Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Gimmeshelter napisał(a):

No teraz to dałeś do myślenia, aż zacząłem żałować że u mnie skoszone i teraz nie ma jak tego naprawić :(

Jak u ciebie jak umnie zero deszczu to już nie naprawisz.

Opublikowano

15 października siane w mazowieckim blisko Wisły i było lepsze od tego z 20 września.

W opolskim jak w pierwszej dekadzie listopada zasiejesz to też będzie dobrze

Opublikowano
luki08 napisał:

Panowie jakie pszenzyto do siewu olow października??? Woj Opolskie.  Mam tadeus ale czy nie będzie za późno na siew??

Tributo tak siałem ale chyba każde się nadaje.

Opublikowano
3 godziny temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Nie zawracaj sobie głowy borowikiem. Siałem go 3 lata i zrezygnowałem, na piaski się wogóle nie nadaje, Usycha jak tylko braknie z tydzień deszczu maju czy czerwcu

Już nie przesadzaj że taki zły i że tak usycha. Po prostu są lepsze odmiany 

Opublikowano
11 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Fredro było lux na piachy,nie wiem czy jeszcze można kupić 

Tez potwierdzam, przed żniwami zawsze skreślane bo wyglądało słabo ale nigdy nie zawiodło.

Opublikowano
W dniu 29.08.2025 o 18:28, Tomasz0611 napisał(a):

A po co tyle razy latać ?? Robisz raz po żniwach i potem orka ... Zresztą, jak za każdym razem będzie minimalna głębokość to nie powinno zrobić krzywdy.

To zależy od roku. W 2024 zboża zeszły w połowie lipca. Tu gdzie robiłem raz gruberem to we wrześniu pług wyrzucało tak samosiewy wyciągnęły wilgoć, tu gdzie dwa razy było idealne krycie. No i przedewszystkim musi być woda. W tym roku zrobiłem zaraz za kombajnem na 10cm wymieszać słomę i za tydzień orka pod rzepak. I wilgoć się wyorywała. Kolejna sprawa czy zostawiamy słomę. Ja zostawiam i jest jej masę. Nie można jej orać na razówkę, i to jeszcze jak pług ładnie kryje że na wierzchu sama ziemia? Jak tlen ma się dostać do słomy do jej rozkładu? Za rok przy odwrotce będzie wyorywana spleśniała, nie rozłożona słoma.

Opublikowano
W dniu 27.08.2025 o 23:02, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Miał ktoś może w tym roku comodoro i się wypowie o nim?

I jak stawiasz na comodoro ? Mam też ochotę na niego .

Opublikowano

Panowie jak myślicie będzie ta dopłata 200zł do sprzedanego zboża ? , właśnie myśle nad dawką nawozu miałem obciąć o połowe dawkę a tak to by coś może dołożył 🤔

• Haha 5
Opublikowano
33 minuty temu, k16mk napisał(a):

Panowie jak myślicie będzie ta dopłata 200zł do sprzedanego zboża ? , właśnie myśle nad dawką nawozu miałem obciąć o połowe dawkę a tak to by coś może dołożył 🤔

Będzie ale tylko dla tych co oddadzą zboże poniżej 650🤫