Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja zostaję przy Heroico i Liborius 

Zobaczymy co kombajn pokaże, ale coś mi się wydaje, że pożegnam się z liboriusem.

O Heroico myślałem w tamtym roku, ale ciężko w okolicy dostać

Opublikowano
Azor07 napisał:

Najładniejsze  jest u mnie Tributo  późniejsze trochę od Liboriusa ,a ma ktoś może porównanie Tributo  - Heroico   Mam w tym roku Heroico a Tributo miałem w zeszłym roku Tributo wygląda kapitalnie kłos długi na pewno odmiana na lepsze ziemię i poznejsza a ziarno nawet trochę drobniejsze od Tadeusa a oby dwie odmiany były na tym samym polu. Co do Heroiko to kłos nie za długi ale zbity na lżejszych ziemiach nie widać wypaleń mino kwietniowego braku opadów . A ca będzie z plonem to zobaczymy w zniwa

• Like 1
Opublikowano

Miał ktoś z Was Panaso? W tym roku mam zasiane po namowie znajomego handlowca i powiem szczerze że mimo opóźnionego siewu w połowie października prezentuje się nie gorzej niż Tributo 

Opublikowano

A jednak raczej Borowik będzie szybciej próbowany niż Tadzio. Mimo dzisiejszego deszczyku ziarno twarde, w nowym tygodniu na pewno borowik i Tadzik będzie próbowany, pewnie i owies też choć na legach jeszcze nie doszedł tak szybko a kilka większych leg jest to trzeba uzbroic się w cierpliwość choć tam gdzie stoi powoli ziarno opada na ziemię i weź tu bądź mądry. Na końcu zostanie koszone belcanto bo jeszcze mu brakuje i Żytko Serafino.

20250720_190314.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Perez19 napisał(a):

A jednak raczej Borowik będzie szybciej próbowany niż Tadzio. Mimo dzisiejszego deszczyku ziarno twarde, w nowym tygodniu na pewno borowik i Tadzik będzie próbowany, pewnie i owies też choć na legach jeszcze nie doszedł tak szybko a kilka większych leg jest to trzeba uzbroic się w cierpliwość choć tam gdzie stoi powoli ziarno opada na ziemię i weź tu bądź mądry. Na końcu zostanie koszone belcanto bo jeszcze mu brakuje i Żytko Serafino.

20250720_190314.jpg

I jak na teraz wygląda borowik ? Nadaje się na mozaiki z okresowym niedoborem wody ? Planuje posiać po kukurydzy na ziarno, nada się ? 

Opublikowano
15 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

I jak na teraz wygląda borowik ? Nadaje się na mozaiki z okresowym niedoborem wody ? Planuje posiać po kukurydzy na ziarno, nada się ? 

Borowik wygląda kapitalnie, tu jest taka klasa ziemi że i owies miał ciężko by oddać jakoś przyzwoity plon. Z niedoborem wody tak jak tu przyszlo w dobrym czasie i tak nie odczuł tego i wygląda rewelacja choć na tej słabszej ziemi zaczęło go lekko suszyć ale wida woda pomogła. Na ten rok jest kapitalny j ma taką ziemię co tutaj jest to die fenomenalnie obroni. W nowym roku zwiększam jego powierzchnię zasiewowa w najgorszych kawałkach ziemi.

Opublikowano
59 minut temu, Perez19 napisał(a):

Borowik wygląda kapitalnie, tu jest taka klasa ziemi że i owies miał ciężko by oddać jakoś przyzwoity plon. Z niedoborem wody tak jak tu przyszlo w dobrym czasie i tak nie odczuł tego i wygląda rewelacja choć na tej słabszej ziemi zaczęło go lekko suszyć ale wida woda pomogła. Na ten rok jest kapitalny j ma taką ziemię co tutaj jest to die fenomenalnie obroni. W nowym roku zwiększam jego powierzchnię zasiewowa w najgorszych kawałkach ziemi.

Bo ze zbóż owies ma największe potrzeby jeśli chodzi o wodę w przeliczeniu na tonę ziarna i odpowiednią ilość słomy. Większe niż pszenica.

U mnie na IVb i V klasie pszenżyto w zasadzie gotowe do koszenia, natomiast pogoda nie pozwala nic zrobić. Na IVa jeszcze sporo zielonego. 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, polskatk napisał(a):

Bo ze zbóż owies ma największe potrzeby jeśli chodzi o wodę w przeliczeniu na tonę ziarna i odpowiednią ilość słomy. Większe niż pszenica.

U mnie na IVb i V klasie pszenżyto w zasadzie gotowe do koszenia, natomiast pogoda nie pozwala nic zrobić. Na IVa jeszcze sporo zielonego. 

Wiadome, przeliczyc ile potasu zostaje z ciętej słomy owsa a ile z innej, owies na prawde potrzebuje dużo wody, potasu, ale na tym polu jeszcze nigdy nie było takiego zboża, myślę ze okolo 5 ton sypnie, jak na te pole byłoby rewelacja. Także n słabe gleby borowik jest okey i nawet z wyleganiem byłem nie przekonany do niego ale gdy żyto leży prawie caly hektar a borowik mając blisko tą samą wysokość co żyto i tylko w dwóch malych miejscach są legi to jest super. Oczywiście nic żadne zboże typu żyto, owies, pszenżyto, pszenica nie bylo skracane tym bardziej jestem pełen podziwu jak borowik ustał wedle tylu nawałnic i tylu deszczu co było a dalej stoi w 95% a żyto czy inne pszenżyta leża przy tym samym nawożeniu.