Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Agrest Na wilgoć nie mogę narzekać, szczególnie tam gdzie podglebie gliniaste... Chociaż za maj lekko ponad 30l/m2.

T1 robiłem 10 maja, Artemisem w maksymalnej dawce, powinien jeszcze działać, u mnie zaczyna się kłosić. T2 chcę opóźnić, żeby już T3 nie robić, chcę zastosować Priaxora 1l/ha już po wykłoszeniu, a jeszcze przed kwitnieniem jak się uda, czyli myślę, że gdzieś początek przyszłego tygodnia. Nie wiem tylko czy to dobry pomysł, no ale cóż... zobaczymy. Priaxor niby można stosować do końca kwitnienia, więc nic złego może się niestanie.

Opublikowano

Pietrek, no co ty, w trakcie deszczu?

A płot malujesz w trakcie deszczu?

Opublikowano

Bo on ma trafić do gleby a nie na liść. I nie pryska , a rozlewa.

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

Bo on ma trafić do gleby a nie na liść. I nie pryska , a rozlewa.

Sławciu a to moje tam wyżej nadaje się już na T2 ?

Opublikowano

No mowa, Bayer już się cieszy🤣.

Skąd mam wiedzieć, nie wiem jaki odstęp od zabiegów, jaką presją chorób. Ja wczoraj zrobiłem..  siane 5 października,  flagowy rozwinięty 

Opublikowano

@Agrest a skąd ja mam wiedzieć, ja się na tym nie znam 🤷‍♂️, nigdy nie mogę odróżodróżnić czy to już flagowy 🤔 ponad 3 tygodnie od T1 . Właśnie wróciłem , poszło siarczan ,mikro , azoksystrobina i tebu 

Opublikowano

Nie musisz tak dosadnie nam tego opisywać.  Psiknij sobie i rozładuj napięcie😁

Opublikowano

ja tak mam u siebie zrobione, jedni kombinują jak tu zrobić żeby było bez T3 a u mnie jest bez T1😎 zależy co dasz ale jak jakiś Priaxor albo triazol+ azoksystrobina to na pewno zabezpieczysz przed septoriozą, rdzą no i trochę mączniaka skasujesz, także w 100% warto zrobić taki zabieg

Opublikowano

A ja myślę zrezygnować z T3 , ciekaw jestem co wyjdzie z borowika , 2 ha bez npk i ochrony fungi , jak będzie ok to pszenżyta po taniości tylko herbicyd , bo już mnie wk***ia tylko latać z opryskiwczem ,a to pogody niema albo przymrozki , lub nocą ganiać ,a na koniec prawie tyle samo ile u tych co olewają 🤷‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

ja tak mam u siebie zrobione, jedni kombinują jak tu zrobić żeby było bez T3 a u mnie jest bez T1😎 zależy co dasz ale jak jakiś Priaxor albo triazol+ azoksystrobina to na pewno zabezpieczysz przed septoriozą, rdzą no i trochę mączniaka skasujesz, także w 100% warto zrobić taki zabieg

mam Inpact 0,5 l i Tebu 1l takie dostałem w sklepie 

Opublikowano
51 minut temu, Ursus932 napisał:

A ja myślę zrezygnować z T3 , ciekaw jestem co wyjdzie z borowika , 2 ha bez npk i ochrony fungi , jak będzie ok to pszenżyta po taniości tylko herbicyd , bo już mnie wk***ia tylko latać z opryskiwczem ,a to pogody niema albo przymrozki , lub nocą ganiać ,a na koniec prawie tyle samo ile u tych co olewają 🤷‍♂️

A Ja myślę ktoś budują własne ego dając t1,2,3 bez lustracji w pszenżycie .Jest demokracja każdy ma swoje pieniądze. Odmiana pogoda też chyba ma znaczenie. Ja zrobiłem opóźnione t1i chyba koniec. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Jak masz sporo zboża w płodozmianie to za brak T1 zapłacisz...

Opublikowano

dziś pszenżyto zlustrowalem , meloman mocno porażony septorioza oprócz ostatniego liścia , inne odmiany jak Tadeus , Orinoko i belcanto w miarę czysto , chcoc też septorioza miejscami na dolnych liściach , pryskane 0.8 tebu, 0.8 prochloraz i 0.3 albo 0.4 fenpropidyna.