2 ?

Opublikowano

Witam wczoraj opryskałem jęczmień jary na trawę Chwastox turbo z Pumą.

Przedplon kukurydza zawartość w makroelementy na poziomie średnim.

Przedsiewnie poszło 250kg polifoski 6 w jakiej fazie sypnąć mocznik??

Obecnie jęczmień jest w fazie bbh 22-23.

Opublikowano

Przed siewem😁.

Teraz zostaw go na przyszły rok.

Też popełniłem ten błąd nie dając azotu pod korzeń. 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Przed siewem😁.

Teraz zostaw go na przyszły rok.

Też popełniłem ten błąd nie dając azotu pod korzeń. 

Myślę że żadnego błędu nie popełniłem. jęczmień ładny zielony dobrze wykorzystuję to co pozostało z kukurydzy, ładnie rozkrzewiony.Myślę nad mocznik aby coś sypnąć żeby miał co brać gdy będzie strzelał w źdźbło.

Opublikowano

No jeśli U Was tyle wody jest i tyle zapowiadają to tak.

U mnie już się kurzy i w prognozach zero deszczu.

Jutro mam siać grykę i znowu będzie tuman kurzu. A mogłem siać tydzień temu, to mrozami straszyli.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Davidmix napisał:

Myślę że żadnego błędu nie popełniłem. jęczmień ładny zielony dobrze wykorzystuję to co pozostało z kukurydzy, ładnie rozkrzewiony.Myślę nad mocznik aby coś sypnąć żeby miał co brać gdy będzie strzelał w źdźbło.

Jeżeli masz wilgotną glebę lub wiesz że będzie padać to możesz dać w przeciwnym wypadku licz się z dużymi stratami gazowymi mocznika. No i gdy teraz mu dasz samą saletrę to on będzie miał co brać w momencie strzelania w źdźbło, spokojnie. To nie będzie tak że on łyknie 60N na raz ,a później będzie głodował, azot będzie dostępny, a o wymywanie nie masz się co martwić

Edytowane przez Torus
  • Like 1
Opublikowano

To zamiast mocznik polecacie dać saletrę??

No nie powiem aż tak wilgotno u nas nie jest ale sucho też nie.W wtorek i środę zapowiadają jakieś ochłodzenie i deszcze i tak myślę co tu robić czekać czy jechać mocznik.

Opublikowano

Żeby mocznik się wchłonął musisz mieć mokrą warstwę wierzchnią, wątpię że gdzieś taka się znajduje gdy dzisiaj jest 25 C. Zostaje Ci deszcz, jak go nie będziesz miał to saletra. Jej wystarczy dobra rosa, a nawet gdy będzie długo czekała to straty będą ułamkiem tych z mocznika

Opublikowano
Davidmix napisał:

To zamiast mocznik polecacie dać saletrę??

No nie powiem aż tak wilgotno u nas nie jest ale sucho też nie.W wtorek i środę zapowiadają jakieś ochłodzenie i deszcze i tak myślę co tu robić czekać czy jechać mocznik.

Przedsiewnie jęczmień jary nie dostał N, a teraz w połowie maja mocznik pogłównie ??? Kiepsko to widzę.. Tak wogóle, to w jęczmieniu cały N dawno powinien być w glebie. To nie pszenica, żeby nawozić "na kłos".

Opublikowano
3 minuty temu, Davidmix napisał:

Zobaczę co czas pokaże myślę żeby zamiast saletry zastosować saletrzak wzbogacę go dodatkowo w magnez w dawce 150 kg na h

Siej saletrę i nie kombinuj, w saletrzaku masz tyle magnezu co kot napłakał