Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wie ktoś może co tutaj się dzieje? Kilka takich żółtych placów na polu. Klasa gleby IVa-IVb w N1 poszło 200 kg saletry i nie widać poprawy 

IMG20240401164820.jpg

Edytowane przez PatrykAgro
Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

Brak magnezu albo wyorana martwica

Faktycznie z tego co pamiętam mogła być wyorana tam martwica

Teraz jak to ratować? Sypać dalej azot i magnez czy to już bez sensu bo tą martwice to chyba ciężko użyźnić

Opublikowano

Magnez wskazany, azot i tak po całości sypiesz to omijał nie będziesz.

Po magnezie wygląda że się zabierze bo nie jest tragicznie żółte

Opublikowano (edytowane)

Na moje to zależy w jakiej fazie masz zboże, kiedy było n1, jaka presją chórób, jaka masz mieć pogode itd itd. Choć ogólnie to chyba zawsze jak pogoda była łaskawa, to  grzybowka i skracanie wychodzilo u mnie po n2.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Panowie co na odchwaszczanie wiosenne? Nigdy nie praktykowałem, zawsze robiłem jesienne ale w tym sezonie wyjątkowo nie miałem możliwości wykonać zabiegów. Pola bez owsika, pozostałe jednoliścienne są dwuliścienne też.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Franklin328 napisał:

Panowie co na odchwaszczanie wiosenne

Jak robiłem tylko wiosenne, to spoko sprawdzał się lancet albo axial + "coś" (tu zmieniałem za każdym razem) Tylko axial raczej bralem nie w paku, albo więcej niż potrzeba, bo tam o ile pamiętam, to były dawki mniejsze. Tzn w paku masz 2l/2ha, a max dawka jest chyba 1.2/ha, a zawsze jechałem raczej max. A i te Winnetou jakoś tak któregoś roku mi poprzepuszczalo.

Pojechałem dziś te N2 zrobić. Rano wstaje - deszcz tylko kropi, to ogień na wies. Na tyle słabo pada, że kolein nie ciałem i błoto się nie robiło, a na tyle mocno, że z pierwszego przejazdu saletry już nie było widać.

Zboże oczywiście nic się nie zmieniło znacząco w ciągu tego tygodnia. Zaczęły pokazywać się place żółte - takie jak u obszarników widziałem kilka tygodni temu, tylko u mnie to ewidentnie widać, że na plackach że słabym pH i  na górkach z glina. No i taki wkurwiony, że nie dość, że po N1 tak nie widać rezultatów, to jeszcze teraz place. Ale wyjechałem na górkę i tak patrzę na cale pole i kurcze jak nie ma słońca, to widać jaka różnica u mnie miesiąc od N1, a u sąsiada, który nic nie dał. Ma za miedzą i za każdym razem jak jadę na swoje, to przejeżdżam koło jego i tak za każdym razem jadę, patrzę - nic nie robione, a zboże ma nie gorsze niż moje. To dziś zobaczyłem różnice z górki -  u niego całe pole dosłownie żółte. Nie żebym się pocieszał, że ktoś ma słabsze, tylko, że jednak jakiś efekt tego azotu wcześnie (jak na nasze warunki) podanego jest. Moze nie jakiś wizualnie spektakularny, ale różnicę widać gołym okiem.  Trzeba będzie chyba opryskiwacz powoli odpalać.

IMG_20240402_083957761_copy_1148x2040.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Nawet jak z wiosny wyglądają podobnie to po wykłoszenou zobaczysz u siebie kłos wypełniony o 3-5 pięter wyższy i ziarno grubsze.

Opublikowano

Pszenżyto Tadeus 

Po lewej i po prawej 130 N pas na środku 80 N, różnica kolosalna

Myślałem popryskać tylko te pasy, żeby wyrównać łan 25 kg mocznika/ha + 15 kg siarczan magnezu/ha do tego zostało mi azoksytrobiny z tamtego roku do tego i uzbierało by się na dawkę 0,4 l/ha. Dawka wody 300l/ha

Mało tego, więc drogo nie wyjdzie, ale nie chce na taki pas patrzeć do żniw.

Dodatkowo w ten sam dzień robię już na całym polu t1+r1 Tern, Unix, Tebukonazol +0.3 moddus + mikro i 6kg/ha siarczanu magnezu. 

Co myślicie o takim planie?

435099849_783318930417945_1538750513166036235_n.jpg

434674714_239731869161098_8892118115880002835_n.jpg

Opublikowano

Czy ktoś wie, jaka może być przyczyna, że po drugiej dawce N zboże robi się coraz jaśniejsze?

Rok temu miałem podobną sytuację, pierwsza i druga dawka w postaci saletry. 
W tym roku druga dawka rozsiewana przed opadem, 10dni od rozsiania, a zboże wizualnie wygląda jakby zaczynało głodować

Opublikowano

Magnez i siarkę dawałeś?

Może być brak któregoś z nich.

Dobre odżywienie siarką to +2 odcienie zieloności

Ogólnie jaka gleba, ph, nawożenie.

Może rędzina, wówczas może być żelazo zblokowane i robi się cytryna

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Magnez i siarkę dawałeś?

Może być brak któregoś z nich.

Dobre odżywienie siarką to +2 odcienie zieloności

Ogólnie jaka gleba, ph, nawożenie.

Może rędzina, wówczas może być żelazo zblokowane i robi się cytryna

Gleba V lekka, Ph w okolicy 5. Magnez wysoki, siarki nie dawałem, nawożenie 2x200kg saletry.

Tak jak wspominałem, rok temu była podobna sytuacja, żółkło i żółkło, a ja jeździłem codziennie i się zastanawiałem co będzie, później zastosowałem T1, spadł deszcz, i po około tygodniu zboże zrobiło się ciemno-zielone

Opublikowano

Obecnie mocno mączniak na pszenżyto wchodzi. Jak zaawansowany to dolne liście pożółkną. 

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Obecnie mocno mączniak na pszenżyto wchodzi. Jak zaawansowany to dolne liście pożółkną. 

Mączniaka brak, liście nie robią się żółte, tylko jasno zielone, zobaczymy, liczę na to że będzie jak rok temu i nabierze ciemnej barwy. Tylko zachodzę w głowę dlaczego dzieje się coś takiego, co robię źle i jak to poprawić by na przyszłość uniknąć takich sytuacji

Opublikowano

Stawiam na brak siarki.

Poczytaj i poszukaj zdjęć w necie.

15kg siarczanu magnezu do oprysku  daj

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Stawiam na brak siarki.

Poczytaj i poszukaj zdjęć w necie.

15kg siarczanu magnezu do oprysku  daj

Ale jechać solo siarczan magnezu?

15kg/ha?

czy dodać do t1? Na t1 mam duet na start kupiony

Opublikowano

Możesz razem

Ale porównaj objawy z fotkami nawet pszenicy.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Możesz razem

Ale porównaj objawy z fotkami nawet pszenicy.

Wygląda że to brak siarki. 
A zastanawiałem się czy nie sypnąć kizerytu, tylko myślę skoro mam magnez wysoko to darowałem.

teraz warto kizerytu sypnąć? Czy za późno i lepiej siarczan dolistnie?

Opublikowano

Było sypać saletrosan. Nie ma co walić magnezu jak jest go nadmiar

U mnie tadeus wygląda jak chmura gradowa