Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Ale takie wilgotne dobrze się  omłóci? Chyba nie bardzo 

Pszenżyto ogólnie ciężko się mloci, wilgotne to już wogole. Kiedyś słomę kupiłem od takiego co młócił 16-17 % to na wiosnę stóg zielony był 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Pszenżyto ogólnie ciężko się mloci, wilgotne to już wogole. Kiedyś słomę kupiłem od takiego co młócił 16-17 % to na wiosnę stóg zielony był 

Pszenżyto to najlepiej jak deszczu dostanie, trochę przetrachcieje to wtedy młóci się az miło.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, lukasz20 napisał(a):

Suchy jedynie jest owies 12% i mniej. Ja nie wiem jak Ci ludzie chcą to przechować. 

Dziś można powiedzieć że wianek. W środę po 15 stej zaczęte, cały czwartek, w piątek tylko 0,6ha po deszczu i dziś skończone. Bodaj 33ha w 4 wsiach a dwóch gminach ogarnięte😁👍👍👍 

Jak w żadnym roku i chyba tylko dlatego że większości za wcześnie się zdawało.

Ale są i straty. W pośpiechu ja zabezpieczeń w przyczepie po kiprowaniu nie zapiął, syn na polu zapiął, ja pamiętał że nie zapinał i ogień w górę . Tylko jebło i siłownik na glebie. Ale żona łopatą rozładowała nim ja drugi zestaw podpiął. Teraz 11 miesięcy na remont🤭

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
36 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pszenżyto to najlepiej jak deszczu dostanie, trochę przetrachcieje to wtedy młóci się az miło.

Każde zboże tak ma z tym że pszenżyto szybko porasta

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał(a):

Jak w żadnym roku i chyba tylko dlatego że większości za wcześnie się zdawało

Ale nie było na pewno pszenicy powyżej 16 a nawet 17% czy pszenżyta pod 16 a tyle u nas było dzisiaj🤷‍♂️

Opublikowano

Mierzyłem tylko groch - 15,4 około 20stej.

Dziś poszła pszenica. Słoma jeszcze tęga bardzo słabo pocięte, ale ziarno się już kruszyło. 

Rok zaskoczył. Nie wygląda a sypie. Oby ceny po nowym roku wzrosły, ale patrząc na wrzutki YouTube i tik tok  to marne szanse

https://www.facebook.com/share/v/1ApJaX5DqS/

Kurła miało być o pszenicy chevignon a wyszło o goferach. 

Ale też dobry temat w kontekście polityki zielonej uni jewropejskiej. U nas kryminał i TVN 48h na dobę🤭

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Każde zboże tak ma z tym że pszenżyto szybko porasta

Tylko jeden rok mi porosło, jak w połowie czerwca przeszła nawałnica i przywalcowało do ziemi, ale to z 15 lat temu było. Mokrego gnoju w silosy nakosić nie sztuka, że potem się grzeje. Zagrzeje się to potem wołki się pojawiają. Wolę poczekać te 2-3 dni i suchego skosić niż takiego na styk 14% i potem blacha w silosach gorąca ...

Pokręciłem się trochę dzisiaj po okolicy to widać sporo pól że zrobione 1 kółko, albo 1 przejazd, ciekawe dlaczego ... Pokoszone tylko u tych co im co roku się spieszy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał(a):

Mierzyłem tylko groch - 15,4 około 20stej.

Dziś poszła pszenica. Słoma jeszcze tęga bardzo słabo pocięte, ale ziarno się już kruszyło. 

Rok zaskoczył. Nie wygląda a sypie. Oby ceny po nowym roku wzrosły, ale patrząc na wrzutki YouTube i tik tok  to marne szanse

https://www.facebook.com/share/v/1ApJaX5DqS/

Kurła miało być o pszenicy chevignon a wyszło o goferach. 

Ale też dobry temat w kontekście polityki zielonej uni jewropejskiej. U nas kryminał i TVN 48h na dobę🤭

Ludzie chwalą sie plonami to towaru będzie w opór, a jeszcze jak Ukraina zacznie swoje pchać😬

Opublikowano

Miesiąc temu sam śmiałem się z optymistów, ale teraz plonowanie należy rozpatrywać bardziej w formie dramatu. Nie ma nic gorszego w rolnictwie jak klęska urodzaju. 

Na plus jedynie że brak lata kładzie plon kukurydzy i soi... Ale jeszcze jest czas

Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Na plus jedynie że brak lata kładzie plon kukurydzy i soi... Ale jeszcze jest czas

Kukurydza już się poprawiła. Rekordów nie będzie ale coś się ukosi.

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał(a):

Wg mnie kukurydza max 70% tego co w zeszłym roku 

Nie strasz,  kurna dobrze wygląda. Woda jest, wiecha wyszła tylko widzę po dwie kolby wychodzą. Pierwszy raz mam kuku. Rok temu była nędza bo susza u nas była .

• Like 1
Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Nie strasz,  kurna dobrze wygląda. Woda jest, wiecha wyszła tylko widzę po dwie kolby wychodzą. 

Dwie kolby to znaczy że plonu porządnego nie będzie. U mnie z 10% roślin ma 2 kolby, reszta normalnie, jedną.

• Sad 1
Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

A co tam sie porobiło? 

Plaga szarańczy 

10 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie strasz,  kurna dobrze wygląda. Woda jest, wiecha wyszła tylko widzę po dwie kolby wychodzą. Pierwszy raz mam kuku. Rok temu była nędza bo susza u nas była .

Ubiegły rok w moim gospodarstwie był rekordowy w kukurydzy. W tym roku zimno i wcześniejszą susza już się odbija. Te dwie kolby nie są dobre a wrecz niepożądane 

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Ubiegły rok w moim gospodarstwie był rekordowy w kukurydzy. W tym roku zimno i wcześniejszą susza już się odbija. Te dwie kolby nie są dobre a wrecz niepożądane 

Widzisz, u was w zeszłym roku była, a u mnie w okolicy było słabo, susza mocno dopiekła ...

Opublikowano
26 minut temu, soltys48 napisał(a):

Plaga szarańczy 

To trudno...aby na koszty dała.  

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

To trudno...aby na koszty dała.  

Aż tak źle może nie będzie ;) I przy 2 kolbach nie musi być jakiś zły plon, ale raczej z tych średnich a nie wybitnych.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie mam na to wpływu, pytanie czy na przyszłość da się tego zjawiska 2 kolb uniknąć.  

Dziś skoszone pszenżyto Tadeus blisko 25t z 3,5ha dał nalepszy plon jaki miałem 😊

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Nie mam na to wpływu, pytanie czy na przyszłość da się tego zjawiska uniknąć.  

Jak potrafisz manipulować pogodą to tak, da się tego uniknąć xD

Po prostu efekt stresu termicznego, maj był wyjątkowo niekorzystny dla kukurydzy.