Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam na nowej dzierżawie miejscami dużo perzu, czy expert met +dff da radę? Przyhamuje perz? Ew. czym innym opryskać? 

Po expercie z dff w zeszłym roku było ładnie czysto tylko miejscami chaber się pojawiał, czym na wiosnę poprawkę zrobić po kosztach?

Opublikowano
10 minut temu, wojt napisał:

Mam na nowej dzierżawie miejscami dużo perzu, czy expert met +dff da radę? Przyhamuje perz? Ew. czym innym opryskać? 

Po expercie z dff w zeszłym roku było ładnie czysto tylko miejscami chaber się pojawiał, czym na wiosnę poprawkę zrobić po kosztach?

Nie ruszy perzu

Opublikowano
1 godzinę temu, wojt napisał:

Np mocarz ogólnie wszystkim budżetowym na dwuliścienne 

Opublikowano
memphis1205 napisał:

U mnie meloman siany 13wrzesnia juz zielono na polu. Ale pada co chwile wiec narazie opryski na bok. 

Ja bym z chęcią przyjął odpady 🤣 w łódzkim sucho przynajmniej u mnie na wschody by się przydało w sobotę nadawali opad na dziś i nici wczoraj jeszcze coś na środę i znów się zmieniło bez opadów 🙄 Na wiosnę można tribenuron na chabra poprawić koszt 20zł /ha chyba najbardziej po kosztach.

Opublikowano
2 godziny temu, marszal1999 napisał:

Ja bym z chęcią przyjął odpady 🤣 w łódzkim sucho przynajmniej u mnie na wschody by się przydało w sobotę nadawali opad na dziś i nici wczoraj jeszcze coś na środę i znów się zmieniło bez opadów 🙄 Na wiosnę można tribenuron na chabra poprawić koszt 20zł /ha chyba najbardziej po kosztach.

Leje że zasiać nie mogę na glinie teraz już pada z 2 godziny burza i 10 litrów i nadal pada 

Opublikowano

Kuźwa , posiałem Corado i źle ustawiłem siewnik 🤨 , wyszło mi 250 sztuk na m2 , będzie coś z tego ?

Opublikowano (edytowane)

@Dziad932

A jaki kawałek siales?

Nie wiem, ale strzelam, że jak posiałes pszenzyto, to i pszenzyto powinno z tego być. Ale to by trzeba było prawdziwych rolników pytać.

A na poważnie, to skoro zalecana obsada to 280, to zmniejszyłes ~10%. Myślę, że jest na tyle wcześnie, że nie będzie to miało wpływu większego. 

To i tak wszystko ostatecznie rozbija się o przebieg pogody. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Nie podoba mi się to 🤨 za mało chyba , celowałem 300+ , ale chyba Poznaniak coś mnie oszukał ...

Opublikowano

NA WIOSNĘ azotem bedziesz mogł podtrzymać obsadę jak gleba w miare dobra , ja w ubiegłym roku i w tym lekko opuzniam siewy zeby zwiekszyć ilosc roslin z nasion kosztem mniejszego krzewienia 

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Dziad932 napisał:

Nie podoba mi się to 🤨 za mało chyba , celowałem 300+ , ale chyba Poznaniak coś mnie oszukał ...

Ten siewnik z przekładnią mechaniczną, nie należy do oszustów.

• Like 1
Opublikowano

To chyba coś źle zrobiłem , miałem ustawić jakieś 160 kg a wyszło około 130 

Opublikowano
2 godziny temu, Dziad932 napisał:

Kuźwa , posiałem Corado i źle ustawiłem siewnik 🤨 , wyszło mi 250 sztuk na m2 , będzie coś z tego ?

Będzie nie przejmuj się, to w całe nie tak mało.. Corado fajnie się krzewi także jak dla mnie to dobra obsada. W zeszłym roku siałem chyba 260 i plon był ekstra 

Opublikowano
9 godzin temu, damianos95 napisał:

Panowie Probus się mocno krzewi czy raczej nie ? Ile mieliście rozkrzewnien średnio ? Bo zastanawiam się czy zejść z obsada czy nie kombinować a siać dopiero mam zamiar bo na glinie mokro

Krzewi się bardzo dobrze.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Desperado napisał:

nie należy do oszustów.

no zalezy kto kupi...

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, daron64 napisał:

A jaki kawałek siales? 

1,5 ha wysiałem 5 j.ś po 750 000 żywych nasion każda , a powinno być 6 , miałem kupione 7 jakbym za dużo ustawił

1 godzinę temu, Romanzio napisał:

Będzie nie przejmuj się, to w całe nie tak mało.. Corado fajnie się krzewi także jak dla mnie to dobra obsada. W zeszłym roku siałem chyba 260 i plon był ekstra 

Mam już plan ,jakby jutro była  pogoda wrzucić reszte ziarna w rozsiewacz i później bronami lekko wymieszać 

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano (edytowane)

Daj spokój. Żeby to było 10ha i byś wysial połowę tego co powinieneś to ok, ale tak? Szkoda roboty. Zresztą będziesz miał porównanie i ewentualnie nauczkę na przyszlosc. A jak pogoda będzie dobra, to lepiej wyjdzie to zboże niż przy gęstszym siewie.

Ja tam najpierw wjeżdżam na równy kawałek zasypuje dana ilość, przejeżdżam kilka razy i z grubsza liczę ile poszło na jaką powierzchnię i wtedy koryguje. Jakoś nigdy z próby kręconej mi nie wychodzi. Za to z zapisków z poprzednich lat to zawsze się dość dobrze pokrywa. Jakieś różnice są, bo ziarno różne, ale kilka przejazdów, korekta i jest ok.

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

To chyba coś źle zrobiłem , miałem ustawić jakieś 160 kg a wyszło około 130 

Próba była kręcona? czy tylko miałem ustawić? ścieżki zostawiasz?

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
28 minut temu, daron64 napisał:

Daj spokój. Żeby to było 10ha i byś wysial połowę tego co powinieneś to ok, ale tak? Szkoda roboty. Zresztą będziesz miał porównanie i ewentualnie nauczkę na przyszlosc. A jak pogoda będzie dobra, to lepiej wyjdzie to zboże niż przy gęstszym siewie.

Ja tam najpierw wjeżdżam na równy kawałek zasypuje dana ilość, przejeżdżam kilka razy i z grubsza liczę ile poszło na jaką powierzchnię i wtedy koryguje. Jakoś nigdy z próby kręconej mi nie wychodzi. Za to z zapisków z poprzednich lat to zawsze się dość dobrze pokrywa. Jakieś różnice są, bo ziarno różne, ale kilka przejazdów, korekta i jest ok.

No niby tak , jeszcze mam liboriusa C1 to będzie zabawy ,  a reszta swoim to ustawiam  A2 zasowki na pierwszy ząbek i ogień w pole , zawsze wychodzi +-200 kg 😛

18 minut temu, Desperado napisał:

Próba była kręcona? czy tylko miałem ustawić? ścieżki zostawiasz?

Tak kręcona 19 razy , ścieżek nie robie , w piątek siałem ostrogę i wyszło ok jakieś 170 kg jak w próbie kręconej , 

Teraz tak myślę czy aby nie policzyłem wagi razem z wiaderkiem 🤔 kuźwa no 

Opublikowano
7 godzin temu, marszal1999 napisał:

chabra załatwi ale co z przytulią nawet jak odstawisz do portu bez ważenia to się o nią czepiają