Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

300kg też się sieje - jak wołek zbożowy pół zje. :P

Edytowane przez MAT912
  • Like 1
Opublikowano

hah ... właśnie kupiłem 2 worki kwalifikatu kur## mać za przeproszeniem, jeszcze większe dziadostwo niż to co się ma. pole jest zadbane i wapnowane jak należy, plony mam porównywalne jak ty, pszenica w granicach 7 ton

rok temu zasiałem tak jak piszecie.. i figę urosło,

Opublikowano

U mnie pszenżyto nie dało rady myślałem że jak dam wcześno dawkę N to może coś z tego będzie ale zostało go ze 40 do 50%. No to mam ciekawie teraz zasiew moich pól to 90% zbóż jarych, tylko żeby te nie dały du....! :wacko:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ursus 1991 w niedzielę siałeś ksiądz cię ekskomuniką obłoży :D;)

Opublikowano

też do 300 kg

Zrozumcie ludzie że żadziej siejąc to szkoda wogóle siać w naszym rejonie, ziarna są porośnięte. W tamtym roku miałem jęczmień nasiany tj mówicie, bo nie wiem kto mi też wpajał że za gęsto i co... g#wno urosło niecałe 4 ton zebrałem. A jeżeli sieję do 300 kg plony osiągam na bardzo wysokim poziomie ( do 6 ton z ha )

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@piotrb To jaką siłę kiełkowania ma ten jęczmień ?

Opublikowano (edytowane)

jaki rodzaj i jakiej klasy masz gleby ? w jakim rejonie mieszkasz?

ja na jesieni zasiałem jęczmienia ozimego 185kg/ha i strasznie gęsty

jary będę siał w granicach 160-180kg/ha

w zeszłym roku siałem jęczmień jary z centrali 150kg/ha i plon rewelacja ;)

Edytowane przez krzysiekfarmer5
Opublikowano

klasa 3,4,5 od płowin przez borowiny do glin, region Lubelskie 40 km od lublina, sieję tyle ponieważ odmianę mam starą a wiadomo im zboże bardziej się starzeje tym więcej siego wysiewa, jęczmienia w przeciwieństwie do pszenciy nie zmieniam odmiany co 2 lata

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Możesz odpowiedzieć na moje pytanie ??

Opublikowano (edytowane)

Dlatego przed wysiewem robi się próbę kiełkowania i na podstawie tego zwiększa się dawkę o taka ilość żeby zrekompensować mniejsza silę kiełkowania, a nie że im zboże starsze to więcej się wysiewa. Rzadko zmieniany materiał siewny nie da zadowalających plonów.

Pomijając fakt że wątpię że przy takim wysiewie miałeś taki plon.

Edytowane przez Soulshakin
Opublikowano

UWAGA!

Małe sprostowanie. Wyżej ukazało się zdjęcie wstawione przez mojego brata, który chciał udowodnić że ma najładniejszą pszenicę i wstawił foto z tamtego roku ( zdjęcie zostało usunięte, wpisy dokonane przez niego ( było ich niewiele) poprawione) Za wszystko co spowodował ( jeżeli kogoś obraził, wyzywał itp.) przepraszam, zostawiłem po połudiu PC z niewylogowanym kontem i 8 latek z tego skorzystał. Za utrudnienia przepraszam a zdjęcie pszenicy mogę wam wstawić, tylko nieługo zrobię.

DODATKOWO

Nie sieję bagatelnych 300 kg jęczmienia ( heh pewnie z łubinem pomylił)

max 220 kg jęczmienia lub 170 z centrali plony nie 6 ton a dobre 5

pszenicy do 250 kg

Opublikowano

Jak dla mnie typowe tłumaczenie na różnych forach internetowych, po zorientowaniu się że się napisało coś głupiego udaję się że to był młodszy brat i siostra.

Haha nieźle się uśmiałem zero wiarygodności mają twoje posty, pewnie będziesz się tłumaczył ale większość i tak będzie wiedziała swoje.

• Like 3
Gość Profil usunięty
Opublikowano

i doświaczeń z długich lat

To pewnie bardzo szybko zaczynałeś siać? :P

Opublikowano

UWAGA!

Małe sprostowanie. Wyżej ukazało się zdjęcie wstawione przez mojego brata, który chciał udowodnić że ma najładniejszą pszenicę i wstawił foto z tamtego roku ( zdjęcie zostało usunięte, wpisy dokonane przez niego ( było ich niewiele) poprawione) Za wszystko co spowodował ( jeżeli kogoś obraził, wyzywał itp.) przepraszam, zostawiłem po połudiu PC z niewylogowanym kontem i 8 latek z tego skorzystał. Za utrudnienia przepraszam a zdjęcie pszenicy mogę wam wstawić, tylko nieługo zrobię.

DODATKOWO

Nie sieję bagatelnych 300 kg jęczmienia ( heh pewnie z łubinem pomylił)

max 220 kg jęczmienia lub 170 z centrali plony nie 6 ton a dobre 5

pszenicy do 250 kg

Hahahahaha od początku wiedziałem że to ściema z tą pszenicą :)

A te tłumaczenia z młodszym bratem to śmiech na sali...