Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co proponujecie na T2 w pszenżycie i zycie hybrydowym ? Coś w rozsądnych pieniądzach

Opublikowano

No to tak - popadało tyle co nic, tylko tyle, że trochę się nie kurzyło. Żadnych spektakularnych deszczy nie zapowiadają. Dziś ma być bez deszczu, potem jakieś przelotne. Chciałem jeszcze na spokojnie pojechać odżywki+mocznik, póki mam jeszcze urlop i czas

No i teraz pytanie, co z tym skracaniem. Dać tylko ten litr moddusa/7ha? Dokupić moddusa i dać 0.2l/ha? Odpuścić całkiem skracanie? 

Opublikowano

Pytanie ekstra - co tu się zadziało? Sucho, mróz? Z początku myślałem, że tak precyzyjnie rozsialem nawoz. Ale potem jak chodziłem po polu, to do niczego to nie pasuje - ani do rozsiewacza, ani żebym gdzieś tam nakładkę/mijaka opryskiwaczem zrobił, ani do żadnego przejazdu rozsiewaczem. Tylko, że to nie jest placami, ale takimi w miarę prostymi pasami.

IMG_20200430_092514~2_copy_1600x1200.jpg

Opublikowano

Doradźcie co zrobić mam pszenżyto i pszenicę odmiana Orinoko i Bohemia tylko nie skracałem ze względu na suszę dostało ok136N tylko druga dawka N nie trafiona w pogodę bo po rozsianiu spadło może 2mm deszczu. Wczoraj ładnie polało w długoterminowych prognozach jest jakaś szansa na deszcz. Mam kupiony medax i teraz pytanie skracać czy dać sobie spokój?

Opublikowano

To jest dobre pytanie. Jest sucho, na mocniejszych glebach trzeba by skracać, ale przy klasie IV czy V myślę dać sobie spokój w tym roku ze skracaniem. No chyba, że maj będzie obfity w deszcz co mówią niektórzy.... ale póki co to słabo wygląda. Ale i tak jak zboża są w fazie 3 kolanka to już za późno na skracanie.

Opublikowano
11 godzin temu, daron64 napisał:

Pytanie ekstra - co tu się zadziało? Sucho, mróz? Z początku myślałem, że tak precyzyjnie rozsialem nawoz. Ale potem jak chodziłem po polu, to do niczego to nie pasuje - ani do rozsiewacza, ani żebym gdzieś tam nakładkę/mijaka opryskiwaczem zrobił, ani do żadnego przejazdu rozsiewaczem. Tylko, że to nie jest placami, ale takimi w miarę prostymi pasami.

IMG_20200430_092514~2_copy_1600x1200.jpg

Jakie masz pH? To może być niedobór manganu jeżeli bardzo wysokie wysokie albo świeżo wapnowane pole. Ewentualnie jakieś pozostałości chemii z zeszłego roku.

Opublikowano

Pozostalosc chemii raczej nie, bo byl tam owies i z chemi to tylko herbicyd/skracanie/odzywki. pH lezy i kwiczy - <5. Na jesieni poszedl tir morawicy na 4.5ha. Tu to w sumie taki jeden pas, ale zaraz obok jest kawalek, ze wyglada jakbym rozsiewaczem pasow narobil. Tylko, ze nie pasuja do przejazdow, bo ra czy dwa jest jasny pas za ciagnikiem, a zaraz obok z boku ciagnika.

Opublikowano

A jak rozpylacz w opryskiwaczu funkcjonują? Jedakowa wysokość od łanu, równy wydatek, kąt ustawienia na belce?

Opublikowano

Jakby to powiedzieć - nie jestem zbyt precyzyjnym rolnikiem. Alee - dysze wszystkie takie same, przed sezonem czyszczone, żadna nie leje, nie sprawdzałem wydatku poszczególnych, ustawione na belce tak samo, na prostym odległość od łanu jednakową, na pochyłym różnie, ale tu akurat poza kawałkiem na środku, gdzie bruzda, jest rowno w miarę. W jednym miejscu chyba faktycznie nałożył mi się strumień z dwóch przejazdów, ale tego akurat nie ma na zdjęciu. 

Sprzet i wykonanie zabiegu może nie jest precyzyjne, ale na drugim kawalku (tym sianym później), wszystko wykonuje tak samo (te same środki, nawozy, dawki, terminy zabiegów) i nie ma żadnych pasów.

Opublikowano

Podczas orki poszczegolne korpusy nie wyrzucały Ci martwicy na górę ? Kiedyś niedaleko facet orał i pierwsza skiba szła za głęboko i wywalała martwicę na górę i na wiosnę było widać takie żółte pasy na zbożu , nawet mocniej jak.u Ciebie

Opublikowano

Mam kupiony medax i ccc czy mogę jeszcze skrócić w tej fazie? Czy mogę zastosować T2 przy skracaniu? Zabieg T1 wykonany 8 kwietnia? Na obecną chwile wydaję mi się że  pojawiła się rdza i są oznaki skrzypionki? Czy zdjęcie nr2 przedstawia owies głuchy? 

20200501_104255.jpg

20200429_103643.jpg

Opublikowano

Na pewno żyto. Też mam z tym problem w tym roku :/

będzie trzeba całe zboże do siewu kupić gotowe. 

medax możesz stosować do liścia flagowego. 

Wydaje mi się, że 22 dni między T1 a T2 to dość krótki odstęp.

Opublikowano
17 minut temu, Axd529 napisał:

Dałem 136N tylko N2 nie trafione bo po rozsianiu spadło może 2 mm deszczu.Klasa ziemi 4 miejscami gliniasta.W środę nawet mocno padało.

Jak jest taka susza jak u mnie w łódzkim to bym niczym już nie skracał bo na zdjęciu za specjalnie nie wygląda.

Opublikowano

Panowie z uwagi na niesprzyjającą aure odpuściłem wysiew 2 dawki azotu w formie saletry na pszenżyto.  Totalna susza. Na pierwszą dawke poszedł saletrzak w dawce około 200kg/ha. 

W koncu popadało i można by coś ruszyć. 

Czy jest sens nawożenia saletrą w tej fazie rozwoju? Jeśli tak to w jakiej dawce? 

IMG_20200501_164352.jpg