Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, soltys48 napisał:

A ja dopiero orze pod psieżyto 🤭

IMG20230930143023.jpg

IMG20230930160426.jpg

IMG20230930160438.jpg

IMG20230930160532.jpg

Zobaczymy jak TADEUS KROL sobie poradzi🤭

Trzeba orkę pochwalić ! , widać że sucho , niebieskie rządzą 😉

Dawał ktoś do bacary  czy exsperta tolurex korci spróbować .

Edytowane przez k16mk
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, k16mk napisał:

Trzeba orkę pochwalić ! , widać że sucho , niebieskie żądzą 😉

Dzięki za uznanie

Rządzą ale nie ta marka co myślisz 

Edytowane przez soltys48
Opublikowano (edytowane)

Ja tez dzisiaj orałem, a przekładnia zaczęła cieknąc trzeba uszczelniacze wymienić ale to w poniedziałek chyba ze jeszcze popada to doorzę resztę.

W zeszłym roku posiałem wcześnie i jakoś to nie to.

20230929_143058.jpg

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Powiat bielski w podlaskim żyto po tygodniu siane w pył po 8l deszczu w fazie szpilki, jęczmień jakoś we środę sprawdzałem to zaczął wschodzić - siany 20 września - jutro może podjadę zobaczę jak na glinie. Pszenżyto wczoraj siane trochę głębiej, na około 5cm, dziś znów parę litrów dopadało, mam nadzieję za tydzień wzejdzie.

Ci co posieli coś tam wschodzi, nawet te parę litrów wody dużo daje na zruszoną glebę. Ci co czekali na lepsze warunki też zaczynają ruszać w pole.

8 minut temu, daron64 napisał:

Niektórzy obszarnicy jak mają setki ha do obsiania, to wcześnie zaczynaja

Z tym sianiem to bardzo różnie jest, siałem w połowie października pszenżyto i żyto. Pszenżyto plon myślę że w normie, żyto była tylko słoma

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, k16mk napisał:

5 godzin temu, soltys48 napisał:

A ja dopiero orze pod psieżyto 🤭

IMG20230930143023.jpg

IMG20230930160426.jpg

IMG20230930160438.jpg

IMG20230930160532.jpg

Zobaczymy jak TADEUS KROL sobie poradzi🤭

Trzeba orkę pochwalić ! , widać że sucho , niebieskie rządzą 😉

Dawał ktoś do bacary  czy exsperta tolurex korci spróbować .

Zazdroszczę że widać mokra ziemię po plonie u nas tragedia a  po kukurydzy nie ma co nawet podchodzić. 

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, daron64 napisał:

U nas niektórych oziminy to już takie szczoty, że ziemi nie widać 🙆

Ja rok temu posiałem wcześniej i głud było widać I musiałem zasilić na jesieni azotem, i teraz sieje później,niby posiałem tak wczesno bo nawozy drogie że lepiej się rozrośnie a wyszło na odwrut w późniejszym siewie tak i grzyb niebierze i głodu nie zazna ale to wszystko zależy od pogody jaka będzie a jak na koniec września jest ciepłej niż zawsze wschodzi w oczach.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
9 godzin temu, raven18 napisał:

siałem w połowie października pszenżyto i żyto. Pszenżyto plon myślę że w normie, żyto była tylko słoma

właśnie dla tego żyto trzeba siać wcześniej żeby rozkrzewiło się jeszcze przed śniegiem, marcowe dokrzewiania saletrą, moddusem i inne czary już mu nie pomogą

• Like 1