Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Aż niemożliwe te 205kg. To musiały być bardzo słabe wschody lub olbrzymia mtz.

Ja wysiałem około 145kg i jest gęściejsze.

Tu zdjęcie z 22 listopada.

20201122_083927.jpg

Opublikowano

Rok po centrali liczyłem 2razy i wyszło mi mtz 60. Nie robiłem siły kiełkowania tylko przyjąłem orientacyjnie 90%, obsada 300 ziaren. Ziemia ciężka gliniasta  

Opublikowano
8 minut temu, Axd529 napisał:

Tutaj siew też 5 październik w ilości 205 kg na ha. Myślałem żeby dać saletrę 270kg  tylko zastanawiam się czy to nie za dużo?

Trochę ryzyko, ale ja bym dał. Pszenżyto nie krzewi się zbyt dobrze, a do tego chyba trochę za głęboko zasiałeś, skoro tak wygląda pole po wysianiu 200 kg/ha.

Opublikowano (edytowane)

To ja wysialem ok 95 kg i mam gesciejsze od Waszych:)

tylko sialem 12 wrzesnia:)

Edit:

I tak jak kolega wyzej napisal, wazne plytko zasiac

Edytowane przez ahten
Opublikowano
WOJTUNIO napisał:

5 godzin temu, superfarmer02 napisał:

co sądzicie o tym opryski na pszenżyto ozime i jęczmień ozimy. da radę z miotłą czy zaslaby?https://innvigo.com/herbicyd-trojskladnikowy-do-zboz-fundamentum-700-wg/?gclid=CjwKCAiA9vOABhBfEiwATCi7GJSJy6O_Ge0rv-vR-VVVoZyBuoGuq9pkCvCa5Lru2lt-xq7_8e0FNxoCND4QAvD_BwE

Jak duża presja miotły może być problem z miotłą walczymy na jesień. 

niestety jesienią byłyby problemy z wjechaniem więc trzeba będzie działać wiosną

Opublikowano
Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

niestety jesienią byłyby problemy z wjechaniem więc trzeba będzie działać wiosną

Myśl nad axialem drogo ale jak trafisz w warunki to czysciutko będzie 

Opublikowano

U mnie też Orinoko które sprawdza się od trzech lat ładniej wygląda .,(180kg /h) niż nowa odmiana Vivaldi (160/h)chodź charakterystyka wiwaldi wygląda ciekawie zobaczy co czas pokaże

Opublikowano

U mnie bratanek brali my razem ja zamówiłem z C nasiennej brał Orinoko ja Probusa, to myślałem że pomieniamy za rok, no ale jak byłem u niego w tym Orinoko w vzerwcu to tragedia. Nie wiem od czego to zależy.

Opublikowano (edytowane)

Mi deszcza ucieły co najmniej 20% plonu. Tak myślę. A może i więcej.

Edytowane przez Agrest
Ebana autokorekta
Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

A jaki plon na jakiej glebie to Orinoko oddało?

2 lata temu na dobrej ciężkiej glebie było do 8t. W ubiegłym roku na słabej lekkiej było ok 5  (ale i rok inny kwiecień suchy i zimny)ale nakłady zwiększone i swoje wyjezdzilem bo w okolicy zbierali po 3

Opublikowano
2 godziny temu, masio513 napisał:

Odmianę CORADO siał ktoś w tym sezonie? Odmiana w jednostkach siewnych. 

Ja zasiałem 2ha s.ki 91% MTN 42,80. Obok mam Orinoko podobna powierzchnia i gleba to to się porówna Orinoko 2 rok .

Opublikowano
22 minuty temu, Dariowola napisał:

Ja zasiałem 2ha s.ki 91% MTN 42,80. Obok mam Orinoko podobna powierzchnia i gleba to to się porówna Orinoko 2 rok .

4 jednostki siałeś na ha? Jednostka 100 zł?