Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Mam problem ocalał perz w pszenzycie, siane bezorkowo po łubinie nie było czasu na opryskanie glifo, stosował ktoś jakiś oprysk ? Da sie zwalczyć? Czy już co będzie i po żniwach glifo ? 

Opublikowano

Nic teraz nie zrobisz, dopiero po żniwach tylko poczekaj niech odrośnie większy dopiero pryskaj.

8 minut temu, cichy30 napisał(a):

Siemka

Mam problem ocalał perz w pszenzycie, siane bezorkowo po łubinie nie było czasu na opryskanie glifo, stosował ktoś jakiś oprysk ? Da sie zwalczyć? Czy już co będzie i po żniwach glifo ? 

Opublikowano

Czytaj etykiety.. desykacja jest dozwolona.

"Pola uprawne przed zbiorem zbóż.
Pszenica ozima, pszenżyto ozime, żyto, pszenica jara, jęczmień jary
Termin stosowania: W momencie wykonywania zabiegu chwasty powinny być zielone i znajdować się w fazie intensywnego rozwoju. W celu osiągnięcia właściwego efektu zwalczania chwastów zabieg wykonać na 10-14 dni przed przewidywanym zbiorem.
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 l/ha.
Zalecana dawka do jednorazowego stosowania: 1,875 - 4,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

Opublikowano
1 godzinę temu, cichy30 napisał(a):

Siemka

Na wiosnę attribut trochę przyhamuje, ale tani nie jest

Opublikowano (edytowane)

mam tego 5 ha więc ogarnę później obędzie się bez glifo bo będzie QQ właśnie czytałem o tym ATTRIBUT 70 SG

jedna działka 2,5 ha niczym nie pryskana jeszcze więc dołożę jakiegoś mocarza i będzie z głowy

a druga 2,5 była pryśnięta Bacarą to może samym atributem i może go przychamuje do żniw, chce go ograniczyć bo szkoda wody

Edytowane przez cichy30
Opublikowano

Ja bym odpuścił ten perz. Nic mu nie zrobisz a zaszkodzić kieszeni poprzez zakup środka i utratę plonu.

W ubiegłym.roku zasiałem w mocno zaperzone pole pszenżyto 15.10, gęsto bo 450 szt. Wyszło 7t może 7,2t z ha pięknego towaru.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

A pozniej mąka z glifosatem, afera w mediach i nagonka na rolników, niektórzy to lubią sami na siebie bata kręcić ...

Jak ludzie te tabletki w zucają do silosów jak zasypują zbożem potem ten proszek smierdzi,zamiast położyć to na wierzchu w matalowym pojemniku.

Niby to jest dozwolone bo nawet specjalne sądy są do sprycowania ale według mnie głupota,potem pozostałości mogą być.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
51 minut temu, Agrest napisał(a):

Ja bym odpuścił ten perz. Nic mu nie zrobisz a zaszkodzić kieszeni poprzez zakup środka i utratę plonu.

W ubiegłym.roku zasiałem w mocno zaperzone pole pszenżyto 15.10, gęsto bo 450 szt. Wyszło 7t może 7,2t z ha pięknego towaru.

właśnie ja nie mam za gęsto posiane, może zrobię kontrolkę kupię 1 opakowanie na 2 ha jako kontrolkę i zobaczymy,

na przyszły rok się nim nie martwię bo w najgorszym wypadku podepnę pług wytrze się z rdzy i przeoram, a na wiosnę QQ więc walka będzie ułatwiona ;)

dziękuje bardzo za rady

pozdro

Opublikowano

Podaj przybliżony plon z ha.

Zanosi się obecnie że z cenami może być tylko gorzej

Opublikowano

jeszcze nie przyszły wszystkie faktury , ale wstępnie można powiedzieć że plon o 1/4 gorszy jak wzeszłym roku , bałem się że będzie gorzej.

Opublikowano

Jeszcze nie sprzedałem, ale miałem tylko tadeusa.

Średnio 7t powinien przerzucić. Był kawałek gdzie 6t nie było ale i był gdzie 8 przerzucił.

Może by tak zbadać białko i iść Twoim śladem handlu?🤔

Opublikowano (edytowane)

Objazd zrobiony po obiadku.

Strasznie mocno pokrzewione w tym roku wszystko. Średnio 7 rozkrzewień

Jak startować z tym?

W zeszłym roku saletrosan wcześnie dany 52kg azotu i po 3-4 rozkrzewienia jeszcze doszło...

Tu jak jeszcze dojdzie to będzie lipa na słabych stanowiskach 

IMG_20250126_151004_4.jpg

Żyto dostało tylko wapno i sól, a ciemne jak nie wiem. 

IMG_20250126_151538_3.jpg

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

sprzedaż uzależnioną od zawartości białka to w tym roku strzał w 10 , nawet w porcie lepiej nie płacili.

teraz myślę co jeszcze zrobić żeby jeszcze podkręcić białko , rzekomo można w pszenżycie i 14% uzyskać.

Opublikowano
47 minut temu, k16mk napisał(a):

sprzedaż uzależnioną od zawartości białka to w tym roku strzał w 10 , nawet w porcie lepiej nie płacili.

teraz myślę co jeszcze zrobić żeby jeszcze podkręcić białko , rzekomo można w pszenżycie i 14% uzyskać.

Gdzie badałeś te białko? 

Opublikowano
51 minut temu, k16mk napisał(a):

Jak czytam te Twoje posty, to u ciebie same strzały w 10. Masz jakieś wpadki czy tylko niekończące się pasmo sukcesów?

🤔

• Haha 3