Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś pryskałem na jesieni tolurex na wiosnę właśnie mustang forte a przytulia sobie nic nie robiła przyhamowała ale i tak potem dalej rosła. Od 3 lat lecę na jesieni dff teraz dorzucam tribenuron i jest czysto. Na wiosnę trzeba by było wcześnie wykonać zabieg a często pogoda nie pozwala

Opublikowano
2 godziny temu, Dziad932 napisał:

1,5 ha wysiałem 5 j.ś po 750 000 żywych nasion każda , a powinno być 6 , miałem kupione 7 jakbym za dużo ustawił

Mam już plan ,jakby jutro była  pogoda wrzucić reszte ziarna w rozsiewacz i później bronami lekko wymieszać 

Nie ma sensu, jakby to był 15 października to też inaczej, ale jest jeszcze wcześnie. Siejąc 250 to przy 2 dodatkowych rozkrzewieniach masz 750 kłosów na m2, przy suszach które ostatnimi laty występują to jest moim zdaniem wystarczająca ilość 

Opublikowano
2 godziny temu, marszal1999 napisał:

Kiedyś pryskałem na jesieni tolurex na wiosnę właśnie mustang forte a przytulia sobie nic nie robiła przyhamowała ale i tak potem dalej rosła. Od 3 lat lecę na jesieni dff teraz dorzucam tribenuron i jest czysto. Na wiosnę trzeba by było wcześnie wykonać zabieg a często pogoda nie pozwala

Na przytulie zawsze poprawiam na wiosnę i wcale nie trzeba wcześnie, zdarzało się że pod koniec maja pryskalem starane albo dragonem i było ok 

Opublikowano
16 godzin temu, marszal1999 napisał:

A na etykiecie piszą że miotła jest średnio wrażliwa.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, camo napisał:

Do kiedy siejecie pszenżyto? Bo narazie z pogodą ciężko żeby wjechać coś zrobić.

Najpóźniej to ostatni tydzień października. A tak normalnie do 10. Ale wiesz, że siejąc tak późno już nie możesz nazywać się prawdziwym rolnikiem? :)

Sprzedane dziś pszenżyto. O wydajności nie będę pisal - nie ma co porównywać do tego, co się tu czyta, a i dokładnej nie podam, bo trochę zboża zostało.

Jeszcze sam się trochę zrobiłem z kasa. W ogóle z próbki wyszła wilgotność 15.3 i 15.8 🤨 gdzie jak woziłem wcześniej próbki na drugi skup (tak uczciwie brane), to było 12.x i 13.x. Nie wiem, czy na drugim skupie przekłamuje, czy jakoś niefartownie popadło miejsce, z którego teraz wzial, bo faktycznie w ręku nie było za suche te zboże 🤷No i już kuźwa lekko się zgarbilem, bo chłopak mówił, że patrzą tylko żeby było suche, reszta ich nie interesuje. No i koleś pyta o jakiej kwocie rozmawialiśmy, to odp że mówił 1170 netto. Popatrzył na mnie, na wyniki i mówi, że spoko, że nie będzie nic obcinał za te wilgotność. Ja ucieszony, bo trochę się zestresowalem zwłaszcza po tej drugiej próbce, ale myślę sobie, że jak tak "łaskawie" mnie potraktował, to napewno podrożało i i tak wyjdzie na to, że coś tam potracil. No i potem patrzę na kwit, a tam już zaczynał pisać 1200, ale przeprawił 🤦 Także jak to u mnie - niby źle, bo sam się oszukałem, ale dobrze bo sprzedałem na spokojnie i za kwotę za jaką myślałem i o nic się nie czepial. 

Na drugim skupie cena 1200 netto, ale wilgotność max 14.5 i gęstość min. 68, za każdy punkt poniżej obcinają 15zl/t. U mnie było 65 z próbki (poprzednio najlepsze miało 75, najgorsze 63). Także jakby nawet przeszło jakoś z tą wilgotnością, to za gęstość by mi obcięli tyle, że wyszłoby tyle samo, albo i mniej. 

Czyli jak co roku - nie ma tak, że bardzo dobrze, albo bardzo źle. Niby super, że się sprzedało bez problemów, ale zawsze jakies te małe "ale" musi być. 

Aaaaa no i plus taki, że kończę urlop i udało się w jego trakcie ogarnąć siewy i sprzedać zboże. Także będę już spał spokojnie i pocieszam się, że ten spokojny sen zapewniło mi właśnie te parę stów, na które sam się oszukałem 😅

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

I ja auto puściłem po 1200 netto.

Dziś gryzłem się z myślami czy nie sprzedać reszty zbóż. Zobaczę co jutro do głowy mi strzeli.

Ogólnie już 65% zbiorów sprzedane. 

Jeszcze nigdy przed końcem grudnia nie sprzedawałem.

Opublikowano
5 minut temu, krilan06 napisał:

Obecne stawki za zboża wydają się być całkiem ok dopóki nie trzeba kupić nawozu po obecnych cenach

Masz rację.

Ja ogólnie nie mogę narzekać bo zboże wyprodukowane na tanich nawozach. 

Nowe będzie u mnie  rosło na droższych ale mając zapasy nawozów w ubiegłym roku,  dokupowałem kolejne partie by "uśrednić" cenę, by później nie było szoku.

Opublikowano
9 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Po 1200 sprzedawałem z pola, co cię naszło że sprzedażą? Czyż by miało tanieć?

1200 netto u nas z pola?

1100 było jak pytałem.

Nie wiem czy będzie taniej czy drożej. Jeszcze nigdy rolnicy tak zboża nie przetrzymywali. To plus zapowiedź rządzących że będzie drożej, w moim języku bardziej znaczy taniej🤣

Miałem pszenicę kiepskiej jakości i tą chciałem puścić jak najszybciej, bo jak chłopi magazyny otworzą to zaczną się wymagania

7 minut temu, krilan06 napisał:

To u mnie 1320 netto pszenżyto

Znajdź transport za 120zł/t ode mnie. Wiele nie zostanie, jeśli wogóle coś.