Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

może ktoś się wypowiedzieć kto uprawia dłużej pszenżyto jare jak to wychodzi pod względem ekonomicznym np: w porównaniu do owsa bo cena za owies ostatnio słaba i zastanawiam jak by poradziło sobie pszenżyto jare na działkach 4a,4b,5 gdzie plon owsa w granicach 4-4,5t/ha a pszenżyta ok 5-6t/ha , dałoby radę osiągnąć z tego jakiś sensowny plon, wiadomo że jak wody nie będzie to z jarym słabo ale jestem ciekawy jak to może plonować przy lepszej agrotechnice.

Opublikowano

@k16mk jeżeli taki plon by się udało osiągnąć to na pewno by było to lepiej ekonomicznie niż owies , możesz napisać jaką agrotechnikę stosujesz , jakie ph ,klasa gleby  na pewno ważnym czynnikiem jest też termin siewu im wcześniej tym lepiej

Opublikowano
26 minut temu, k16mk napisał:

jak napisałeś plon jarego pszenżyta  przeważnie 5-6 ton ale raz zdarzyło się i 3 tony , na zdjęciach z dzisiaj pszenżyto jare Mamut .

IMG_20210412_183938.jpg

IMG_20210412_184441.jpg

Masz chyba równiejszą obsadę niż moje pszenżyto jare siane ostatniego października. A co do plonu pszenżyta jarego to te z siewu jesiennego w zeszłym roku plon około 8t/ha, a dwa lata temu lekko ponad 5t/ha. 

Opublikowano
8 godzin temu, Andpol napisał:

Unix dużo lepszy od prochlorazu? W jakich dawkach b.dawał?

Cyprodynil to najlepsza substancja na podstawę. Będę dawał 450 g. 

Prochloraz jest słaby, choć miałem w zeszłym roku było w miarę ok to w tym roku wolę dołożyć kilka zł i mieć bombę 

• Thanks 1
Opublikowano
50 minut temu, krilan06 napisał:

Masz chyba równiejszą obsadę niż moje pszenżyto jare siane ostatniego października. A co do plonu pszenżyta jarego to te z siewu jesiennego w zeszłym roku plon około 8t/ha, a dwa lata temu lekko ponad 5t/ha. 

Jaka obsada i kiedy siane ?

Moje siane 2.03 miejscami są 3 listki 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Znajdź i poczytaj sobie o przewódkach. A o grochu ozimym słyszałeś?

Słyszałem o grochu ozimym ale nie znam nikogo kto taki sieje, ja uprawiam groch jary siany w marcu.

Tak na chlopski rozum jare zboże sieję się na wiosnę, a przewodkowe odmiany i siew późną jesienia to inna sprawa🙂 To miałem na myśli.

Nie lepiej siać odmiany ozime.w październiku? Lepiej planują Ci przewodki siane w tym okresie?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
15 minut temu, Daniel770 napisał:

Jaka obsada i kiedy siane ?

Moje siane 2.03 miejscami są 3 listki 

Siane 31.XI w ilości powyżej 200kg/ha, mtz nieznana

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Słyszałem o grochu ozimym ale nie znam nikogo kto taki sieje, ja uprawiam groch jary siany w marcu.

Tak na chlopski rozum jare zboże sieję się na wiosnę, a przewodkowe odmiany i siew późną jesienia to inna sprawa🙂 To miałem na myśli.

Nie lepiej siać odmiany ozime.w październiku? Lepiej planują Ci przewodki siane w tym okresie?

Z przewódek sieję obecnie jedynie pszenżyto jare, bo wtedy dojrzewa na równi z pszenżytem ozimym. A jeżeli chodzi o groch ozimy to w tym roku mam posiany (0,75ha na próbę)

Opublikowano

Mamut siany 15 marca w ilości 200kg/h przedsiewnie 100 kg polifoski 8 i 200 saletrosanu , a co do równości wysiewu to raczej zasługa Niemieckiego 40 letniego agregatu i siewnika za parę groszy , na 2 zdjęciu siane u sąsiada  najlepszym nowym Polskim zestawem na literę A , ZA CO PŁACIĆ TAKĄ KASĘ SZOK !!!

IMG_20210412_183938.jpg

CCC.jpg

Opublikowano
12 minut temu, krilan06 napisał:

Groch James

Chyba masz pełną skrzynkę bo nie można wysłać wiadomość. 

Chciałem się dowiedzieć co stosujesz na chwasty w jarym pszenżycie i T1iT2. 

Opublikowano

W jarych zawsze jadę osobno, na jednoliścienne obniżam wtedy delikatnie dawki bo skuteczniejsze są wówczas środki 

Mam inny problem - w pszenżycie ozimym mam kilka rzadszych placy, myślałem żeby w tych miejscach dosiać jęczmienia jarego rozsiewaczem. Tylko pytanie - pograbić to ręcznie czy może uwałować ( mam taki zawieszany wał do ciągnika gładki)?

Opublikowano
9 godzin temu, robert123farmer napisał:

Cyprodynil to najlepsza substancja na podstawę. Będę dawał 450 g. 

Prochloraz jest słaby, choć miałem w zeszłym roku było w miarę ok to w tym roku wolę dołożyć kilka zł i mieć bombę 

Co do unixu b.dodawał i w jakich dawkach?

Opublikowano
48 minut temu, robert123farmer napisał:

0.6 kg czyli te 450 g trzeba dać-mniej już bym nie schodził 

Na pszenice daje 375 g 

Co do tego dodasz ?