Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Daniel770 napisał:

Wałować lekkie ziemię kl 5i6 ?

Różne są opinie 

Myślę że to jest zbędne w normalnych warunkach a i wode po zimie sniegu itp ziemia powinna lepiej chłonac. Ja nauczylem sie ozimin nie walowac zas w jarych to konieczna konieczność.

Opublikowano

Ja będę wałował ze względu na siewnik z redlicą stopkową, potem mi akcje wychodzą że albo ziarko na wierzchu albo na 5-6 cm wysiane, a tak to wyrównam fajnie i potem uprawowy płytko tylko żeby podrapał przed sianiem i powinno być dobrze z głębokością 2-3 cm

Opublikowano (edytowane)

No Panowie dzisiaj niespodzianka , zamówiony prawie 3 miesiące temu nawóz wreszcie dojechał ale tylko jedno auto ! , żeby było śmiesznie nie to co zamawiałem bo miała być saletra  ale że rzekomo jest niedostępna , nasuwa się pytanie cieszyć się że jest czy rozpaczać że drogo !

Edytowane przez k16mk
  • Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, kolin009 napisał:

sieje ktoś bogart z igp ?

Ja dzisiaj zasiałem Presleya z IGP 130 kg/ha. Tu na forum raczej mało kto sieje materiał od IGP. Zobaczymy co z tego będzie. Odmian Bogart to chyba jest na lepsze stanowiska. 

Opublikowano
Dnia 18.09.2022 o 07:50, Lukas210 napisał:

Panowie jakie środki herbicydowe polecacie na pszenżyto i żyto? chodzi  mi kompleksowo zwalczyć jedno i dwuliścienne, cena nie gra roli byle było skutecznie. Chabra można wiosna poprawić ale miotle jeszcze raz jechać to już mocno drogo wychodzi.

Expert-met+ legato w fazie szpilki powinien załatwić temat.

Bacara nawet w dawce 0,5 nie radzi sobie z chwastami tj. miotla czy pojedyncze rumiany/chabry

Quelex u jednego rolnika sie sprawdza a u większości przebija miotła.

Resztę rozwiązań też może inni opiszą jak im się sprawdzają.

IMG_20220922_221149.jpg

IMG_20220922_221210.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

Tydzień temu zasiałem 335 szt.

Celowałbym w 350szt.

Wychodzi 202kg.

W ubiegłym roku tadeus z centrali zk 86%.

W tym roku swój, zebrany podczas pięknej pogody i też zk 86%.

Czyżby miał ogólnie genetycznie obniżoną siłę kiełkowania?

Opublikowano

W ubiegłym roku zasiałem u siebie chyba 340szt i nie było zbyt gęste. Tylko miałem podejrzenia że siła kiełkowania była jeszcze niższa niż na etykiecie.

Rotondo zasiałem 280szt bo to krzewi się jak głupie

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Agrest napisał:

Tydzień temu zasiałem 335 szt.

Celowałbym w 350szt.

Wychodzi 202kg.

W ubiegłym roku tadeus z centrali zk 86%.

W tym roku swój, zebrany podczas pięknej pogody i też zk 86%.

Czyżby miał ogólnie genetycznie obniżoną siłę kiełkowania?

Przyszło parę tirów c1 i sprzedający mówi ze w trym roku tak jest ze po 90% max siły kiełkowania wszystkie odmiany mają, trzeba siać wszystkiego więcej w tym roku.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Przyszło parę tirów c1 i sprzedający mówi ze w trym roku tak jest ze po 90% max siły kiełkowania wszystkie odmiany mają, trzeba siać wszystkiego więcej w tym roku.

Sprzedawca takie bajki opowiada bo pewnie chce sprzedać ten materiał. Ja siałem wczoraj pszenżyto C1 130 kg/ha , ZK 97%. Głupoty gada, że wszystkie odmiany mają małą ZK, różnie z tym bywa. 

Opublikowano
9 godzin temu, MrElQk napisał:

Ja dzisiaj zasiałem Presleya z IGP 130 kg/ha. Tu na forum raczej mało kto sieje materiał od IGP. Zobaczymy co z tego będzie. Odmian Bogart to chyba jest na lepsze stanowiska. 

ja miałem jęczmień mariolę z igp i ładnie sypała koło 7t bogart niby w specyfikacji ma na średnie i słabsze zobaczymy w poniedziałek kukurydzę zetnę i będę siał 150kg chyba starczy jak będę siał koło 1 października 

Opublikowano

A ja w tym roku takiego babola walnąłem ze szok. Najpierw jak.robilem.probe to wychodzilo na skali na 240kg ustawione,na wadze 270-280kg. Zmniejszylem skale o 2 stopnie czyli jakies 60kg mniej. Jak sialem.to cos nie za bardzo to wygladalo, wychodzilo jakby mniej wysiewalo niz te 210kg. Ile tu moze byc kg na oko? Agromasz sr300 skrzynia 550l

20220919_152535.jpg