Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam ;p Doradźcie mi jak zmodernizować stodołę na oborę na krowy dojne ? Wymiary budynku to 12x24 Tak aby w przyszłości szło zadawać paszę paszowozem i obornik najlepiej na wyciąg;)

Dodaje załącznik jak ona mniej więcej wygląda w położeniu u mnie;)Dodam że jej jedne szczyt stoi na granicy;/niestety proszę o wasze porady jak wy byście to widzieli

post-32037-0-24252300-1322341274_thumb.jpg

Edytowane przez bartusx5
Opublikowano

budynek do przeróbki ma wymiary ok tylko gdzie ten obornik wypchasz? Bo na środku podwórka to tak kiepsko troche. chyba że założysz zgarniacz z dwoma kierunkami pracy i obornik wypchasz z boku budynku. Chyba firma rol-stal takim ustrojstwem handluje. Przy tych wymiarach małym paszowozem na styk obleci raczej

Opublikowano

no jak ci sąsiad nie pozwoli wyjazdu na jego posesji zrobić to chyba tylko cofanie pozostaje. Tylko w takiej sytuacji jak nie masz przelotówki to najlepszy by był paszowóz z wysypem z obu stron żeby to jakoś sprawnie szło

Opublikowano

Witam.

Ja bym Tobie radzil postawic dobudowke na hale udojowa do stodoly i robil w stodole obore wolnostanowiskowa.Wnioskuje,ze masz tez inna 'stara' obore.W niej radze Ci trzymac jałowki i krowy zasuszone a w nowej oborze stado produkcyjne.Legowiska wzdluj jednej sciany stodoly,potem ganek gnojowy,dalej stanowiska do pobierania paszy i wdluz sciany ganek paszowy.W wyciagi bym sie nie bawil.bo to droga zabawa.Zainwestowalbym kilka tysi w tura na np 60tke turem wypychal obornik.Pozatym tura mozesz uzyc do wszelkich innych prac w gospodarstwie.pozdrawiam

Opublikowano

A jeśli tak ja ty mówisz jede stół paszowy na środku a prawo i a lewo a głębokiej ściółce to wtedy nie potrzeba żadnych legowisk nic tylko wszysko w jednym poziomie i tak gdzie leż tam jedzą i tam p się wydalają tak? tlko po prostu stół paszowy wyżej o posadzki a sciółke tak?I jaka jest wymagana powierzchnia na sztuke krowe doją w przepisach UE?

Opublikowano (edytowane)

stół paszowy musi byc wyzej jakies 30 cm wyżej od boksu

niepotrzeba zadnych legowisk bo głęboka sciółka

powierchnia wmagana na 1 krowe to ok 5-6 m kwadratowych

Edytowane przez Karolt
Opublikowano

A mogłoby być tak że jeden stół paszowy na środku w szerz czyli 12m długi w pozostałość na ściółce zmieściło by się ponad 40 sztuk to wystarczyłby jedne stół na taką ilość?Na jedną stronę i na drugą?

Opublikowano

tak jak mowisz te 70 cm na sztuke przy stole paszowym to z jednej strony zmiesci sie jakies 17-18 sztuk i druga strona to jakies 35 duzych sztuk

chyba jest to najlepsze zadaptowanie tej stodoły na obore jesli w przyszlosci pasza bedzie zadawana paszowozem

Opublikowano

No właśnie już myślałem o uwięziowej o wolno stanowisk-owej z wydzielonymi legowiskami ale ta opcja chyba najlepsza na głęboką ściółkę ;) I w ten sposób wejdzie najwięcej sztuk i to też jest ważne. Dięki;)A może ma ktoś podobnie zrobioną oborę i może by mi zdjęcia mógł podesłać?

Opublikowano

dlatego tak ci podpowiedziałem bo sam mialem tak stodole przerobiona tylko stodoła 8x15 i trzymałem tak mlodzierz dopóki nie postawilem nowej obory i wszystko sie w niej juz miesci teraz stdoła słuzy jako garaz

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi;)

A czy pomiędzy ściółką a stółem paszowym musi być jakiś korytasz oddzielony ktoryy nie jest n głębokiej ściółce ? co on jest specjalnie do krów które się posilają na nim?nie wiem czy to dobrze okreslilem.

Edytowane przez bartusx5
Opublikowano

Głeboka ściułka jest dobra i nie dobra, dla opasów, jałowic, cieląt moim zdaniem nie ma nic lepszego bo mało pracy wygoda. Ale dla krów dojnych bym nie polecal poniewaz krowy bedą brune i będą pochłaniały duuuuużo bel słomy i nie ma krowy gdzei złapać, a koło mnie jeden tak ma i jak jest wizyta weteryniarza czy coś w tym stylu wgania na halę udojową i krowy się stresują i nie chcą wchodzic do doju i ma problem. Ale obore wolnostanowiską polecam jak najbardziej sam taką posiadam tylko 1,5 szersza i mam przygotowane na 34 legowiska pod ścianami po 2,2m poźniej kanały gnojowe czyli do przemieszczania się i na środku korytarz paszowy. Halę mam rybią ość na 5 stanowisk w jednym rzędzie. Ale powiem że troche przy wąskie kanaly gnojowe tak o 30cm i paszowy też troche wąski ale jest dobrze. wygoda bo krowy przychodzą do mnie a nie ja do nich ;P u ciebie z usuwaniem obornika w takim przypadku był by dobry zgarniacz linowy jak nie masz wyjazdu na jednym szczycie, lub na rusztach.