Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

cwane  słowa,tylko napisz ile dzierżawy płacisz jak płacisz podatek i bierzesz dopłaty,bo jak nic nie płacisz to albo dzierżawisz od ojca albo od idioty,a chorych nie należy oszukiwać 

Opublikowano
1 minutę temu, kopin napisał:

cwane  słowa,tylko napisz ile dzierżawy płacisz jak płacisz podatek i bierzesz dopłaty,bo jak nic nie płacisz to albo dzierżawisz od ojca albo od idioty,a chorych nie należy oszukiwać 

Nic nie wszędzie jest głód ziemi

Dla mnie robienie bez dopłat nie na swoim to frajerstwo

No może na 1 czy 2 klasie ziemi to by coś z tego było  ale na 4 czy 5 to wariactwo oddać dopłaty zapłacić  podatek  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kopin napisał:

to napisz z jakich okolic jesteś że masz tak fajnie

bo mieć ziemię a nawet złotówki z nie  to masochizm i kretyństwo

To ja zapraszam północ świętokrzyskiego, 90% pól zarośnięte , ziemia klasa 5 i 6  kamienie i do tego niesamowite  rozdrobnienie max 1.5 ha czarna ziemia to tylko 15-20 cm można łopatami nawóz sypać i tak nic nie chce rosnąć, zwłaszcza przy obecnych zasobach w wodę, a co roku coraz mniej, może mam oddać dopłaty, suszowe, rolnośrodowiskowe, zasiać poplon i może szkody łowieckie? To lepiej nie robić i nie ponosić żadnego ryzyka

Edytowane przez jacor73
Opublikowano

Słuchaj ja jestem z południa mazowieckiego więc mniej więcej mieszkamy w przybliżonym rejonie Polski. Fakt u nas nie ma aż tyle kamieni i ziemia głównie 4 klasa ale rozdrobnienie takie samo, a ludzie dopłacają nawet 800 zł do ha oczywiście oprócz dopłat i podatku. Też uważam to za głupotę ale co ja mogę na to poradzić i jak z nimi konkurować. Nie wielu ludzi chce się zgodzić na takie warunki bo powiedzą Ci, że tamten to jeszcze 500 zł dopłaca i jak ktoś tu pisał dorzuca świnię raz w roku. 

Opublikowano
11 godzin temu, PAN88 napisał:

Nic nie wszędzie jest głód ziemi

Dla mnie robienie bez dopłat nie na swoim to frajerstwo

No może na 1 czy 2 klasie ziemi to by coś z tego było  ale na 4 czy 5 to wariactwo oddać dopłaty zapłacić  podatek  

Czyli gdyby Unia padła i dopłaty zlikwidowali to byś zrezygnował z rolnictwa? Bez dopłat ani rusz? 

Opublikowano

1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Czyli gdyby Unia padła i dopłaty zlikwidowali to byś zrezygnował z rolnictwa? Bez dopłat ani rusz? 

Wtedy bez dopłat byłyby normalne ceny

Opublikowano (edytowane)

Akurat nie Ciepielów. Bliżej granicy ze świętokrzyskim, a dokładnie to przy samem granicy. Ale też piachy także różnicy wielkiej nie ma. 

Edytowane przez Kobek
Opublikowano
4 godziny temu, Przemoooo napisał:

Normalne czyli jakie? Podobno były już czasy gdzie za litr mleka można było dostać litr ON, ale gospodarstwa padały jak perz po glifosacie. Ludzie oddawali je prawie za darmo, by dostać emeryturę, a nikt z dzieci nie był na to chętny. 

Opublikowano

teraz to dzieci sie biją o ojcowizne , żeby przejąć i w dzierżawe oddać lub sprzedać , ziemia zdrożała chetnych nie brakuje , ostatnie lata ubywało ugorów lub nieużytków ale w tym roku sie pojawią , ubywa gospodarstw uprawiających ziemie , a te co zostają zwiekszają posiadanie ale ja nie widze sensu na 4, 5 klasie bez dopłat i zyczę powodzenia .

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

teraz to dzieci sie biją o ojcowizne , żeby przejąć i w dzierżawe oddać lub sprzedać , ziemia zdrożała chetnych nie brakuje , ostatnie lata ubywało ugorów lub nieużytków ale w tym roku sie pojawią , ubywa gospodarstw uprawiających ziemie , a te co zostają zwiekszają posiadanie ale ja nie widze sensu na 4, 5 klasie bez dopłat i zyczę powodzenia .

Pod warunkiem że w kulturze to 4 można brać i czynsz w wysokości dopłat podstawowych. Ale umowa i cała reszta dotacji rolnika co uprawia a nie dizla do audika a po akcyzę pierwszy stoi..

Opublikowano
7 godzin temu, Przemoooo napisał:

Zgadzam się z tobą 

7 godzin temu, robert55555 napisał:

@Kobek i @PAN88 z jakich jesteście okolic? Moge wiedzieć?

Ja okolice  mińska mazowieckiego 

Opublikowano

U nas ludzie obecnie kupują kukurydzę na kiszonkę prosto z pola. Najwyższa cena jaką słyszałem to 5 tyś. z ha. (wcześniej było 4.5).  Na IV klasie na pewno by się im udało to taniej uprawić, i to bez żadnych dopłat, i jeszcze jakość byłaby lepsza

Opublikowano

pszenzyto do siewu zaprawiacie ? czy siac nie zaprawianym ? bo sporo ludzi nawet tych duzych i bogatych gospodarzy pszenzyta do siewu nie zaprawia tylko sieje takim a wy co na to powiecie ? bo pszenice to wiadomo ze trzeba zaprawiac 

Opublikowano
6 minut temu, warchest napisał:

pszenzyto do siewu zaprawiacie ? czy siac nie zaprawianym ? bo sporo ludzi nawet tych duzych i bogatych gospodarzy pszenzyta do siewu nie zaprawia tylko sieje takim a wy co na to powiecie ? bo pszenice to wiadomo ze trzeba zaprawiac 

Ja zaprawiam kinto duo+ primus, mam wrażenie, że dziczyzna sobie odpuszcza, znajomi co nie zaprawiają mają wyraźnie mniejsze plony , ale to jest moje spostrzeżenie

Opublikowano

Dziś kupiony Probus, mtn 30,1g. Wygląda słabo, ale zk 97%.

Odmiana bardzo niska o rzekomo małych wymaganiach , na słabsze gleby