Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miałem 2 lata temu jęczmień Soldo i wysiałem 158 kg/ha  gleba 3b do 4b na stanowisku po burakach wyszedł świetnie musiałem go skracać bo by go położyło plon wyszedł 8.5 t/ha, w tamtym roku siałem Flavor i w tym też idzie ten jęczmień wysiew 120 kg/ha  bardzo się krzewi

Opublikowano (edytowane)

Zalecany odstęp między siewem wapna i wymieszaniem go z glebą, a wysiewem nawozów i siewem to 4-6 tygodni.. 

Też tak planuję zrobić, ale pod kukurydzę, więc odpowiedni odstęp czasowy powinienem zachować.

Edytowane przez jarekmalina
Opublikowano

Syp śmiało, nic się nie powinno dziać chociaż tak sobie teraz myślę czy jak wysypiesz wapno po wierzchu to czy czasem nie uszkodzi ono roślin ale nic takiego chyba nie będzie miało miejsca. Niech się inni wypowiedzą :D

Zalecany odstęp między siewem wapna i wymieszaniem go z glebą, a wysiewem nawozów i siewem to 4-6 tygodni.. 

Też tak planuję zrobić, ale pod kukurydzę, więc odpowiedni odstęp czasowy powinienem zachować.

W przypadków nawozów azotowych ta zasada nie działa :P ale w przypadku wysiewania nawozów P i K to wtedy należałoby poczekać parę tygodni

Opublikowano

Czy stosował ktoś Systivę na jęczmień? W tym roku u mnie idzie olof, na webinarium widziałem ten produkt i zaciekawiło mnie w szczególności możliwość ominięcia pierwszego zabiegu fungicydowego :) Czy stosował ktoś z was te zaprawe w poprzednich latach? Jakie są wasze doświadczenia?

Opublikowano

Czy stosował ktoś Systivę na jęczmień? W tym roku u mnie idzie olof, na webinarium widziałem ten produkt i zaciekawiło mnie w szczególności możliwość ominięcia pierwszego zabiegu fungicydowego :) Czy stosował ktoś z was te zaprawe w poprzednich latach? Jakie są wasze doświadczenia?

Ja stosowałem. Wyszło mi trochę taniej, niż pierwszy zabieg fungicydowy. Wyszło mi jakieś 70 zł na hektar a wcześniej wychodziło mi jakieś 90-100 zł.

Opublikowano

Ja mam przygotowane 160kg N/ha w czystym składniku w postaci saletry na trzy dawki..

Tylko zastanawiam się w jakich proporcjach to podać.. Czy 40 x 80 x 40, czy 80 x 40 x 40, rozkrzewiony na średnim poziomie.. Bez szału, ale i bez tragedii.. Może ktoś coś poleci którą strategię wybrać? A może jeszcze inaczej to rozłożyć?

Z pierwszą dawką trzeba u mnie poczekać, bo mokroooo.

Opublikowano

jeżeli jest w miarę rozkrzewiony to nie ma sensu dawać pierwszej dawki aż 80. A ile ma pędów?
Co było przedplonem i czy jakiś obornik czy coś było? Bo wtedy lepiej na pierwszą dać troszkę więcej bo później dostępny będzie azot z mineralizacji.
Jeżeli nie było nic dawne, rozgałezien ma np 4 to moim zdaniem dobrą strategią byłoby może 50-70-40 a jak mniej to 60-65-35

Opublikowano

jeżeli jest w miarę rozkrzewiony to nie ma sensu dawać pierwszej dawki aż 80. A ile ma pędów?

Co było przedplonem i czy jakiś obornik czy coś było? Bo wtedy lepiej na pierwszą dać troszkę więcej bo później dostępny będzie azot z mineralizacji.

Jeżeli nie było nic dawne, rozgałezien ma np 4 to moim zdaniem dobrą strategią byłoby może 50-70-40 a jak mniej to 60-65-35

4 to ma przy dobrych wiatrach.. Przedplonem było pszenżyto, bez obornika.

Jak będę miał chwilę, to wrzucę fotę do galerii..

Opublikowano

Jęczmień ma stosunkowo małe zapotrzebowanie na siarkę i podawanie saletrosanu nie ma większego sensu (pewnie też zwróciłeś uwagę na to z jakiego azotu składa się saletrosan, co też nie przemawia za nim), ten nawóz powstał z muślą o rzepaku może trochę o pszenicy. Wiadomości pochidzą ze szkolenia prowadzonego przez przedstawiciela grupy azoty.

Opublikowano

Co dać pod korzeń w jeczmieniu browarnym? Planuję 250 kg/ha polifoski 6 i 300 kg/ha salmagu. Czy lepiej dać 200 kg mocznika? Siany będzie po pszenicy ozimej.

Opublikowano (edytowane)

Jęczmień ma stosunkowo małe zapotrzebowanie na siarkę i podawanie saletrosanu nie ma większego sensu (pewnie też zwróciłeś uwagę na to z jakiego azotu składa się saletrosan, co też nie przemawia za nim), ten nawóz powstał z muślą o rzepaku może trochę o pszenicy. Wiadomości pochidzą ze szkolenia prowadzonego przez przedstawiciela grupy azoty.

To że ma małe zapotrzebowanie to nie znaczy ze siarki nie potrzebuje, lepiej niech jest jej trochę więcej niż potrzebna jak na zabraknąć

Co dać pod korzeń w jeczmieniu browarnym? Planuję 250 kg/ha polifoski 6 i 300 kg/ha salmagu. Czy lepiej dać 200 kg mocznika? Siany będzie po pszenicy ozimej.

Dałbym 250 salmagu i na tym definitywnie zakończył nAwożenie N

Edytowane przez macio9554
Opublikowano (edytowane)

Niestety moją Souleyke trzeba będzie przesiać. Centrala uznała kiełkowanie na 30 % zakładane 320 szt na m2. Ale dostałem za to jęczmień jary Iron. Miło z ich strony :)

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano

A czy taka ilość N nie ma wpływu na plon? zakontraktowałem na 5t z ha więc wypadałoby chociaż tyle oddać ;) no ale w sumie ze słomy po pszenicy też będzie coś tam azotu więc chyba 250 salmagu starczy... A polifoski 6 250 kg będzie ok? Ziemia klasy IIb IIIa na jesieni poszło 500 kg wapna granulowanego na ha bedzie coś z tego?