Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 godzin temu, Agrest napisał:

No widzisz, chodzi o to by ich nie było. Po to stosuje się doglebówki.

Ty wyhodowałeś kapustę i cieszysz się że chlorofil gubi.

Ja cieszę się że wcześnie doglebówkę podałem i nie dopuściłem do wzrostu siewek 

W ubiegłym roku poszedłem z expertem plus dff i wiosną gdybym się czepiał to można było poprawić na dwuliścienne, gdyby nie pogoda (bardzo sucho i przymrozki), która i tak nie pozwoliła na zabieg.

W tym roku jadę CTU + dff (zastanawiam się czy nie dać po 15g tribenuronu), czyli chwasty też już są

Czy moja agrotechnika jest wadliwa?

Czy dopuszczenie do pojawienia się siewek jest błędem?

Opublikowano

Nie jesteś w temacie, nie wiesz o co chodzi.

To tylko przekomarzanie z kolegą. Musiabyś prześledzić posty od wiosny🤭😉

Opublikowano

Moje pytania są serio. Pomijając te przekomarzania. 

Czy zasadne jest zwalczanie chwastów już od szpilki, czy można poczekać i czy dopuszczenie do wykiełkowania siewki to błąd? 

Opublikowano

To zależy, przecież nie zawsze są warunki do wjazdu. A niektórzy jako zasadę przyjmują wiosenne zwalczanie chwastów i też zbierają swoje. Każdy rok jest inny i każdy zna najlepiej swoje pola, co mu najlepiej wychodzi i z jaką skutecznością. Tutaj na forum jest dużo osób, którzy uważają że tylko oni robią najlepiej a każde odmienne podejście jest złe. Ja dzisiaj prysnąłem na drugi liść w pszenżycie expert met + saper(dff).

Opublikowano
23 godziny temu, Agrest napisał:

No widzisz, chodzi o to by ich nie było. Po to stosuje się doglebówki.

Ty wyhodowałeś kapustę i cieszysz się że chlorofil gubi.

Ja cieszę się że wcześnie doglebówkę podałem i nie dopuściłem do wzrostu siewek 

jak napisam w tym  miejscu były przez 20 lat porzeczki  a Snajper działa doglebowo i nalistnie tylko od 3 liścia 

Opublikowano (edytowane)

Stosowałem ctu +dff dzień po siewie. Efekt super, uszkodzeń brak.

W tym roku hektar pszenżyta potraktowałem dzień po siewie bacarą. Zobaczymy co będzie. 

1 godzinę temu, PanAres napisał:

Moje pytania są serio. Pomijając te przekomarzania. 

Czy zasadne jest zwalczanie chwastów już od szpilki, czy można poczekać i czy dopuszczenie do wykiełkowania siewki to błąd? 

Zasadne jak najbardziej. Doglebòwka tworzy cienki film na powierzchni gleby. Kiełkująca roślina w momencie przebijania się przez tą warstwę dostaje dawkę letaną i trzeba się dobrze przyjrzeć by zobaczyć tą maleńką chorującą siewkę.

Oprysk zastosowany po wschodach chwastów musi mieć również działanie nalistne bo chwast jest już na tyle silny że doglebówka, która niby w jakimś stopniu przemieści się do strefy korzeniowej jest już za słaba.

A środki dostosowuje się do fazy zbóż  na etykiecie.

Na szczęście tu jeszcze nie brakuje wyboru. Jest wybór od szpilki, jest od 3 liścia, jest i od 4 liścia.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Co roku to samo 🤦 nie pryskać wcale to nie będzie żadnych plamek 😁

jak świat światem po dff zawsze są przebarwienia, nie przeginać z dawką i nie jest to nic strasznego. 

Objechałem dzisiaj swoje pierwszy raz od siewu🙆 fajnie powschodziło, cały tydzień sucho, w miarę ciepełko, wczoraj wpompowało 13mm idealna pogoda

Opublikowano
21 minut temu, cichy30 napisał:

Cześć,

@Agrest też mam bacare ale będę pryskal powschodowo bo po rzepaku zostawilem bez orania wiec dosypie mocarza najlepiej od 3 liscia ? 

Tak z bacarą jak i expertem im wcześniej tym lepiej. One są do 3 liścia nie od.

Opublikowano
12 godzin temu, MichalP napisał:

Czego używasz ? 

Tolurex i Legato. 2l + 0,2l. Na drugi liść /wychodzący trzeci.

Opublikowano

Kurcze myślałem czy wczoraj po południu nie skoczyć na wieś nie dopryskac tego drugiego kawałka, ale w dzień kropiło u takie błotko po wierzchu byki to odpuściłem. A w nocy dowalilo koło 0 - teraz przed 8 były 2st i szyby trzeba było drapać. Niby na tę noc pokazują minimum ~5. Potem już coś może padać i chlodniej. Tylko wiatr cały czas. Chyba trzeba będzie lance w dół i nie patrzeć na nic