Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie mozna dac krde na pszenzyto teraz nie popali mi go ? Tak z 350kg na hektar celowalem 

I od czego moga byc lekko brazowe koncowki pszenzyta i najstarsze liscie lekko zolte. ? Fakt przyznaje ciut za gesto siane moze byc od tego ?

Opublikowano
2 minuty temu, damianos95 napisał:

Panowie mozna dac krde na pszenzyto teraz nie popali mi go ? Tak z 350kg na hektar celowalem 

I od czego moga byc lekko brazowe koncowki pszenzyta i najstarsze liscie lekko zolte. ? Fakt przyznaje ciut za gesto siane moze byc od tego ?

A co Ci te 350kg kredy da? Już lepiej dołożyć i po żniwach zaraz sypnąć z 350kg tlenku... Pewnie grzyb wszedł. Ewentualnie mrozy przysmoliły.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pokrzewi, ale w dołku to chyba tylko ryż.

W nowym ładzie pomyśl o jakimś pakiecie żeby te dołki całkiem z uprawy wyłączyć A kasę przytulić. Orobisz się i nic nie będzie.

A wiosną posiej rzodkiew melioracyjną, tylko żebyś faktycznie tą właściwą znalazł. Może by pomogła?

Ale to takie moje przemyślenia w trakcie pisania tego bełkotu😁😉

Jaka to rzodkiew melioracyjna? Jak masz na myśli  oleistą to mam ze 2t do zbycia.  Oferta na olx 4zl kg

Opublikowano

Są odmiany o wyjątkowo długim palowym systemie korzeniowym. To jakaś odmiana prawnie chroniona.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, koniu napisał:

@brodziak81 jak kiełkowanie? JAo by jakaś wysyłka paletowa wchodziła w gre to bym kupił z 500kg

Wysiana z kwalifikatu także powinno byc ok.  Poplony powschodzily dobrze chodź późno siane. Paletowka zE 150zl trza by sprawdzić  ale do ogarnięcia. Mniejsze paczki wysylalem.

Chyba wszystkie rzodkwie oleiste maja silny system korzeniowy podeszwa pluzną napewno niszczy.

Edytowane przez brodziak81
Opublikowano

Raczej 250+ za paletę.

Też bym zasiał ale rzodkiew ma sens na późny siew.

Siew w lipcu czy sierpniu to produkcja kwiatu i drewna oraz straty wody w glebie

Opublikowano

Ja nie mogę za bardzo się powiedzieć na ten temat, ale mam znajomego który od 4 lat jak wybudował nową tuczarnie, przestał nawozić nawozem posypowem, tylko idzie w jego przypadku gnojowica, przedsiewnie a poźniej wiosną jak nawożą wszyscy azotem. Ma ścieżki i jeździ po nich z beczkowozem z 15 m aplikatorem.

Opublikowano

No panowie dzisiaj  robię wianek , trzeba chociaż jakiegoś browara otworzyć pszenżyto ozime sprzedane ! 😉!

Teraz doradzicie co zobić z pszenżytem jarym sprzedawać luzem na TIRA , czy bawić się w worki i uganiać z ludzimi dla tych paru groszy więcej 🤔🤔🤔 !?

zamiatanie.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał:

No panowie dzisiaj  robię wianek , trzeba chociaż jakiegoś browara otworzyć pszenżyto ozime sprzedane ! 😉!

Teraz doradzicie co zobić z pszenżytem jarym sprzedawać luzem na TIRA , czy bawić się w worki i uganiać z ludzimi dla tych paru groszy więcej 🤔🤔🤔 !?

zamiatanie.jpg

Jaka cena?

Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał:

zamiatanie.jpg

co to za blacha na prawo? Jak wybierasz? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Jaka cena?

no właśnie ile wołać za jare jak się człowiek worów nadziwiga i jeszcze trzeba uprosić jakiegoś pomocnika , a ozime po 124 z groszem brutto.

1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

co to za blacha na prawo? Jak wybierasz? 

blacha to ma być awaryjne opróżnianie silosu , a ja sypię normalnie szyberkiem wcześnej jest zamieszczony film.