Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, EmilPlayP napisał:

U nas najlepiej sypało w tym roku grenado 6 ton i Probus 5,5 tony średnio. Avokado słabo bo ok 4-4,5 tony, wszystko dostało 140 N, dwie grzybowki z przyzwoitej półki. Mam pytanie do was, słoma pocięta i dobrze rozprowadzona i muszę zasiac poplon, jak najlepiej to zrobić - rozsiać rozsiewczem i talerzówka czy inne macie sposoby? Na jesieni będzie dany tam obornik to raczej azotu nie dawać na słomę?

U mnie Probus i Avokado około 7,2 t z ha chodź Avokado nie wyglądało i tez dostało 140 N

Opublikowano (edytowane)

To każdy mówi inaczej, ale u mnie słabsze w ten sposób bo jednak po orce słoma rozłoży się całkowicie a po talerzówce cześć na górze zostanie i jakby nawóz ze słomy zmarnowany, zresztą w tym roku słoma kapitalna i jak jej nie zaorać.Słoma użyźnia pola tyle co w niej potasu trochę fosforu a polifoska droga.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Strongman napisał:

To każdy mówi inaczej, ale u mnie słabsze w ten sposób bo jednak po orce słoma rozłoży się całkowicie a po talerzówce cześć na górze zostanie i jakby nawóz ze słomy zmarnowany, zresztą w tym roku słoma kapitalna i jak jej nie zaorać.Słoma użyźnia pola tyle co w niej potasu trochę fosforu a polifoska droga.

serio ? słoma nie przyorana a wymieszana o wiele lepiej się rozkłada o ile ma co ją rozkładać jedynie będzie większa presja chorób które zostaną po słomie

Opublikowano

u mnie ziemia połyka słomę aby talerzówka czy pług i jak się przykryje ziemia to ziemia raz dwa ją rozłoży, tydzień dwa i niema,choroby chorobami są na to zaprawy opryski ale żyzność rośnie.

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

u mnie ziemia połyka słomę aby talerzówka czy pług i jak się przykryje ziemia to ziemia raz dwa ją rozłoży, tydzień dwa i niema,choroby chorobami są na to zaprawy opryski ale żyzność rośnie.

Dobre 😂 jak już połknie to odgrzeb delikatnie w głąb i znajdziesz delikwenta

Opublikowano
13 minut temu, Tomek90 napisał:

Co powiecie o gringo?? 

Tadeus

Grenado 

Dinaro 

Rotondo

Gringo 

Hmm

Zdecydowanie Tadeus. On naprawdę radzi sobie w stresowych warunkach. Zresztą jak nie wierzysz to sprawdź plonowanie w wielkopolskim oddziale COBORU lata 2018 i 2019, ścisła czołówka i w tym roku na polach rolników to potwierdził.

Opublikowano (edytowane)

Od wczoraj leje. Nie ma nawet szans w pszenżyto wjechać. Przed deszczem kopaliśmy się kombajnem zaraz po wjeździe w pole. Jak mi, k**wa, 8 ha pszenżyta zostanie w polu, to pier**le - nic nie sieje na przyszły rok.

Co do odmian, to kilka lat mam gringo i na przyzwoitej ziemi bardzo ładne. W tym roku pleśń jednak zrobiła swoją robotę i miejscami wygląda super, a miejscami tak, że żałuję, że nie przesialem na wiosnę.

IMG_20210616_112725516_HDR~2_copy_1849x1040.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano
7 godzin temu, Tomek90 napisał:

Co powiecie o gringo?? 

Tadeus

Grenado 

Dinaro 

Rotondo

Gringo 

Hmm

Mam gringo drugi rok , fajna odmiana na cięższe ziemie 

W tym roku spróbuje jeszcze Dinaro 

Opublikowano
Daniel770 napisał:

Czy ktoś z was siał pszenżyto po pszenżycie bez orki tylko dwa razy talerzowka ? Czy spadki plonu są duże? Z Góry dziękuję. U nas pierwszy raz tak zrobiliśmy właśnie w zeszłym roku bo qq zbieraliśmy 2 października na kiszonkę - mimo to jeszcze można było chwile poczekać ale właśnie pszenżyto do siania i przez to dwa razy talerzówka poszła i siew w to, Probus przyzwoicie sypał bo 5,5 tony. Co do odmiany gringo - stara i sprawdzona odmiana, w zeszłym roku nie mieliśmy dostępu do niej ale wcześniej fajnie sypała i lepiej niż dinaro

Opublikowano
31 minut temu, arek2108 napisał:

Warto próbować pszenzyto na 5miejscami 6 kl ? Stanowisko po kukurydzy w monokulturze. Jeśli tak to jaką odmianę.?

Na takiej ziemi siałem tego wspomnianego melomana i borowika , kiedyś ładnie wychodziło Fredro na takim stanowisku

Opublikowano

Nie do końca , po C1 Fredro było złociste a jak siałem swoim to już ta barwa bardziej pod żyto 

Ja mam borowika drugi sezon i jakoś specjalnie d*py nie urywa 🙃

Opublikowano (edytowane)

Jak się odpowiednio zadba to i się zbierze u mnie klasa od IVa do IVb miejscami po górkach V miałem odmiany Probus i Avokado, dużo osób piało tutaj że Probus to chude ziarno itp a Avokado słabo sypie i fakt co do Avokado to się nie zapowiadało bo krótkie kłosy i wgl takie dziwne było. Oba dostały w kość przez te czerwcowe upały i majową susze a dodatkowo Awokado jeszcze pleśń śniegowa trochę wzięła. Dostało dwie dawki azotu, kizeryt i dwa razy grzybówka nie z jakiejś najwyższej półki i obie odmiany w sumie z obszaru 2,2 ha oddały dobre 16 t czyli w przeliczeniu wychodzi 7,2 t z ha i kazda z odmian podobnie sypała. Gdyby nie susza i upały to myślę że koło 8 by się zakręciło. A w zeszłym roku przy tylko jednej dawce nawozu z kawałka 1,6 ha namłóciłem ledwie 5 t bez żadnej grzybówki i drugiej dawki azotu. Więc moim zdaniem sugerowanie się tym że komuś oddało 8 t z ha to zasieję tą odmianę i u mnie też odda jest błędne.

Edytowane przez Krzysiukov