Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie koszty w jęczmieniu jarym to ok 2400zł/ha ze wszystkim. Zboże wykorzystuje jako paszę to stratny nie będę ale na handel z cenami jakie przewidują to lipa totalna. Duży wpływ na ceny ma szybko zmniejszające się pogłowie trzody chlewnej. 

Edytowane przez royal261
Opublikowano

no to jak będziesz miał 6tx480zł brutto (taka jest aktualna cena u nas)=2880zł. Czyli będziesz miał 480zł zysku. Bo myślę że podatek, KRUS itp wliczyłeś w koszty!

Opublikowano (edytowane)

Koledzy w zeszlym tygodniu pryskalem mustang forte dzis czyli 7 dni pozniej pryskalem Axialem i chcialbym sie zapytac kiedy moge jechac z druga dawka azotu i z odzywkami oraz co pierwsze saletra czy mikro + mocznik + siarczan magnezu ?

Mowa o jeczmieniu jarym, ktory dostanie ogolnie 100kgN, ustoi czy skracac?

Edytowane przez zdzichu124
Opublikowano

pierwszy raz slysze zeby skracac zboze ktore nie dostalo N. w etykiecie jak wol napisane jest ze regulatory wzrostu stosuje sie wylacznie na intensywnie nawozonych stanowiskach. w innym wypadku mija sie to z sensem

Opublikowano

Zdzichu przy niekorzystnej pogodzie ustoi. Jak wszystko będzie pasować w pogodzie i nawożeniu oraz ph jest na właściwym poziomie to prawdopodobnie wylozy sie w miejscach gdzie będzie dużo wody no obniżenia terenu itp

Opublikowano

kolego ja również nic pod mój jęczmień nie dawałem azotu ale stanowisko jest po burakach pod które wożę dużo obornika no i oczywiście liście z buraków zostają na polu i widzę że mój jęczmień Soldo posiane 140 kg/ha jest tak bujny że na pewno się położy i muszę go skracać

Opublikowano

No to nie jest tak ze nie dane N. Azot z obornika liczy się w procentowych proporcjach na 3 lata. A liscie to dodatkowy nawoz dlatego to wszystko trxeba liczyć.
a owies czym skracacie? ja wszystko juz skracalem oprócz owsa. moze spróbuję

Opublikowano

Koledzy w zeszlym tygodniu pryskalem mustang forte dzis czyli 7 dni pozniej pryskalem Axialem i chcialbym sie zapytac kiedy moge jechac z druga dawka azotu i z odzywkami oraz co pierwsze saletra czy mikro + mocznik + siarczan magnezu ?

Mowa o jeczmieniu jarym, ktory dostanie ogolnie 100kgN, ustoi czy skracac?

U mnie jary eunova przy gęstym siewie i nawożeniu 200kg mocznika ustal ale większy deszcz czy wichura to by sie wylozyl

Opublikowano

no to jak będziesz miał 6tx480zł brutto (taka jest aktualna cena u nas)=2880zł. Czyli będziesz miał 480zł zysku. Bo myślę że podatek, KRUS itp wliczyłeś w koszty!

licze na 7 ton. U mnie jeczmien w tej chwili po 600 - 650 nikt taniej nie sprzeda 

Opublikowano

no to zmienia postać rzeczy u nas sprzedawałem miesiąc temu po 520 brutto ale teraz już ponoć po 480.Jak mniemam jesteś z zachodniej lub północnej Polski,

bo u nas daleko do portu a blisko do Ukrainy to niestety mamy najniższe ceny.

Opublikowano

z góry przepraszam jak było gdzieś tam wcześniej podobne pytanie,

otóż zostało mi w opryskiwaczu trochę  rozrobionego Mustanga Forte 195SE, czy jak jutro pogoda pozwoli to mogę go wykorzystać(na jęczmień jary i mieszanke zbożową)?  nic nie straci ze swojej mocy? :)

na etykiecie nic nie pisze jedynie, że podczas przerw w opryskiwaniu trzeba ponownie zamieszac

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie. Czy można mieszać stary axial 100 z nowym 50? Zostało mi na pół ha starego i chciałem go wykorzystać.

Pozdrawiam

Qba

Opublikowano

Wydaje mi sie że wsiewce nic sie nie stanie ale zboże bedzie krótsze to wsiewka może go przerosnąc a wtedy będzie ciężki zbiór. Z drugiej strony jak polegnie i wsiewka przerosnie może być jeszcze gorzej

Możnaby opryskać retardantem a gdyby wsiewka przerosła wykonać oprysk reglone który zniszczy zielone części żeby zbiór był łatwiejszy. No ale koszty...

Wczoraj jęczmień jary dostał 0,4l moddusa 5% mocznika 5% siarczanu Mg i 2l insolu 3, kurde nigdzie nie było tańszego zamiennika tylko optimus. A dziś pryskałem pszenicę ozimą 0,5l etefonu (jakis zamiennik cerone) a reszta jak w jęczmieniu 

Opublikowano

Witam proszę o pomoc bo coś zaczyna dolegać jęczmieniowi jaremu tylko nie wiem co. Mam Wirtuoza, lecz chciałem jeszcze poczekać aby połączyć go ze skracaniem i nie wiem co robić czekać czy jechać z fungicydem a skracanie za jakiś czas.

post-65333-0-31350500-1432124703_thumb.jpg

post-65333-0-70620300-1432124738_thumb.jpg

post-65333-0-92767100-1432124781_thumb.jpg