Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Termin stosowania: zabieg wykonywać w fazie od 4 liścia do końca wegetacji jesiennej, ale nie później niż do końca fazy 3 węzła krzewienia (BBCH 14-23)"

oprysk saper 500sc

Nie ma co "debalirować" dzisiaj nad tym 

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał:

Dzisiaj to ty idź na cmentarz zdrowaśkę zmów, znicza zapal, a nie o pryskaniu dumasz 🤦

Już i w sobotę byłem i dzisiaj byłem. Zresztą nie pytałem o to, jak ma się skuteczność oprysku do tego jaki dzień jest w kalendarzu przy wykonywaniu zabiegu 🤦

Opublikowano
4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

"Termin stosowania: zabieg wykonywać w fazie od 4 liścia do końca wegetacji jesiennej, ale nie później niż do końca fazy 3 węzła krzewienia (BBCH 14-23)"

oprysk saper 500sc

Nie ma co "debalirować" dzisiaj nad tym 

To w takim razie głupota tego co tworzył ta rejestracje na każdym innym dffie jest od 1/2  do 3 liści 

Opublikowano

Pochodziłem po zbożu i podeschlo przez te dwa dni za***iście  - jeden ślad buta z dzieją, drugi z soboty. Jeszcze parę miejsc jest mokrych, ale generalnie tak 80% powierzchni podeschlo na tyle że można orzejechac. Ale wiatr daje naprawdę ostro. A od jutra znowu deszcz i już chłodniej. No nic, środki poleza do przyszłego roku, a trzeba już zamówić coś na wiosnę. 

IMG_20211101_092843919_HDR~2_copy_1096x1101.jpg

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, daron64 napisał:

Pochodziłem po zbożu i podeschlo przez te dwa dni za***iście  - jeden ślad buta z dzieją, drugi z soboty. Jeszcze parę miejsc jest mokrych, ale generalnie tak 80% powierzchni podeschlo na tyle że można orzejechac. Ale wiatr daje naprawdę ostro. A od jutra znowu deszcz i już chłodniej. No nic, środki poleza do przyszłego roku, a trzeba już zamówić coś na wiosnę. 

IMG_20211101_092843919_HDR~2_copy_1096x1101.jpg

Poczekaj w zeszłym roku 5 grudnia pryskalem jedno pole

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Ze 3lata temu bodaj w połowie listopada pryskalem. Narazie pogodę pokazują opady, w dzień koło 10st, w nocy koło 0. Ale oni to mają problem na dzien-dwa do przodu zaprognozowac pogodę. A z tym opryskiem to raczej na spokojnie podchodzę - i tak na wiosnę robię poprawkę, tylko tyle co zboże będzie miało konkurencję i z pierwszej dawki nawozu trochę azotu ukradnie. 

Opublikowano

Ja pryskałem w piątek i sobotę ctu+dff. Warunki ok tylko rośliny małe. Pszenżyto dopiero 2liść idzie a żyto 1liść mam nadzieje ze nie poszkodzi bo na środkach pisze od 3lisci. Niestety później już ma nie być warunków.     

Opublikowano
3 godziny temu, Szron88 napisał:

Ja pryskałem w piątek i sobotę ctu+dff. Warunki ok tylko rośliny małe. Pszenżyto dopiero 2liść idzie a żyto 1liść mam nadzieje ze nie poszkodzi bo na środkach pisze od 3lisci. Niestety później już ma nie być warunków.     

I co planujesz osiągnąć z tego żyta?? 1 liść żyta w listopadzie to tragedia. 

Opublikowano
7 godzin temu, Tomek90 napisał:

I co planujesz osiągnąć z tego żyta?? 1 liść żyta w listopadzie to tragedia. 

Nie wiem co bedzie. Siane początkiem października. Cały czas zimno i przymrozki. Wcześniej sie nie dało bo było mokro.

Opublikowano

Moje żyto dziś szpilkę puściło dopiero  i dziś będę odchwaszczał. Żyto na piachu z siewem 15 października oddało 5t bez żadnych poważnych nakładów, trzeba pamiętać że rok rokowi nie równy i różnie może to być. Rzepaki też siane do 10 września na tą chwilę są idealne baz skracania.

Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Moje żyto dziś szpilkę puściło dopiero  i dziś będę odchwaszczał. Żyto na piachu z siewem 15 października oddało 5t bez żadnych poważnych nakładów, trzeba pamiętać że rok rokowi nie równy i różnie może to być.

No właśnie rok rokowi nie równy i w tym roku niektórym może odbić się czkawka takie późne sianie 😉 po coś ktoś tam kiedyś ustalił te optymalne terminy siewu 🤔 inna sprawa nie siać bo warunki nie pozwalają, ale nie siać bo jeszcze jest czas 🤷

Opublikowano

No właśnie, to jest różnica czy ktoś nie może wjechać z siewem a to czy ktoś celowo opóźnia siew, gość z mojej wsi czekał z siewem pszenicy bo kiedyś tam pszenica z późnego siewu mu lepiej wyszła niż z terminu optymalnego 🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Tomek90 napisał:

A poważne nakłady to jakie? Powiek ci ze ten rzepak może wyglądać, ale szyjki korzeniowej i sam korzeń jest słaby bez regulacji. 

poważne nakłady to np 100 kg npk i 150 kg saletry w jednej dawce. Bez grzybowki  tylko odchwaszczenie  na wiosnę. Materiał z centrali. klasa ziemi 5-6. Nawet nie skracałem i tego zabiegu żałuję  bo strasznie się motało na hederze. 

rzepak siedzi przy ziemi ma 5 Max 6 liści. dostał  grzybówkę i słodycze na zimę. 

Późny siew bo padało  . w okolicy wszystkie rzepak i tego pokroju i nikt nie płacze. 

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
19 godzin temu, damianos95 napisał:

U mnie sasiad sial 2 dni temu i mowi ze zyto to i nawet w polowie listopada i da dobry plon 

no właśnie przecież żyto się nie krzewi na wiosnę a teraz jest taka pogoda że u mnie nawet pszenżyto się nie chce rozwijać, siałem ok 200 czy naet 220 kg/ha i mam wrażenie że jest za rzadkie. 

Opublikowano

Jak tesciowi przywiozlem trochę hybrydy rok po centrali żeby sobie na próbę zobaczył jak mu odda To mówi że na zyto za wcześnie (początek pazdzirnika był.) ze dawniej to po pszenzytach siali nawet na początku listopada a ja ze już trochę za późno ze powinno być dwa tygodnie wcześniej to może trochę norma zwiększyć tak koło 130. To było zasiane gruboo ponad 200. U mnie już jest niezła szczotka. To co będzie u niego. A pozniej zdziwienie ze lezy .