Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To absolutnie nie śmiech.

Szczerze to współczuję bo niepojęte było dla mnie że nie ma kto zrobić. I zawszemi tłumaczyłeś sytuację w okolicy.

I patrząc w przyszłość to nie wykluczone że podobnie u mnie będzie.

Obszarnicy dzierżawami zajmują rynek. Ubywa gospodarstw i ubędzie kombajnów, a te co pozostaną będą robić u siebie lub za pieniądz skreślający ekonomiczny sens uprawy

Opublikowano

To sobie kupisz jakiegoś Bajzona 😄😝

1 godzinę temu, mx_racer napisał:

własnie co polecacie na 5-6 klasę ?Kiedyś miałem borowika na takiej ziemi i się sprawdził ale teraz już ciężko chyba z dostępnoscia. a jak te avocado? miał ktoś? czy może jeszcze co innego. Fajnie żeby było wysokie bo słomy nigdy za dużo.

Avokado ma ziarko jak poślad w porównaniu do Borowika. Mi fajnie wychodziło Carmelo, teraz prym wiedzie Liborius. 

Opublikowano

Szczyt możliwości polskiego przemysłu metalurgicznego - słynny na cały świat stop gownolitu..

IMG_20240804_120834721_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20240804_120842172_HDR_copy_1632x918.jpg

37 minut temu, krilan06 napisał:

Nadążasz odwozić? 😉

Swoje dwie wywrotki mam i od sąsiada jedna pożyczyłem. Zjechalem, rozladowalem, przepialem na górny zaczep, wracam na pole - przyczepy wszystkie zasypane. 

W najlepszym miejscu pokazywał komp pod 7 ton. W najgorszym nie pytałem 😅 średnia oczywiście słaba. Wilgotności niby zaczęło od 15 a potem 13 z kawałkiem, ale jak rozladowalem, to powiedziałbym, że całkiem średnio jest

Opublikowano

Ja w mccormick ostatnio nie zdjąłem dolnego zaczepu a podpiąłdm maszt od wózka widłowego. Podniosłem a ciągnik jęczy . Nim się zczaiłem to zaczep wygięty. Dobrze że tak a nie uwaliło całej konsoli z tyłu ciągnika.

Wczoraj gość mi go na prasie wyprostował ale jak będzie teraz ze sprężystością nie wiadomo

Opublikowano

Na przyczepie było według kompa z 4.5t. W życiu bym się nie spodziewał, że od takiego ciężaru się wygnie. Będzie trzeba do znajomego uderzyć żeby mi przerobił na górny, bo tak jak teraz zapiąłem, to górny zaczep jest na samym dole, to trochę jest nierówno mimo wszystko

Opublikowano (edytowane)

Na moją 8 (niecałe 11m3 z nadstawką) wchodzi 8ton pszenicy i przy wyższej prędkości (wyższej tzn 20km/h) już dobrze rzuca ciągnikiem, a zaczepiona na haku praktycznie pod tylną osią.

U mnie też szybko, na godzinę 2ha koszone było, plon 4-5ton także ten tego 🙃  

Edytowane przez raven18
Opublikowano
51 minut temu, toooomaszewski napisał:

Aż takie rzodkie było? 🤔

Takie o. W gorszych miejscach oczywiście słabsze dużo.  Nie wiem jaki to dokladnie lex był, by nie miał oznaczenia. Heder 9m. Mówił, że w równym kawałku 4-5ha/h robi. Pszenica jara też skoszona. Ależ porażka. Nigdy, ale to naprawdę nigdy, nie miałem czegoś takiego na polu. Myślę, że z 20% to zielsko wyjebalo na metr, a w zielsku ani kłoska 🤦 do tego jako, że zielska sporo, to takie średnio suche, żeby nie powiedzieć, że mokre.. Ale dla tych paru ton nie będę już czekał nie wiadomo na co. Tym bardziej, że musiałbym to rundupowac chyba. To już w ogóle bez sensu. Rozsypie płytko i najwyżej dla sąsiada na pasze oddam. Także jakby ten tego - dożynki.

IMG_20240629_130450691_copy_918x1632.jpg

2 godziny temu, stage1994 napisał:

A ja mam pytanie z innej beczki... kiedy nawozy azotowe są najtańsze? Kiedy kupować? Teraz czy czekać? 

Przy tym co się dzieje, to chyba nikt się nie podejmie oceny. A jak ktoś mówi, kiedy będzie tańsze, tzn że strzela.

Aaaaaa oczywiście nie może być tak różowo - ściągam przyczepy z pola, przejechałem przez asfalt, patrzę na zakręcie - oponę z felgi prawie zdjęło 🤦 dojechałem kawałeczek do swojego pola i zostawiłem na nim. Opony oczywiście w tamtym roku nowe kupowane. Do tego po ruszeniu z pola stawałem na drodze zobaczyć czy ok wszystko.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, stage1994 napisał:

A ja mam pytanie z innej beczki... kiedy nawozy azotowe są najtańsze? Kiedy kupować? Teraz czy czekać? 

Masz fusy po kawie albo szklaną kulę ?? Jak tak to mogę spróbować wywróżyć xD

Opublikowano

U mnie w tym roku pszenżyto było pilnowane T1, T2 i T3 było. N poszło 140 kg. Skracane nie było. Przez wichury jedna odmiana (Probus) leżała i sypnęła najmniej 7.5 t 

Mondeo w miarę fajnie bo ziemia mozaika i 6 klasa i 4 wyszło około 7.7 

Tadeus ponad 8 t zdecydowanie najlepszy. 

Opublikowano

To u nas tak nie sypią jak tu na forum. U mnie jak pisałem - w najlepszych miejscach komp pokazywał pod 7t (Tadeus, kwalifikat, t1, t2, skracane, odżywki, siarczan, mocznik, N w opór bym powiedział). Ale to generalnie spoko, bo w tamtym roku borwo na lepszej działce dało trochę ponad 7, a na tej, na której w tym był Tadeus to w najlepszych miejscach ponad 5 tylko. Także napewno odmiana ma potencjał. 

Jak ze znajomymi rozmawiałem, to tak raczej słabo ogólnie. Wiadomo, zawsze jest ktoś, któremu super sypie, ale generalnie nie ma euforii.

Miałem na ten sezon wszystko kwalifikatem opierniczyc, ale chyba nie przy tych cenach. 

Jak mam dać 500zl za kwalifikat na ha, a swoje mam po 600 za tonę oddać, to chyba jednak się pobawię z czyszczeniem i zaprawianiem.

• Like 1
Opublikowano

Oczywiście że siać swoim.

Może ceny znormalnieją.

W tamtym roku kupiłem 2,2t kwalifikatu jęczmienia i pozbierać się  z myślą o finansowej porażce nie mogę. Mój c5 nic nie odbiegał, był czysty,  A z C1 miałem na polu kilka kłosów żyta pszenżyta I pszenicy. Stanowisko po jęczmieniu