Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Saletrosan 30 18% azotu w formie amonowej i 12% azotu w formie saletrzanej

Saletrosan 26 amonowej 19% i 7% w formie saletrzanej

Saletrzaki,saletry mają po pół tych form 

Ja dzisiaj leciałem 200kg saletrosanem 30.W dzień na plus w nocy przymrozki i niby czemu ma zaszkodzić zbożom

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

dzisiaj poszła saletra 200 kg na ha pszenżyta to taka dawka na start na N 2 szykuje 200 kg mocznika mam dość koszenia 3 ton z ha jak 160 czystego N nie pomoże to nie będę chyba siał zboża  

nurtuje mnie jeden problem z tym wczesnym azotowaniem czy jak nie będzie wegetacji bo ma być zimno w nocy na minusie przez miesiąc to ten azot nie zrobi szkody tj. młode pędy mogą przemarzać 

Nie taniej zrobić było badania gleby jak na ślepo sypać azot?

Opublikowano
29 minut temu, Steyerek8100 napisał:

Nie taniej zrobić było badania gleby jak na ślepo sypać azot?

4 b klasa ziemi bez obornika PK stosowane w tamtym roku azotu było 300 kg saletra czyli 100 N czystego ledwo 4 tony z ha trzeba dodać że słoma pobiera do rozkładu dużo azotu a później oddaje potas i fosfor ja sieje po jęczmieniu jarym który podobno jałowi glebę spróbuję 160N na ha zobaczymy

Opublikowano
23 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

4 b klasa ziemi bez obornika PK stosowane w tamtym roku azotu było 300 kg saletra czyli 100 N czystego ledwo 4 tony z ha trzeba dodać że słoma pobiera do rozkładu dużo azotu a później oddaje potas i fosfor ja sieje po jęczmieniu jarym który podobno jałowi glebę spróbuję 160N na ha zobaczymy

160N, żeby osiągnąć 4 tony/ha? Ja na 4 tony w tym roku sypię 76N (i to włącznie z nawożeniem jesiennym), a mam pole też 4A i 4B, stanowisko po owsie, słoma zaorana. Chyba nigdy nie zrozumiem po co walić aż tyle azotu.

Opublikowano (edytowane)

100kgN to akurat dawka na 4t. Zależy ile jest N mineralnego w glebie. Ja daje max 120N bo gleba 5klasa a plony średnio na przestrzeni lat to 5 do 6t w sprzyjającym roku.No i wiadomo trzeba badania zrobić bo przy niskim ph to nie wyrośnie zbyt wiele pomimo wielkiej dawki azotu

Edytowane przez Szron88
Opublikowano

I ja dziś wysiałem azot na pszenżyta po ok 140kg /ha saletry , i jeden hektar testowo 200kg mocznika, przynajmniej fajnie się siało zero kolein, i co ważniejsze wszędzie czysciutko zero chwastów.

Opublikowano

Możesz, nie zaszkodzi, minie trochę czasu aż zacznie działać po prostu

U mnie największy gospodarz w okolicy chciał wczoraj przebronować swoje pszenżyto ale czy wjechał to nie wiem. Ja kończąc wczoraj rozsiewać nawóz miałem uwalony ciągnik chociaż ścieżki mam ubite a gdzie tu wjeżdżać ciężkim sprzętem z bronami?

Opublikowano

a ja wysiałem też dzisiaj saletrę , rano -5 , twardo nawet przedni napęd wyłączyłem , zapowiadali na jutro deszcz ... w południe wiatr się zerwał wichura nawet i mżył śnieg...

Opublikowano
15 minut temu, krilan06 napisał:

Możesz, nie zaszkodzi, minie trochę czasu aż zacznie działać po prostu

U mnie największy gospodarz w okolicy chciał wczoraj przebronować swoje pszenżyto ale czy wjechał to nie wiem. Ja kończąc wczoraj rozsiewać nawóz miałem uwalony ciągnik chociaż ścieżki mam ubite a gdzie tu wjeżdżać ciężkim sprzętem z bronami?

Dzięki za odp. Pytam bo wiem że kizeryt powinien być zastosowany wcześniej, ale skoro mówisz że można to posieje 100 kg/h będzie ok?!