Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam plan jutro po pszenicach i pszenżycie posiać saletrzak, w środę u nas pokazują mały deszczyk to by ładnie się rozpuścił, ale trochę boję się tych przymrozków a pokazują do 10 kwietnia.

Opublikowano

to siej jak jest nadzieja na deszcz sąsiad posiał w piątek cały mix nawozów to wszystko leży nieruszone na spękanej ziemi , u mnie co azot poszedł 2 marca to rozpuściło się na drugi dzień i widać że działa ruszyło z kopyta co z tego że w nocy przymrozki !😉

IMG_20220313_145154.jpg

IMG_20220313_154549.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Rafiozo napisał:

Ja mam plan jutro po pszenicach i pszenżycie posiać saletrzak, w środę u nas pokazują mały deszczyk to by ładnie się rozpuścił, ale trochę boję się tych przymrozków a pokazują do 10 kwietnia.

Ja jutro tydzień jak posiałem i leży nierozpuszczony ;/ Bez deszczu będzie słabo.

Opublikowano (edytowane)

No i siewy pszenżyta jarego zakończone jeszcze jutro 5 ha łubinu i można będzie trochę odpocząć 😀 a w polu przecież to samo rośnie 😉

IMG_20220314_162018.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie wczesny siew łubinu się nie sprawdza, łubin lubi ciepło. W zeszłym roku na dwóch działkach siałem 31.03 ana kolejnej 14.04 i ten co później siany, był ładniejszy i 0tydzień wcześniej skoszony.

Opublikowano

Dziś zrobione N1.

Poszło 180l rsm26s czyli 59kg N.

Rotondo bezorkowo po łubinie 250szt tj. 101kg/ha

20220314_093009_resized.jpg

Opublikowano

Ładnie wygląda, Rotondo to Rotondo

22 minuty temu, jacor73 napisał:

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie wczesny siew łubinu się nie sprawdza, łubin lubi ciepło. W zeszłym roku na dwóch działkach siałem 31.03 ana kolejnej 14.04 i ten co później siany, był ładniejszy i 0tydzień wcześniej skoszony.

Ja też jutro chcę zasiać łubin, łubin wytrzymuje duże przymrozki

Opublikowano
10 minut temu, krilan06 napisał:

No łubin lubi wygrana ziemię więc się nie spiesz z siewem moim zdaniem 

Zasiales jeczmien?

Opublikowano
12 minut temu, krilan06 napisał:

Ale ile grzyba się rzuciło pod spodem liścia🤦‍♂️

Rozumiem po stanowisku zbożowym ale po łubinie to przegięcie

Co do łubinu to zasiałem wcześniej w ubiegłym roku w zimną glebę i wiele nasion zgłupiało. Straciły orientację i kiełek rósł w dół.

Podejrzewam, że nie było różnicy temperatury pomiędzy wierzchem i spodem i dlatego tak się działo 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, damianos95 napisał:

Zasiales jeczmien?

Jęczmień jutro kończę. Łubin też  jutro i od razu oprysk - nie czekam bo za tydzień i tak takie same temperatury nadają 

12 minut temu, Agrest napisał:

Ale ile grzyba się rzuciło pod spodem liścia🤦‍♂️

Rozumiem po stanowisku zbożowym ale po łubinie to przegięcie

Rotondo z doświadczenia wiem że lubi 3 zabiegi fungi

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

JAki specyfik na łubin? W tamtym roku na zazielenie nic nie pryskałem łubinu , a w tym zwiększam i część "normalny " będzie , akurat naciągnie azotu pod pszenżyto .

A w pole to u mnie jeszcze wcześnie no piachy tak  , ale na glinie to gruber (równanie bruzd było ) wyciąga bryły jak porządny bochen chleba zamarznięte 

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał:

Jęczmień jutro kończę. Łubin też  jutro i od razu oprysk - nie czekam bo za tydzień i tak takie same temperatury nadają 

Czym pryskasz, Boxer'em, nie przeszkadzają ujemne temp w nocy?

20 minut temu, damianos95 napisał:

Zasiales jeczmien?

Łubin przy zimnej glebie potrafi 3 tygodnie leżeć w glebie, przy ciepłej w ciągu tygodnia jest na wierzchu

Opublikowano
7 minut temu, jacor73 napisał:

Boxer 2l, Sharpen 2,5l, Chlomazon 0,05l. Zobaczę czy podziała, zawsze miałem czysty łubin 

Opublikowano
4 minuty temu, Axd529 napisał:

230kg łubinu gorzkiego karo na ha będzie dobrze? Łubin pierwszy rok po centrali

Mtn x 100/110szt : zk = ilość potrzebnych kg.

Bez tego z łubinem w pole nie wyjeżdżaj. Miałem karo mtn 265g I 70% kiełkowania. Taki materiał to zabójstwo finansowe bo około 380 - 400kg.

Ludzie patrzą w ogłoszeniach na cenę. Kupią karo po 2 czy 2,20 i trzeba 350kg.

Ja ogłosiłem Oskara  po 2,6 gdzie potrzeba 180kg . Ot taka róźnica😁

Opublikowano
Przed chwilą, jacor73 napisał:

Łubin przy zimnej glebie potrafi 3 tygodnie leżeć w glebie, przy ciepłej w ciągu tygodnia jest na wierzchu

On nie leży, tylko rozwija system korzeniowy, co przy obecnym roku będzie miało znaczenie. 

Opublikowano
31 minut temu, BartekMachnio napisał:

Agrest i kiedy teraz zamierzasz siać? Bo mi jutro przyjdzie nitragina i nie wiem wyjeżdżać czy jeszcze 

Nie sieję. Nie mogę pieniędzy znaleźć w tej uprawie. Jedynie stanowisko.

Sprzedałem tylko 4t, reszta zostanie na poplony

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Powiem tak , od lat sieję łubin od razu ze zbożem jarym tak ok 10 marca i nigdy jeszcze nie wymarzł a plon myślę w cale nie gorszy jak u najlepszych sąsiadów 😉

Opublikowano
Przed chwilą, JanKrzysztof napisał:

W soję wchodzisz czy w rzepak? :D 

Niestety albo stety 95% oziminy. Większość wieloletnia monokultura.

Rzepak aż się prosi wejść na moje pola, ale jakoś nie mogę się zdecydować.

Opublikowano
28 minut temu, Strongman napisał:

Ja tez nie widzę opłacalności w tym łubinie.

bo łubin to się sieje tylko dla wymogów unijnych jako 3 uprawa .

• Thanks 2