Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Spuść zboże, zważ i będziesz wiedział dokładnie.

Tak byloby najlepiej,ale mam jeszcze 1 8ha do siania i znowu zasypywac...ale w tym roku napewno mniej wysiewam niz w tamtym

Opublikowano

A ja z kolei zwiększyłem w tym roku. To i tak wszystko pogoda zweryfikuje. Czasami miałem siane nawet sporo poniżej zalecanej obsady, ale jak pogoda była ok, to było luks. A jak słabiej z pogoda, to rzadko jak diabli. A z tego co widzę u siebie to obsady niczym nie nadrobisz. Co z tego, że kłos będzie większy, grubszy, jak będzie tych kłosów na metrze dużo za mało. 

Nie było mnie 3dni w domu, przyjeżdżam i coś z matką rozmawiam - mówi, że zboże już wschodzi. Poleciałem koło domu na pole i faktycznie - po dołkach i lżejszej/rowniejszej ziemi już się zieleni. W przyszłym tygodniu powinno być już na całości fajnie zielono. Jakby tak w październiku pogoda była laskawa, to może by normalnie w końcu opryskal.

Opublikowano

Ścieżki sobie przejedź i ubij traktorem. Bo chyba w tym bywa probem?

Opublikowano

ile dff dorzucacie w mieszaninach na pszenżyto , ja jeszcze planuje dorzucic przy 3 liściu tribenuron  na chabra i myślałem o takiej mieszaninie Expert met 0,35kg + 0,2L dff + 15g tribenuron , co myślicie , zmniejszyć coś albo dodać ?

Opublikowano
Karol0134 napisał:

ile dff dorzucacie w mieszaninach na pszenżyto , ja jeszcze planuje dorzucic przy 3 liściu tribenuron  na chabra i myślałem o takiej mieszaninie Expert met 0,35kg + 0,2L dff + 15g tribenuron , co myślicie , zmniejszyć coś albo dodać ?

Sam rok temu stosowałem identyczną mieszaninę tylko tribenuron 20g + adiuwant doglebowy i pięknie wyczyściło bez poprawek w tym roku chyba też na to postawię.

Opublikowano
4 godziny temu, Karol0134 napisał:

Myślę że expert met jest skuteczniejszy w fazie szpilki, jak uważacie.

Opublikowano
8 godzin temu, marszal1999 napisał:

Sam rok temu stosowałem identyczną mieszaninę tylko tribenuron 20g + adiuwant doglebowy i pięknie wyczyściło bez poprawek w tym roku chyba też na to postawię.

jaki adiuwant doglebowy stosowałeś ?? przy 20g tribenuronu nie było chabra w jakiej fazie wykonałeś zabieg ??

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

Tydzień temu wtorek/środa. Po siewie co parę dni deszcz i koło 15st w dzień

ile kg na  hektar ? 

Zamierzasz  pryskać na chwasty teraz czy na wiosnę? 

Opublikowano

Tutaj akurat za duża, bo to sam początek pola jak jeszcze ustawiałem siewnik. Ogólnie to norma +30% (swój, nieoczyszczony materiał). Tam gdzieś pisałem, że siew rzadszy sprawdzał się, ale musiala być super pogoda. Inaczej byl zawsze problem z obsada. Zobaczymy jak wyjdzie. Oprysk mam na jesień kupiony. W sumie został z tamtego roku, bo nie dało wjechać. Ale liczę się też z poprawka, bo do tej pory po każdym jesiennym oprysku musiałem poprawiac.

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

To co dać w fazie 3 liści na samą miotłe? 2L/ha chlorotoluron?

ja tak robię co roku, na wiosnę poprawka Mustangiem 306 w dawce 0,5 L/ha i czysto do żniw

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

chyba tak najlepiej w stosunku skuteczność do ceny dać na jesień Snajpera 1,5 l/h koszt 82 zł/h i na wiosnę dla pewności Pixxaro 0,25l/h za 38zł na przytulję i chabra razem 120 zł/h , środki i dawki może minimalne ale jak w porę zrobione bardzo skuteczne .

sam Tolurex może i taniej wyjdzie ale stanowczo za słaby , jak macie coś tańszego i skuteczniejszego proponujcie 

Edytowane przez k16mk