Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Witaj @soltys48...

Kopę lat...

Co najwyżej miesięcy 

4 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Koleżka mówi że każdy dzień opóźnienia siewu rzepaku to -80 do -100kg straty plonu na hektarze 

Rapsu . Nie psiegożyta

Opublikowano
4 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Koleżka mówi że każdy dzień opóźnienia siewu rzepaku to -80 do -100kg straty plonu na hektarze 

W teorii, w praktyce może być różnie. Osobiście wole wcześniejsze siewy, mi to się sprawdza. 

Opublikowano

Ja też wolę wczesne i dosyć gęste siewy, nie muszę się ze***wać wiosną, dokrzewiać, jeszcze jak bym się zmotywował do jesiennego odchawaszania to całkiem by było pierwyj sort 

Dnia 12.08.2024 o 20:35, tomek1505 napisał:

Dziś zamówione pszenżyto Heroico zobaczymy co przyjdzie

Bardzo ciekawa odmiana, pokaż materiał jak już będziesz miał u siebie 

@soltys48 jak plony pszenżyta u Ciebie? 

Na jakie odmiany teraz stawiasz?

Opublikowano

Średnia bardzo słaba.

Najlepsza działka z najlepiej wyglądającym Mondeo zawiodła po całej linii

Co mnie bardzo zastanawia to liborius. Działka fajna ale w tym roku mega mokra. Jedna dawka saletry z ręki, jeden zabieg na grzyba w mękach i najlepszy plon w gospodarstwie. Ziarno piękne zdrowe.

Stanowisko po kukurydzy kiszonkowej na oborniku i obornik pod pszenżyto.

W tym roku te same odmiany co i w zeszłym plus jedno nowe z kws

Opublikowano

Miałem. Plon ok na ten rok. Dobry średniak ale bardzo mało słomy 

Liborius bardzo mi się nie podoba.

1 kiepsko wygląda 🤭

2 ujowo się młóci.

Plon znośny , wbrew temu co piszą jednak na ciut lepsze czy też średnie gleby 

Nr 1 w tym roku atletus 

Tylko pamiętajcie Panowie miałem w tym roku bardzo ale to dziwny rok

Opublikowano

orka pod pszenżyto rozpoczęta ale to tylko grzecznościowe ustawienie pługa sąsiadowi 😉 , 3 lata się męczył , obciążników nakład na przód z 500kg a ciągnik jak wąż mu jeździł na prawo i lewo , wystarczyło tylko3 obroty zrobić śrubą od linii ciągu i ciągnik prosto zaczął jeździć prosto , mina gościa bezcenna 😉

prawdziwa orka myślę za 2 tygodnie.

20240814_102554.jpg

a siewy wiadomo po 8 września 

Opublikowano

Noo, ciężko było ustawić maszynę, finalnie i tak kawałki kłosów w ziarnie Liboriusa.

Czyli według Ciebie Sołtysie nadaje się na średnie gleby. Któryś z kolegów tutaj pisał że wyraźnie szybciej i mocniej wysiadł na piachu od Borowika.

Co możesz powiedzieć o Atletusie?

Opublikowano
51 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Ja też wolę wczesne i dosyć gęste siewy, nie muszę się ze***wać wiosną, dokrzewiać, jeszcze jak bym się zmotywował do jesiennego odchawaszania to całkiem by było pierwyj sort 

Bardzo ciekawa odmiana, pokaż materiał jak już będziesz miał u siebie 

@soltys48 jak plony pszenżyta u Ciebie? 

Na jakie odmiany teraz stawiasz?

Zgadzam się w 100%, żeby dokrzewić późno siany i jeszcze czasem rzadki zbóż to trzeba w lutym z azotem wjechać, gdzie np. u mnie bez drenacji w pole wjeżdza się po 20 kwietnia z azotem jak wiosną przechodzą deszcze i dopaduje. O tej porze już nie dokrzewisz. Każdy już na swoich polach trochę gospodarzy i wie co ma robić.

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

A ile w ciągu wegetacji może być sytuacji w których to można stracić już na plonie. Żeby tylko termin siewu a gdzie reszta, gdzie tam do żniw. 

Ale na warunki pogodowe wpływu nie masz, a na termin siewu, głębokość, doprawienie gleby oraz wybór odmiany, już tak

Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

Liborius Na słabszych glebach zdechł moment 

Atletus posiany na lżejszej glebie ok połowy października po pyrach. Koszony jako ostatni. Plon bardzo fajny 

IMG20240801164816.jpg

IMG20240801164827.jpg

IMG20240801164836.jpg

IMG20240801164854.jpg

Czyli co atletus lepiej znosi susze+ słaba glebę od liboriusa? Czy u ciebie był na ciut lepszej glebie niz liborius i stąd lepiej wytrzymał? U mnie liborius tez był niewypałem na piaskach na czarno go wypaliło ze malo co slomy nawet było. A obok na tej samej dzialce borowik wmiare wytrzymal choc wiadomo szału tez nie było ale z 2.5t leciał tymi najgorszymi miejscami i wzniesieniami pola kiedy liboriusa w tych miejscach praktycznie nie było. Zdjecie ktore juz wrzucalem z lewej borowik,

IMG_20240721_085953.jpg

z prawej to ciemne liborius.
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Czyli co atletus lepiej znosi susze+ słaba glebę od liboriusa? Czy u ciebie był na ciut lepszej glebie niz liborius i stąd lepiej wytrzymał? U mnie liborius tez był niewypałem na piaskach na czarno go wypaliło ze malo co slomy nawet było. A obok na tej samej dzialce borowik wmiare wytrzymal choc wiadomo szału tez nie było ale z 2.5t leciał tymi najgorszymi miejscami i wzniesieniami pola kiedy liboriusa w tych miejscach praktycznie nie było. Zdjecie ktore juz wrzucalem z lewej borowik,

IMG_20240721_085953.jpg

z prawej to ciemne liborius.

Chwilowe niedobory czy też stresy lepiej znosi atletus. Czy słabą glebę to nie wiem.

U mnie rósł jak już wspominałem na lżejszej glebie po pyrach i na mnóstwie obornika 

IMG20231011154929.jpg

IMG20231012143006.jpg

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Ja w Płońsku byłem na dniach poświętnego to tak chwalili się liboriusem że mówią że nie ma lepszego pszenżyta. Fakt wyglądał ładnie Tylko że te poletko było na drugiej klasie gleby 😂jak mówią że na słabe stanowiska to powinni na piachu posiać a nie ludziom kit wciskać 

Opublikowano
26 minut temu, dantur96 napisał:

Nie chodzi mi już o piach że 6z ale chociaż na takiej 4b/5 klasie powini robić poletka a nie na drugiej klasie. Przecież to żadne doświadczenie na takiej glebie 

Poletka doświadczalne to jedno. A sytuacja na polu u rolnika na różnej glebie to dwa, zresztą opady mają tu największe znaczenie. Osobiście miałem tego Liboriusa na 4b/5 klasie i około 6.5 tony dał przy około 100 kg azotu. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, zbyszek8201 napisał:

Poletka doświadczalne to jedno. A sytuacja na polu u rolnika na różnej glebie to dwa, zresztą opady mają tu największe znaczenie. Osobiście miałem tego Liboriusa na 4b/5 klasie i około 6.5 tony dał przy około 100 kg azotu. 

I znając życie to te poletka też są nawadnianie żeby pieknie wyglądały 

• Like 1