Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pomocy!!
Mam jęczmień jary dopiero wychodzi z ziemi ma od 1 do 2-3cm. I sa miejsca gdzie wychodzi taki żółty albo zielony w żółte plamki na liściach co to może być??? Dodam że wapno, magnez i reszta jest ok. Dzisiaj był przymrozek -5 stopni i może dlatego? Chociaż wątpię bo by wszędzie tak było a nie gdzie nie gdzie. Pomocy nigdy czegoś takiego nie miałem.

Opublikowano

Panowie pomocy!!

Mam jęczmień jary dopiero wychodzi z ziemi ma od 1 do 2-3cm. I sa miejsca gdzie wychodzi taki żółty albo zielony w żółte plamki na liściach co to może być??? Dodam że wapno, magnez i reszta jest ok. Dzisiaj był przymrozek -5 stopni i może dlatego? Chociaż wątpię bo by wszędzie tak było a nie gdzie nie gdzie. Pomocy nigdy czegoś takiego nie miałem.

Moze byc tak ze siedział w ziemi zbyt głeboko, ale to przejdzie :)

Opublikowano

@maciekmaciek. Miejmy nadzieję ;)
@slawek. Właśnie nie na całym tylko miejscami tak jakby co drugą redlice taki jest. Może i za głęboko gdzie któraś szła nie wiem pozostaje nadzieja że się poprawi.

Opublikowano

Może ktoś z Was powiedzieć coś na temat uprawy jęczmienia jarego? Jak nawozić, ile, jakie fungi stosować i kiedy, a także kiedy go skracać? Uprawiam go, by był płodozmian, lecz nie mogę sobie z nim poradzić, bo co rok leży.. :/

Opublikowano

Jak lezy to albo za duze nawozenie N albo nie skracasz go lub mozesz miec szkodnika ktory podgryza jeczmien od dolu ale to raczej malo prawdopodobnie co roku. Bylemm dzisiaj na polu narazie skutków mrozu nie widac bardziej boje sie o koniczyne bo wlasnie zeszla.

Opublikowano

Agrotechnika - wiosenna uprawa i siew.
Nawożenie - czasem NPK pod korzeń, a azotu nie stosuję, bo powala.
zwykle wszystko jest ok, ale przy pierwszej lepszej burzy czy wiatrach łamie go i pozamiatane. jak nawozić i kiedy żeby było najefektywniej oraz jaki antywylegacz stosować? (klasa 2,3)

Opublikowano

Siew w jakiej ilości 200 kg/ha czy więcej? 

140 kg/ha jęczmień mocno sie rozkrzewia

Siew w jakiej ilości 200 kg/ha czy więcej? 

140 kg/ha jęczmień mocno się rozkrzewia

Opublikowano

I masz odpowiedz dlaczego jęczmień bez nawożenia azotowego wylega. Na następny raz pożycz siewnik albo niech ktoś ci zrobi usługę. 

Kiepski siew kiepski zbiór...

140 kg/ha jęczmień mocno sie rozkrzewia

140 kg/ha jęczmień mocno się rozkrzewia

Dostrzegłeś w moim komentarzu "znak zapytania"? 

Opublikowano

ja byłem wczoraj swój jęczmień oglądnąć są na nim żółte plamki ale myślę że powinien przeżyć temperatura była -5 burakom niby nic nie było choć najbliższe dni też nie zapowiadają się ciekawie bo cały czas zapowiadają deszcz, śnieg i temperatury poniżej 0  więc możliwe że ten przymrozek może się nam powtórzyć

Opublikowano (edytowane)

Panowie a co lepiej radzicie na owies głuchy i przytulię w mieszance jęczmienia jarego z pszenicą jarą oraz w pszenicy ozimej?Zwróciłem uwagę na axial komplett pak (axial 50EC + Pike 20WG) lub axial 50EC+Lintur 70WG co myślicie?Axial komplett można stosować razem a jak o jest z axialem i linturem?

Edytowane przez Marco_94
Opublikowano

Śnieg kończy się w okolicach Tuszyna, czym dalej na południe tym go coraz więcej. Ja też boje się o jeczmień jary, a tak ładnie powschodził. Pożyjemy zobaczymy.