Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
34 minuty temu, krilan06 napisał(a):

A jak rzucimy saletrę na wilgotną glebę to ten azot nie będzie w ogóle dostępny dla rośliny?

To zależy od wilgotności gleby ja rok temu na gorzowska dawałem saletrę na bardzo wilgotna glebę i nie było deszczu a po kilku dniach trawa zaczęła łapać kolor Tylko też wtedy było ciepło. Ale tak jak jest Teraz to wątpię że coś zadziała tyle że się rozpuści 

Opublikowano
58 minut temu, krilan06 napisał(a):

A jak rzucimy saletrę na wilgotną glebę to ten azot nie będzie w ogóle dostępny dla rośliny?

Będzie dostępny w chwili, gdy się przemieści wgłąb profilu, tam gdzie operują korzenie. Moim zdaniem zawsze lepiej przed deszczem 

Opublikowano

jeszcze w piatek zapowiadali w centralnej pl 10-20 litrow opadu w niedziele. juz wczoraj, ze max 2 li. a dzisiaj 0 😂 rozsialem saletre , liczylem ze sie szczescie do mnie usmiechnelo 😂 jak to Radek mowi " nic bardziej mylnego". hehe no nic polezy i poczeka 😎

Opublikowano

do likwidacji, bo na poprzeczniaku sie nie udalo 🤕😃 u mnie na poprzeczniaku prawie zawsze tsk mam. rzuc saletry i w d....e z tym. ceny pszenzyta sa tak wielkie, ze nawet bym sobie tym glowy nie zawracal.

• Like 1
Opublikowano

A tym poprzeczniakiem to tak na poprawę humoru. Chodzi o to że są takie pasy i plonu tam nie będzie i czy tylko saletra ratować czy dawać jakieś mikro i makro,no ale wiadomo że kij z tym i bym nie likwidował😀 nie wiem co tu nie zadziałało bo na reszcie działek ładne pszenżyta, tutaj był obornik,w sumie...co ja się będę przejmował,mam inne zmartwienia😅

Opublikowano

Witam ..myślę dokarmić trochę przenżyto dolistnie mocznikiem..z racji że opadów zbytnio nie nadają...czy takie dokarmianie coś zasili zboże ..pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Przecież zasilanie dolistne zbóż mocznikiem to stara i dobrze znana metoda ... Do tego siarczan magnezu siedmiowodny można dać i jakieś mikroelementy. A niektórzy nawet specjalnie zalecają dodać trochę mocznika do zabiegów dolistnych bo to wspomaga wchłanianie fungicydów.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

zapowiadaja ze ani kropla ma nie spasc do polowy kwietnia, a oprocz tego ma byc nawet -2! co z ta pogoda? mamy ocieplenie czy ochlodzenie, a moze ocieplenie bo sie ochlodzilo??? planowalem soje zasiac po swietach, to sobie posialem. pewnie qq tez na majowke pojdzie do siewu.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Siedzacybyk napisał(a):

zapowiadaja ze ani kropla ma nie spasc do polowy kwietnia, a oprocz tego ma byc nawet -2! co z ta pogoda? mamy ocieplenie czy ochlodzenie, a moze ocieplenie bo sie ochlodzilo??? 

Mamy suszę, ziemia nie ma wilgoci, nie trzyma temperatury, co powoduje takie wachania temperatury ... Zawsze największe przymrozki są jak jest sucho, jak popada i dobrze gleba nasiąknie to i przygruntowych przymrozków dużo mniej.

Opublikowano

Wnikanie składników pokarmowych z aplikacji dolistnej do wnętrza blaszki liściowej odbywa się przez kutykulę (skórkę), szczeliny w kutykuli oraz przez otwarte aparaty szparkowe, ale jest to proces selektywny w stosunku do wielkości składnika w roztworze. Tempo wchłaniania jonów przez liście roślin zależy od ich właściwości chemicznych. Generalnie aniony fosforanowe, siarczanowe oraz mikroelementy wnikają do tkanek wolniej 8-10, a nawet 12 dni. Kationy zdecydowanie szybciej, ale im wyższa wartościowość kationu, tym mniejsza jego zdolność przenikania. W przypadku tej samej wartościowości penetracja przez powierzchnię liścia zmniejsza się wraz ze średnicą jonu. W tabeli przedstawiono czas pobierania kationów przez liście (Frank 1967; Mengel 2002; Patil, Chetan 2018): NH4 (z mocznika)0,5 - 2 h K10 - 24 h Mg2 - 5 h Ca1 - 2 dni S8 dni Zn, Mn1 - 2 dni Fe, Mo10 - 20 dni nie wiedzialem, ze mocznik tak szybko sie wchłania 🤔

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie wiedzialem, ze mocznik tak szybko sie wchłania 🤔

Bardzo dobrze się wchłania, to nie wiedziałeś ?? Ja nie wiele daję, bo worek 25kg na 400l przy fungicydach w zbożu. Ale wiem, że w tej fazie co mamy teraz można go dać więcej.