Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mi też żal się zrobiło firmy która bajki mi sprzedawała za moje pieniądze. Nawet sobie pomyślałem że jak ich raz przeczołgałem to może drugi raz mi tego nie zrobią i może warto wejść drugi raz do tej wody. Ale dowiedziałem się że nie jestem jedyny a niektórzy już rok czekają.  Więc nie ma co żałować. Rolnika z długiem nikt nie żałuje 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Agrest napisał(a):

Jęczmień sprzedałem lepiej, po 900 brutto i widać że mu zależy bo wczoraj dzwonić o owies zabiegał o końcówkę jęczmienia, weźmie na pewno, a zostało max 6t

Za jęczmień cena już jakiś czas temu była uzgodniona, a jak się dogadaliśmy, to się dogadaliśmy, wtedy były jeszcze trochę niższe ceny. Chciałem jęczmień i pszenżyto popchnąć średnio za 800 netto, tak się udało, nie ma co narzekać bo jak na tą suszę co była to i tak w miarę plon się udał.

Została jeszcze kukurydza do dogadania, ale ta pewnie dopiero marzec-kwiecień wyjedzie z gospodarstwa.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 godzin temu, k16mk napisał(a):

To co się tak głupkowato wypowiadasz i ludzi w błąd wprowadzasz ! masz szczęście że to była lepsza cena wtedy bo niejeden by kur.... sadził na ciebie!

Jeśli ktoś odebrał moja wypowiedź na poważnie i nie wyłapał kontekst no to w sumie nie szkoda takiej osoby. Obserwuję kilka tematów i w tym akurat Ty brylujesz z rekordowymi plonami przy nawożeniu i ochronie równej prawie zero w monokulturze a potem chwalisz się sprzedażą za kwoty aż nierealne przy czym nie jesteś w stanie pochwalić się kto jest w stanie tyle zapłacić. Nie jestem starym gospodarzem aczkolwiek nie wierzę w takie coś 

Opublikowano

Cena jest wynikiem ważenia towaru przez odbiorcę locco wyładunek🤭

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś ojciec jak posiał zboże to może dostało obornika może nie ale ilości naprawdę marne 2-3 rozrzutniki jednoosiowe, zaprawiał czasem w siewniku kijem, odchwaszczanie na wiosnę plus jakąś grzybowka na zasadzie co tanio Pan polecił do tego z 10kg mocznika i też mówił że plony dobre a teraz jak ja "gospodarze" to zdziwiony że można tira podstawiać pod zboże. Dlatego jestem bardzo ciekawy krok po kroku jak kolega dociera do takiego sukcesu w plonowaniu i sprzedaży bo to jest sukces na miarę naszych czasów... 

34 minuty temu, Agrest napisał(a):

Cena jest wynikiem ważenia towaru przez odbiorcę locco wyładunek🤭

@k16mkjesli to nie problem napisz swój przepis na sukces wiem że znikome informacje podawales ale nie mam czasu odszukać tego.

Siew 8 września w matki boskiej siewnej w monokulturze 

Zaprawa woda święconą materiał to Tadeus

I co dalej jakie nawożenie, ochrona,klasa ziemi, plon itd chętnie wszyscy się dowiemy żeby móc się wzorować 

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Jeśli ktoś odebrał moja wypowiedź na poważnie i nie wyłapał kontekst no to w sumie nie szkoda takiej osoby. Obserwuję kilka tematów i w tym akurat Ty brylujesz z rekordowymi plonami przy nawożeniu i ochronie równej prawie zero w monokulturze a potem chwalisz się sprzedażą za kwoty aż nierealne przy czym nie jesteś w stanie pochwalić się kto jest w stanie tyle zapłacić. Nie jestem starym gospodarzem aczkolwiek nie wierzę w takie coś 

według ciebie

czy rekord gospodarstwa średnia 6,4t to jakieś brylowanie? 

pryskanie 2 razy jesień wiosna to takie zero?

czy sprzedaż teraz pszenżyta po 850zł to  kwota nierealna? 

a wszystko jak uprawiałem i czym jest tu podane.

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
36 minut temu, k16mk napisał(a):

według ciebie

czy rekord gospodarstwa średnia 6,4t to jakieś brylowanie? 

pryskanie 2 razy jesień wiosna to takie zero?

czy sprzedaż teraz pszenżyta po 850zł to  kwota nierealna? 

a wszystko jak uprawiałem i czym jest tu podane.

Jeśli nie problem to wpisz od pługa do kosy uprawke.

Opublikowano
W dniu 10.12.2024 o 16:07, Agrest napisał(a):

780 brutto. Uzgodnione 1,5tyg temu

Pszenżyto pytałem to 770-780 brutto. Czekam bo za mało względem owsa i jęczmienia

końcem listopada Tasomix 780netto płacił

Opublikowano

Za owies czy pszenżyto?

Locco Pionki? Oni dalej tasomix czy nastąpiła zmiana właściciela?

Ponoć coś z pszenżytem korek na rynku się robi

Opublikowano

Tylko loco Pionki.  Nazwa to się nie zmieniła. Najlepsze ceny w okolicy, ale bywa gigantyczna kolejka i lepiej żebyś robaka nie zawiózł ;) 

Opublikowano

Kiedyś , ze 3 lata temu dzwoniłem to chcieli tylko duże transporty i chyba kiper do tyłu.  Tylko gmp+

Opublikowano

Numer paszowy trza mieć. Widziałem traktor z przyczepą góra 8T, więc chyba da się.

Opublikowano

Paszowy to każdy kto sprzedaje musi mieć. Niby nie żądają w rozmowie bo w chwili podania danych widzą cię w systemie

Opublikowano

Ostatnie auto z zaplanowanej puli  pojechało u mnie 1/4 sprzedana , z resztą czekam do przyszłego roku i raczej śpieszyć się nie będę , info z dzisiaj że pszenżyto zdrożało o 20 zł .

IMG_20211217_104742.jpg

• Haha 1
Opublikowano

To ja myślę dać w styczniu 100kg kizerytu lub ok 150-170kg siarczanu siarkopol 

100kg Korn kali 

i później na N1 250kg saletrzaku 

a n2 też coś ok 200kg saletry bądź rsm ale to dopiero będę myślał przed n2 

narazie chce zamówić nawozy do N1