Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie myślicie kupować teraz paliwo czy czekacie do wiosny ?

Patrząc na całokształt sytuacji kusi kupić teraz większą ilość , jak myślicie ?

Opublikowano

Ja czekam do pierwszego tygodnia stycznia z decyzją.

Teraz baryłka wysoko stoi.

Gaz nadal leci w dół, zboża raczej stabilnie lub lekko w dół.

Ostatnio coś pieprzyli w radiu że podaj od lutego możliwe silne wzrosty cen ropy.

Ale jak dużo się mówi o podwyżce to może być obniżka.

Opublikowano
1 godzinę temu, k16mk napisał:

Panowie myślicie kupować teraz paliwo czy czekacie do wiosny ?

Patrząc na całokształt sytuacji kusi kupić teraz większą ilość , jak myślicie ?

Ty umiesz znaleźć odpowiedni temat? 

Odpowiadając na Twoje pytanie to zbyt wiele spekulacji, wystarczy się cofnąć miesiąc do tyłu gdy OPEC ogłosiło ograniczenie wydobycia wtedy cena w mgnieniu oka podskoczyła 50gr do góry, także bez zakupów na chwilę obecną

Opublikowano

Ja bym pryskał.

Siałem 29.10 i chyba w sobotę będę pryskał.

Pewnie wybiorę expert met i dff.

Opublikowano
7 minut temu, Tomek0406 napisał:

Witam. Pszenżyto belcanto siane 18.10 po ziemniakach,  pryskać jeszcze na chwast, czy już odpuścić w tym roku? Jeśli tak to czym najlepiej? Centralna Polska 

Pryskać. Tak jak wyżej bądź ctu+dff

Opublikowano

Ja zamierzam dzisiaj pokończyć, zboze juz sporawe ale.warunki jakie byly takie byly. Ctu+dff zakupiony wczesnie to tym bede pryskal,niby nie za pozno bo do pierwszych przymrozkow,a takowych jeszcze nie bylo

Opublikowano
14 godzin temu, memphis1205 napisał:

Nie liczylem ile sztuk. Cos kolo 250kg na hektar meloman. 

To ciężko stwierdzić czy jest dobre czy nie, jak posiałeś 250 kg to zdecydowanie za dużo wg mnie i przesadna obsada jest, Ja sieję 120 kg 230 szt/m2 koniec września i do zimy spokojnie 3-4 rozkrzewienia wyjdą.

Opublikowano (edytowane)

Jak masz czarnoziem i dasz z tone saletry to może wyżywi tyle kłosów, ale raczej mało możliwe. Celuj w 500-700 kłosów na m2 jak lepsza ziemia więcej gorsza mniej, wtedy uzyskuje się największe plony w Polskich warunkach.

Bo z tego co widzę masz 7 rozkrzewień z ziarka a jak wysiałeś 250 kg to w zależności od grubości ziarna obsada około 450 roślin/m2 x 7 rozkrzewień = 3000 w zaokrągleniu, żadna ziemia i nawożenie nie wyżywi tylu kłosów.

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano
21 godzin temu, Agrest napisał:

Ja czekam do pierwszego tygodnia stycznia z decyzją.

Teraz baryłka wysoko stoi.

Gaz nadal leci w dół, zboża raczej stabilnie lub lekko w dół.

Ostatnio coś pieprzyli w radiu że podaj od lutego możliwe silne wzrosty cen ropy.

Ale jak dużo się mówi o podwyżce to może być obniżka.

a fakty takie 5 grudnia embargo na ruską ropę , 1 sycznia możliwy wzrost vat na paliwa  , wydaje się że od 15-20 listopada cena do góry.

• Haha 1
Opublikowano

Raczej pewne że krótkoterminowo tak może być.

Ale może być jak że zbożem. Jedna rakieta i wystrzał giełd a za 3 dni powrót do poziomu wyjścia lub niżej.

Opublikowano
20 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Ty umiesz znaleźć odpowiedni temat? 

Odpowiadając na Twoje pytanie to zbyt wiele spekulacji, wystarczy się cofnąć miesiąc do tyłu gdy OPEC ogłosiło ograniczenie wydobycia wtedy cena w mgnieniu oka podskoczyła 50gr do góry, także bez zakupów na chwilę obecną

temat w sumie odpowiedni bo bez paliwa pewnie nie zasiejemy ani nie skosimy swojego naszego pszenżytka 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Po ile tam Twoje pszenżyto w porcie płacą?

aż szkoda gadać , poszło ostro w dół 😕

a na tą chwilę brak danych.

Opublikowano

Giełdy lecą. Dziś ostatnie 4,1t na auto zabrał. Zostało trochę dla kur .

U lokalnego skupowego pytałem to 1200brutto

Opublikowano

Nie wiem.

Chyba nikt nie wie jakie ceny będą.

Dziwne czasy są.

Też będę miał do sprzedania. Zaczekam bliżej wiosny.

Nie ma tego aż tak dużo by się bardzo zastanawiać czy się zyska czy straci.

Opublikowano
12 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Ja zamierzam dzisiaj pokończyć, zboze juz sporawe ale.warunki jakie byly takie byly. Ctu+dff zakupiony wczesnie to tym bede pryskal,niby nie za pozno bo do pierwszych przymrozkow,a takowych jeszcze nie bylo

Jakie dawki teraz dajesz ? Bo muszę dokończyć 4 ha i nie wiem ile dać