Skocz do zawartości

zetor 5211 przedni napęd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję przedni napęd do zetora.Może wiecie gdzie mogę go dostać i może orientujecie się ile może kosztować??

Jeszcze jedno pytanie, czy istnieje możliwość założenia przedniego napędu od innych modeli zetora np.6245,7245....

Opublikowano

hehe, na www.rolnicze.pl był, ale cena masakra;] nie opyla się, sprzedaj tego, kup dobrego 5245, do tego trzeba wyjście ze skrzyni chyba a więc skrzynie robić.. bez 'sęsu' ;P

Opublikowano

nie jestem pewien ale chyba tak jak u mnie jest to jest to razcej most przedni cięzki a do 5245 to raczej jest on lekki znając zycie to pewnie tylko gabarytami się rózni i niektórymi częsciami. no jesli ten zetor jest naprawde tego wart to mozęsz tak zrobić ale jeśli masz coś wnim grubszego do roboty to ja bym chyba wymienił na drugi ciągnik....a pytanie duża jest róznica w cenie pomiedzy 5211 a 5245 ???bo sie nie orientuje.a czemu chcesz założyć do niego przedni napęd??

Opublikowano

ja miałem ten sam problem chciałem założyć napęd do Zetora 3320 dzwoniłem do Kalisza to jest kupe roboty z założeniem :) i kasa :) masakra 15 tysięcy do tego trzeba kupić felgi opony i założenie wiec sie nie opłaca moze znajdziesz

używany napęd

Opublikowano
a możesz mi wytłumaczyć w czym to przeszkadza??jeszcze jest problem wału przedniego napędu od 6245 będzie chyba za krótki.

co do wału od 6245 ty chyba bedzie za długi przeciesz ten model jest dłuższy-4cylindry od 5211. Czytałem tak kiedys w przepisach obsługi do zetora ze 5211 mogą miec tylko lekkie osie napędowe.Różnica jest w tym tylko taka , że te lekkie osie sa owiele delikatniejsze.

Opublikowano

Mi jednak zdaje ze będzie lepiej i taniej kupić zetora z napędem a może nawet z turem... niz zakładać chociażby uzywany napęd dużo roboty z tym.... a jak znalazł bys dobrego zetora to nie łatwiej byłoby zmienić poprostu ciągnik???

Opublikowano (edytowane)

Proszę o pomoc.

Od niedawna mam zetora 5211.

Jaka jest bezpieczna temperatura pracy silnika w tym zetorze?Czy wskazówka może znajdowac się stale na zielonym polu?

Podczas pracy ciągnika zauważyłem ,że wskazówka bardzo szybko wchodzi na zielone pole i utrzymuje się na nim.

Edytowane przez nestor2010
Opublikowano

Zielone to dobrze :rolleyes: I w czym tu jest problem ?

W tym że na filmach zetory mają wskazówkę nawet przed zielonym polem. :D W związku z tym martwię się, że wskaźnik pokazuje 100 stopni i czy to nie za dużo :D

Opublikowano

ten zetor 3 cyl to miał przedni naped ale na kołach 20' cali i dość wąskich to czy to się przyda pod tura nie wiem, a nie lepiej zastosować takie koła jak ma @Jaro tzn 400/60/15,5 do tego jakieś porządne nowe opony na tył i obciążniki czy jakaś fajna przeciwwaga na mój gust to się lepiej sprawdzi, bo te mosty lekkie w zetorach to naprawde delikatniutkie są

Opublikowano

Moim zdaniem nie opłaca sie zakłądać przodka tak jak ci inni radzili to kupić ten sam tylko orginał czyli 5245 jest on droższy ale wyjdzie na to samo jak zakłądać cały przedni napęd. :) A co do tem. to dobrze jak ci szybko wchodzi na zielone bo masz termostat i on działa na tej samej zasadzie jak w samochodach jak jest zimny silnik to blokuje dopływ świeżego powietrza aż temperatura będzie optymalna bo jak jest silnik zimny to niezdrowo dla niego. Możesz co jakiś czas kontrolować płyn chłodniczy i aby wskazówka nie wchodziła na czerwone pole. :)

Opublikowano

ten zetor 3 cyl to miał przedni naped ale na kołach 20' cali i dość wąskich to czy to się przyda pod tura nie wiem, a nie lepiej zastosować takie koła jak ma @Jaro tzn 400/60/15,5 do tego jakieś porządne nowe opony na tył i obciążniki czy jakaś fajna przeciwwaga na mój gust to się lepiej sprawdzi, bo te mosty lekkie w zetorach to naprawde delikatniutkie są

Zetor 5245 miał przednie koła o wymiarach 9,5/9-24 :) Poza tym po czym wnioskujesz że mosty lekkie są słabe?

Opublikowano

witam ;D wiem ze to może banalne ale jeśli wskazówka zbyt szybko wzrasta (ta od temp.) to radził bym żeby przedmuchac chłodnice sprężarką tylko mocną ;) ja tak miałem ze troszke porobiłem i juz czerwone wkoncu przedmuchałem chłodnice i jak sie zagrzeje to na zielonym dopiero jak da mu sie w d*p**o to raczej rzadko wejdzie na czerwone ;D pozdro :PB)