Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piękny kłos! Jak wybierałem odmianę, to miałem brać Melomana, ale zdecydowało to, że Probus jest krótkosłomy. Możesz powiedzieć tak mniej więcej jaką wysokość ma w tej chwili Meloman no i czy skracałeś? 

Opublikowano

w pszenzycie jarym mam wsiewke koniczyny czerwonej, czy mogę tam wykonać T1 i R2

aro321 napisał:

w pszenzycie jarym mam wsiewke koniczyny czerwonej, czy mogę tam wykonać T1 i R1

aro321 napisał:

w pszenzycie jarym mam wsiewke koniczyny czerwonej, czy mogę tam wykonać T1 i R1

Opublikowano
3 godziny temu, Pstrąg napisał:

Co to atakuje pszenzyto?

F3552CD1-1988-4BDA-8D6C-511D003271B4.jpeg

Zestresowałeś go czymś. Skracanie późne, herbicyd, mix w beczce...

Opublikowano
2 godziny temu, BENNY82 napisał:

Raz że to wymaga dobrego stanowiska i ochrony też bo liście ma potężne ziarno typu pszennego a bizon i sieczkarnia aż jęczy strasznie ciężki omłot i sita zatyka spróbowałem probusa i niebo a ziemia plon i omłot. Rotondo lubi się wyłożyć Probus przy lepszym płonie i tym samym skracaniu nawet się nie pochyliło.

To ile plonowały te odmiany u Ciebie? Probusa nie miałem bo to raczej na słabsze gleby

Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Zestresowałeś go czymś. Skracanie późne, herbicyd, mix w beczce...

2 tyg temu szedł prochloraz i fenpropidyna. Beczka po artemisie i moddusie wiec nie wiem co poszło nie tak moze z pogoda nie trafiłem. Na szczęście nie ma tego dużo ale gdzie niegdzie jest takie „zaciśnięcie”

Opublikowano

To skutek stresu jak liść się kształtował i był schowany. Raczej z wcześniejszego okresu. Bardziej na skracanie bym stawiał

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

To ile plonowały te odmiany u Ciebie? Probusa nie miałem bo to raczej na słabsze gleby

Rotondo dostawało około 160 w czystym N isypało około 6 ton może Probus siany na piachach przy 140n oddał  około 7 ton przy minalnych nakładach . Tak Probus jest na słabe gleby i się sprawdza mogę z czystym sumieniem polecić.

Opublikowano
9 godzin temu, BENNY82 napisał:

Rotondo dostawało około 160 w czystym N isypało około 6 ton może Probus siany na piachach przy 140n oddał  około 7 ton przy minalnych nakładach . Tak Probus jest na słabe gleby i się sprawdza mogę z czystym sumieniem polecić.

Aż dziwne, bo o rotondo to słyszałem że te 8 - 10t  dość łatwo osiągnąć. 6 t to raczej bardzo słaby wynik przy takim nawożeniu

Ono faktycznie tak ciężko wymłócić? Przecież kłos wygląda jakby ziarno samo chciało z niego wypaść. Chyba że ktoś mnie w błąd wprowadził, pokazując na polu Rotondo. 

Opublikowano

Rotondo siałem z 8-10 lat, nigdy nie udało się idealnie wymłócić z kłosa albo zostają ziarna w kłosie, albo kombajn śrutował ziarno, plonuje dobrze ale bardzo szybko porasta.

Opublikowano

O porastaniu słyszałem.

A chciałem na przyszły rok kupić Rotondo.

A co powiecie o Dinaro? Ma gość niedaleko I powiem że mój Probus to cienko przy nim wygląda. Ma obsadę z 500kłosów wyższą, więcej pięter w kłosie, jak patrzę na nie to 10t+ widzę. Gleba 3a.

Opublikowano

Podpowiedzcie coś - polecę T2 (izopirozan z protikonazolem + azosksystrobina )  Gigant 275 SC 0,6 + Netrin 250 SC 0,4 l/ha zadziała to liście ale nie chcę T3 działa to na septoriozy plew ? 

Dwa już wyłazi kłos , poczekam aż się całkowicie wykłosi i wtedy ostateczny zabieg grzybowy 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

O porastaniu słyszałem.

A co powiecie o Dinaro? Ma gość niedaleko I powiem że mój Probus to cienko przy nim wygląda. Ma obsadę z 500kłosów wyższą, więcej pięter w kłosie, jak patrzę na nie to 10t+ widzę. Gleba 3a.

Zawsze w czerwcu w danko koło warki były drzwi otwarte, nie wiadomo jak teraz bo wir ale byś sobie pojechał zobaczył i porównał na żywo na poletkach ja to jeżdżę do coboru na poletka do seroczyna lub cici boru.

Tu masz link gdzie niedaleko ciebie jest takie coś.Kiedyś tam byłem na wycieczce.

https://www.google.com/maps/@51.8095864,21.1423697,1313m/data=!3m1!1e3?hl=pl-PL

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie wyskoczył mi mak w pszenżycie. Pszenżyto zaczyna się klosic czy mogę jeszcze czymś zaingerować aby pozbyć się maku? Czy plebanem mogę jeszcze prysnąć? 

Edytowane przez Eliasz12
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

O porastaniu słyszałem.

Sołtys miał tą odmianę chyba. Ja też. Słoma gruba jak papieros, ciężko o wylegniecie, mega podatne na macznika i mała mtz. Z plusow to napewno bardzo dobre krzewienie-niska norma siewu , zimotrwalosc i lekki omlot 

Edytowane przez robert123farmer
Opublikowano

No Sołtys już pisał że 10t na niej przerzucił.

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

O porastaniu słyszałem.

Kup Tadeusa jak szukasz nowych odmian. ;) Ścisła czołówka doświadczeń COBORU w wlkp w suchych latach, 

Opublikowano

Poczytam. Ogólnie zobaczę co w tym roku Probus na 3a pokaże. W ubiegłym 6,93t od 3a po 6, uśredniając tak jakby 4a.

Jak odda 8t to przemyślę czy brnąć w pszenicę czy lepiej pszenżyto. Będę miał stanowisko po łubinie,  ale 4a, 5 i 6 klasa. Uśredniając 4b

Opublikowano

Po łubinie to stanowisko pryma sort. Ja na przyszły rok zostawię sobie pszenżyto Octavio, a drugą odmianę muszę nabyć tylko jeszcze nie wiem jaką, może tego Tadeusa 🤔

Albo może coś z tych nowych odmian - Mondeo albo Corado?