Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dla mnie to dziwne pytanie jaką odmianę. Jeden rok lepsza ta drugi inna inne warunki pogodowe i wiele innych czynikow. Miałem Pszenżyto 7 ton z ha gościu wziął na siew i 3 tony mu oddało. 

• Like 1
Opublikowano

Ja tam znajomym przestałem proponować swoje ziarno bo potem musiałem się nasłuchać - a to że słabo sypie, a to że choroby wlazły. Tylko jak się pytałem to nikt nawet jednego zabiegu fungi nie chciał robić no chyba że grzyb już masakrycznie właził 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, WOJTUNIO napisał:

Panu ph to podstawa co z tego że dajecie fosfor jak roślina i tak go nie pobierze. Zrezygnuj jeden rok z NPK w te konto dobre wapno

Pobierze pobierze jak ph 5 to pobiera tylko jak się stosuje dużo wapna to wapno blokuje pobieranie fosforu i dlatego wapno stosuje się co 3 lub 5 lat .

Opublikowano

Panowie żniwa i po żniwach. Niedługo orka i gdzieś w połowie września siew. Mam takie pytanie czym lepiej zaprawić pszenżyto: Certicorem 0.50 FS czy Maximem 0.25 FS? A może czymś innym? Jakie są wasze opinie i doświadczenia? W Scenic się nie będę pchał bo będę miał do zaprawienia trochę ponad 0,5t.

Opublikowano

Ostatnio byłem oglądać pszenżyto do siewu,  gość mówił że przysłał glean +Arnold,  stosował ktoś taka mieszaninę jeśli tak proszę o opinię,  jaką dobrą zaprawą byliście polecili na pszenżyto 

Opublikowano

Mam do was pytanie. U siebie mamy ziemie raczej piaski jak się głębiej skrobnie to sie żółty potrafi wyprać. W tym roku miałem żyto na gnoju to się sporo wyłożylo ale wiadomo jaki mieliśmy rok. Zastanawiam się czy nie posiac jakiegoś pszenzyta na ziemię lekkie bo w tym roku też będę dawał gnoj. Czy lepiej zyto i to dobrze skrócić? Co radzicie ? Jaka odmiane? Ewentualnie może ktoś z okolic Piotrkowa ma jakieś pszenzyto na lekkie ziemie do sprzedania?

Opublikowano

No na sprzedaz. mam odbiorce co bierze jedno i drugie różnica 100 zl na tonie . tylko że pszenzyto to różnie wychodzi. Żyto łapie mi się pod 4t na samym gnoju. Muszę się chyba dokształcic w temacie skracania.

Opublikowano

Jak masz takie ziemie ze zyto Ci sie kladzie bez duzego nawozenia to spokojnie mozesz probowac z przenzytem odmiana np meloman. Ja w tym roku na jednym polu calutkie 5 klasa mialem przyzwoite przenzyto ktore sypnelo ok 4.5 t nawozenie obornik i dwie dawki N lacznie ok 90kg. Chyba ze totalny piach gdzie zyto slabo rosbie to przebzyta tam nie bedzie. 

Opublikowano

No ten rok to byl specyficzny. Wiosna zyto zaczelo mi juz schnac. A pozniej odbilo i mielscami legło. Ale byli dużo opadów. Ogolenie to jest loteria

pszenzyto różnie się tam udawało Ale od kilku lat stosuje obornik to moze cos sie próchnica poprawiła.

A ile można dac obornika żeby nie przedawkowac? Ja daję około 50m3 na raz.

Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał:

na słabe ziemie Probus,Octavio,Panteon,Borowik,Avocado,Fredro szukaj takich w typie żytnim

Probus i Octavio w opisie oferentów wyglądają ciekawie z plonowaniem. Te odmiany o typie żytnim odbiegają jakoś z plonowaniem od tych o typie powiedzmy nieżytnim? Mam ziemię 4 i 5 klasy i się nad tymi ponoć nowościami zastanawiam.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Ok dzięki. Chyba wybiorę Octavio. Bo już mają. Jak będzie to jeszcze ewentualnie Probus. Pytam o hybrydę bo z żytem hybrydowym mam dobre doświadczenia. 

A napisz jak te hybrydy warte ceny jaki trzeba zapłacić za nasiona

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem. Kobieta powiedziała by dzwonić po niedzieli. Bo nawet jeszcze do końca nie wie co będzie miała. Powiedziała mi, że octavio jest na magazynie. Dzwoniłem do filii CN Mazowsze do Sokołowa Podlaskiego. Szukałem w necie i nie widzę żadnych odmian pszenżyta hybrydowego może jej coś się pomieszało bo i o żyto hybrydowe pytałem.

Jeśli chodzi o żyto hybrydowe cen na ten rok nie pytałem.. Ale dla mnie warte to zachodu. Daje po 6,5 tony z ha na 4 klasie. Bez oprysku na grzyba, od ziela tylko raz antywylegacz. No i oczywiście nawozy. Nawet odsiew drugi rok z hybrydy mi tyle nigdy nie dał. Choć w tym roku miałem kawałek na słabszej ziemi i na jesieni i wczesną wiosną wyglądał lepiej jak hybryda to plon niższy. Niestety mam słabe ziemie dla mnie tylko pszenżyto, żyto i owies.

Edytowane przez hubertuss