Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

u mnie majster kolejny rok zrobil czystke w kuku dwa dni temu poszlo mikro siarczan magnezu fosfor i deko potasu i azotu aby wody i bedzie co kosic

Wody brak to raczej u mnie nie będzie co kisić , do tego całe place gdzie nie powschodziła 

Opublikowano

Nie powschodziła , na ciężkiej ziemi po zasiewie przyszły ulewne deszcze a później słońce i zrobił się beton 

Opublikowano
8 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie powschodziła , na ciężkiej ziemi po zasiewie przyszły ulewne deszcze a później słońce i zrobił się beton 

U mnie przebiła taką skorupę gdzie palcem było ciężko odgrzebać a qq dała radę

Opublikowano (edytowane)

U nas jest tak, że przy wczesnym siewie są nierówne wschody i często brakuje części roślin a przy późnym ptaki redukują obsadę. W każdym następnym roku jest coraz gorzej. 

Pole obok

20210610_085116.jpg

20210604_085218.jpg

Edytowane przez PanStanislaw
Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

co?

szajse,u mnie przestał działać w ubiegłym roku ostatni raz nim kropiłem ,trochę chwastów spaliło te większe przypaliło a za nie długo z tych przypalonych poodrastały liście i powyrastały świeże chwasty i tak się działo od ok 4 lat .W tym roku Tezosar extra box i nie najdziesz chwasta na polu

Opublikowano (edytowane)

U mnie maister przepuścil w tym roku przytulie  kukurydza teraz ma 6-7lisci czym to poprawić zeby nie dostala po tyłku? 

Edytowane przez Marko83
Błąd
Opublikowano

Kukurydza 8 dni po odchawszczaniu. Poszedł Innovate 240 SC (0,25 l/ha) + Mocarz 75 WG (0,2 kg/ha). Według mnie jakoś średnio wzięło te chwasty. Czym bezpiecznie można poprawić i w jakiej dawce? QQ ma 5-6 liści.

IMG_20210612_151020_HDR.jpg

IMG_20210612_151043_HDR.jpg

Opublikowano

Jak wygląda u was kukurydza, bo u mnie kiepsko liście są od 4 do 8 ale wciąż jest mała, nawaliłem nawozu przed siewem, wcześniej jesienią był poplon z facelii, dostała odżywki z boru i cynku i odżywkę rosasol i nadal nic, pytam się po znajomych i podobnie, ale znajdą się takie co ładnie rosną ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez andrewk
      Witam, wszystkich znających się na rzeczy W poprzednich latach zwalczałem chwasty w ozimych na wiosnę. Ze względu, że ostatni rok był naprawdę suchy w tym roku chciałbym uporać się z nimi już jesienią aby zaoszczędzić wodę + składniki pokarmowe i zapewnić ładny start dla pszenżyta. Wybrałem dwa środki z tytułu tematu. Zaplanowałem :

4l maratonu + 4-5g gleanu /h

Moje pytanie czy lepiej zabieg wykonać w fazie1-2 listki czy bezpośrednio po siewie ( obie możliwości są ok według etykiety, ale tu raczej trzeba doświadczenia, którego w tym temacie nie posiadam )

Jak wy to robicie ?

Drugie pytanie dotyczy zakupu przez Internet ( w okolicy takie oczy robią na nazwę produktów :blink: im tylko chwastoksy w glowie ) może  ktoś polecić jakieś pewne miejsce ? Są dostępne np. bańki 5l czy tylko 10l ?

Z góry dzięki za pomoc B)
      ___________________________________________________________________________________________________________
      AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca 
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
  • Dodaj nową pozycję...
v