Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Stosowałem ten środek trzy lata temu w grochu jadalnym, a w ostatnie dwa sezony pryskałem środkiem Spodnam i muszę przyznać ze byłem zadowolony z działania obydwu środków, pomimo tego, że dwa razy stosowałem zbyt późno ze względu na pogodę. Dwa lata temu po oprysku, groch stał na polu ponad miesiąc za nim został wymłócony, ponieważ ciągle przepadywł deszcz i mimo tego nie wiele nasion wyleciało, przy czym tydzień może troszkę później od momentu pryskania sklejaczem, stosowałem desykację plantacji środkiem Reglone.

Opublikowano

witam,

Mam pytanie odnośnie ochrony peluszki przed ptakami, konkretnie chodzi mi o gołębie.

Co stosować żeby skutecznie odstraszyć te szkodniki?

groch będzie u mnie siany po raz pierwszy na obszarze 1 ha.

pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Mam problem panowie... Groch wysiałem późno, 23 kwietnia, bo wcześniej sie nie wyrobiłem. Ziemia była bardzo sucha z wierzchu, bo grzało słońce, ale groch już wypuszcza kiełki i dzisiaj popadało. Nie pryskałem, bo tak jak pisałem ziemia była przesuszona, choć mam kupiony afalon+command. Ma ktoś doświadczenie z pryskaniem ok. tygodnia po siewie? Uszkodzi groch?

Edytowane przez Polo1234890
Opublikowano

witam mam pytanie w jaki sposób oddzielić połówki peluchy od całych,czym to oddzielacie? Chodzi mi o jakiś prosty sposób bo mam tego niewielką ilość 500 kg.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Produkuje material siewny dla Saatbau Polska Sp z O.o., miedzy innymi groch pastewny ( peluszka ).

- 200 - 250 kg/ha polifoski 6-20 -30,

- 200- 220 kg /ha nasion szczepionych nitragina,-

- siew jak najwcześniej ( wytrzymuje do - 9 ),

- herbicyd : Command 480 EC 0,20 l/ha + Afalon Dyspersyjny 450 SC 1 l/ha , oprysk po siewie,

- jeśli wystapią chwasty jednoliścienne to od fazy 4 lisci proponuje Targa 10EC od 0,5 do 1 l/ha

- na szkodniki proponuje Proteus 110 OD 0,6 l/ha lub Mospilan 20 SP 0,12 kg/ha

jeśli bedzie odpowiednia ilośc wody w glebie przez okres wegetacji to plon nie powinien być mniejszy niż 20 - 25q /ha

co do desykacji plantacji przed zbiorem to nie polecam

szkoda kasy

jak by interesowala uprawa soi to prosze pytac............. :)

Edytowane przez wons
  • Like 1
Opublikowano

W tym roku uzyskałem plon średni 2,5 t/ ha, co uważam za porażkę, mimo iż połowa areału to V klasa, 15% pozostałej powierzchni było bardzo nadmiernie uwilgocone, a siew był wykonany dopiero 20 kwietnia.

Opublikowano

A jaka jest wartośc nawozowa peluszki przyorana na poplon?Po zbiorze pszenicy wysiałem ją po 200kg/ha i przyorałem jak juz kwitła i miała wysokość 70cm.O ile mniej azotu moge wysiać pod roślinę następczą którą bedzie kukurydza?

Opublikowano

Witam serdecznie w związku z tematem chciałbym spytać o biostymulatory ? czy orientujecie się może jakie są obecnie biostymulatory wykorzystywane w uprawie peluszki i czy są one dostepne w Polsce ? 

Opublikowano

Ja nabyłem od znajomego peluszkę HUBAL. Podobno też ustoi.

Jak nawozicie?

Ja planuję 200 kg polifoski "6" i może z 50kg saletry. - wystarczy? (przewaga - IV klasa).

Opublikowano

To zależy kiedy się sieje jakie benda pogody i czy masz kobajn.Ale tak w sierpniu bynajmniej ja tak ostatnio kosilem i zdążył em przed deszczami bo później to tylko pług i poszło by to w ziemię tak była pogoda

Opublikowano

zasialiscie juz peluche bo mi sie nieudaje no niema wgl pogody tylko 3dni deszczu jeden dzien slonca I powiedzcie mi jaka jest ostateczna data siewu
I siewnikiem konnym da sie zasiac